Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Něco za něco s Eliškou Růžičkovou: Jáhlové rizoto vs. švihadlo nebo úklid

Jelikož nepálíme kalorie jen při sportu, tak jsme se rozhodli inspirovat něčím ze života.

Udělali jsme takovou malou konfrontaci a myslím, že nám z toho vyšel zajímavý výsledek. Opět berte výsledky čistě orientačně, jelikož jsme náš experiment testovali přímo na nás (tzn. na mně s manželem).

Jelikož jsme oba majitelé chytrých hodinek spárovaných s hrudním pásem měřícím srdeční tep, rozdělili jsme si role následovně. Já jsem se vrhla na úklid a provoz domácnosti a manžel si vzal švihadlo a skákal , jak já pískám. Cíl byl jasný – spálit 391 kcal.

Jáhlové rizoto na 2 porce:

391 kcal

1 porce / S=43g, T=16, B=16g

Suroviny na dvě porce:
100 g jáhel
1 PL oleje
200 g žampionů
1 cibule
50 g parmazánu

Jáhlové rizoto na 2 porce

Postup:
Jáhly uvaříme dle návodu. Mezitím si na pánvičce rozehřejeme olej, přidáme najemno nasekanou cibuli, nakrájené žampiony a nakonec přimícháme uvařené jáhly. Osolíme, opepříme a můžeme podávat. Posypeme parmazánem a můžeme ozdobit bylinkou. Já použila rukolu.

Trénink – velmi “oblíbené“ švihadlo

Začnu tím výživnějším, ale kratším. Nakonec to dopadlo tak, že bylo potřeba 3700 přeskoků za zhruba 27 minut. Jen si dovolím pro srovnání. Nedalo mi to a také jsem si pak zkusila trochu poskočit. Můj údaj je 2400 přeskoků za 30 minut pro spálení 391 kcal.

No, zní to děsivě a taky to je popravdě dost ufuněných 391 kcal. Samozřejmě je to velmi individuální. A to nemluvím o pohybovém aparátu, který dostane při této dávce aktivity určitě dost zabrat. Mne osobně švihadlo dost baví a zařazujeme ho často do našich tréninků. Ale co je komu libo. Každopádně budete mít nové upocené kousky do pračky.

Trénink - velmi “oblíbené“ švihadlo

Také velmi “oblíbeny“ úklid

Popravdě nevím, jestli jsem vyfasovala tu lepší disciplínu, ale na druhou stranu jsem udělala doma něco, co mělo i hlubší význam pro celou naší rodinu.

Než začalo vytírání podlahy, oblékla jsem obě moje příšerky (děti) a vyhnala je ven na zahradu, abych mohla pálit kalorie (smích). Prvních 20 minut to odsýpalo docela slušně. Kmitání s mopem dalo 116 kcal, ale cílové číslo 391 v nedohlednu. Takže jsem pokračovala v uklízení suchého prádla z věšáků do skříní (cca 2 plné pračky). Pověsila jsem jednu vypranou pračku a další naplnila. Pozor, do toho jsem dala do trouby péct krutí stehna a vařit rýži. Roztřídila jsem odpad a pouklízela hračky po obýváku. Vyřídila jsem jeden telefonát a 2x koukla na Facebook. Do toho všeho jsem (s prominutím) utřela jeden dětský zadek. A hurá! Cíl dosažen. Po jedné hodině a sedmadvaceti minutách bylo na chytrých hodinkách 391 kcal.

Něco za něco i Eliškou Růžičkovou: Jáhlové rizoto vs. švihadlo nebo úklid

Abych to nějak rozumně shrnula. Pálení kalorií nemusí být zákonitě jen u nějakého šíleného tréninku. Samotný život mnohdy bývá jeden veliký trénink. Hlavně palte s radostí (samozřejmě kalorie).

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak je pro nás důležitá obyčejná voda

Eliška Růžičková
www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

16.5.2016 Články, Fitness a wellness, Recepty a výživa

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023