Sýry včera, dnes a zítra aneb Zdraví, sílu najdeš v sýru
Historie i současnost kulinářství by se těžko obešla bez mléka a výrobků z něj.
Máslo, pomazánkové (ne)máslo, jogurty, kefíry, tvaroh, podmáslí, smetana, zmrzliny. A sýry.
Máme tu další Něco za něco a já se rozhodla zmínit i jiné možné alternativy spalování přijatých kalorií.
Vzhledem k vyššímu počtu kalorií je náš trénink k tomuto dílu trochu náročnější.
Je jasné, že někteří z vás ze zdravotních důvodů nemohou provádět některé pohybové aktivity. Vždycky se najde někdo, kdo bude namítat, že tohle nemůže protože… Což mi samozřejmě naprosto chápeme, a proto dnes zkusím navrhnout i jiné možnosti.
1. Chůze
2. Jízda na kole
3. Plavání
4. Běh
*Údaje jsou čistě orientační pro danou váhu člověka. Samozřejmě opět záleží na intenzitě a provedení dané pohybové aktivity.
Mohla bych zde zmínit i bazální metabolismus. O tom zde již bylo psáno. Pravidlo praví, že čím více máte aktivní tělesné hmoty, tím více vaše tělo spaluje.
Neberte naše tréninky jako „befel“, ale jen jako určitou informaci pro srovnání vašeho příjmu a výdeje. Vždy si najděte takovou pohybovou aktivitu, která vás bude bavit. Nedovolte, aby se vám pohyb stal něčím, co je za trest.
338 kcal / S=43g, T=13g, B=25g
Suroviny:
180 g bílého tofu
10 g stevie
40 g celozrnné mouky
cca 30 ml mandlového mléka
Postup:
Bílé tofu si nastrouháme najemno, přidáme celozrnnou mouku, stevii a podle potřeby mandlové nebo jakékoliv mléko. Pokud mléku neholdujete, můžete použít vodu a nebo nic, uvidíte sami podle konzistence.
Ze vzniklé hmoty vytvarujete menší knedlíčky. Připravíme si hrnec a dáme vařit vodu. Až voda začne bublat, vložíme knedlíčky do vody a pak čekáme, až nám knedlíčky vyplavou.
Pokud si budete chtít knedlíčky zpestřit, můžete je polít bílým jogurtem s ovocem.
(Autorkou receptu je jako vždy v cyklu „Něco za něco“ Veronika Dlasková)
1. Výchozí poloha – stoj
2. Přechod do nižší polohy
3. Vzpor ležmo
Pokud by se někdo cítil na klasický angličák, tak může svůj trénink okořenit u lehčí verze o klik a výskok v 1. a 3. fázi cviku.
Historie i současnost kulinářství by se těžko obešla bez mléka a výrobků z něj.
Máslo, pomazánkové (ne)máslo, jogurty, kefíry, tvaroh, podmáslí, smetana, zmrzliny. A sýry.
Celý článek 7.2.2019
Vědci se, pokud jde o potraviny, občas pletou.
Asi nejznámějším příkladem jsou hodnoty železa ve špenátu, ale třeba i pohled na vajíčka. V tomto článku si představíme nejen tyto, ale i další potraviny jako maso, sádlo, máslo či alkohol.
Celý článek 19.4.2025
Zapisování tvého jídelníčku teď bude ještě rychlejší a jednodušší! Přinášíme dvě vylepšené funkce, které ušetří čas.
Celý článek 15.4.2025
Už tě nebaví nekonečný kolotoč diet a zákazů?
Možná je čas přestat hledat zázračné řešení a začít se dívat na jídlo jako na něco, co ti má pomáhat, ne tě omezovat.
Celý článek 14.4.2025
Při práci výživové specialistky a trenérky se setkávám s opakujícími se problémy, jež lidem brání zhubnout.
Jedním z nich je neustálá a intenzivní chuť na sladké potraviny.
Celý článek 12.4.2025
Zhubla jsem. Po letech snažení se číslo na váze konečně změnilo na mnou trochu přijatelné. Oblečení jsem už za tu dobu několikrát změnila.
Jak mi začalo být volné, musela jsem si utahovat pásek. A také lidé kolem si všímali změny.
Celý článek 8.4.2025