Nejen jídlem je člověk živ aneb co může být příčinou nezdarů v hubnutí II.
Fanouškem aplikace www.kaloricketabulky.cz jsem přes 7 let.
První část mého příběhu popisuje můj život do třetího porodu.
Jelikož velmi rád a často cestuji, tak už jsem se tímto tématem zabýval mnohokrát. Jenže je mnoho potravin, které se v parném počasí lehce zkazí.
Proto volím osvědčené nenáročné kombinace potravin. Tady jsou.
Z hlediska lepší trvanlivosti doporučuji následující: Pro milovníky masových výrobků lze zvolit sušené maso, např. jerky, které nabízí mnoho výrobců na trhu.
Další oblíbenou skupinou cestovních potravin mohou být sušené plody. Opět můžeme vybírat z mnoha produktů, které nalezneme hlavně v obchodech se zdravou stravou nebo si je lze v domácím prostředí za pomocí sušičky usušit.
Komu nestačí maso ani sušené ovoce, tak může obohatit svoji cestovní tašku dalšími potravinami, jako jsou ořechy a semínka.
Pokud to jde, tak se snažím vždy vybírat z čerstvých a hlavně sezónních potravin. Nejosvědčenější jsou krabičkové svačiny, které obsahují hlavně zeleninu.
A jak všichni víme, tak vitamíny obsažené v zelenině jsou rozpustné jen v tucích, a proto spolu s dózičkami vozím v malé lahvičce rostlinné oleje (sezamový, lněný, dýňový nebo olivový), kterými zeleninu lehce pokapu.
Někdy, ale opravdu někdy, což je výjimečné z časových důvodů, také volím variantu domácích tyčinek. Recepty jsou téměř stejné u všech tyčinek. Stačí pouze vybrat vhodné ingredience, které vašemu trávení nevadí, rozmixovat a vytvarovat pro oko okouzlující tyčinky. Jednou variantou je okamžitá příprava bez pečení a druhou variantou je zapečená tyčinka. Lze i ochutit kakaovým práškem nebo čokoládovou polevou.
Složení: Ovesné vločky, rozinky, lněná semínka, vlašský ořech, drcený kokos, skořice, arašídové máslo, kokosové mléko.
Složení: Ovesné vločky, žitná mouka, med, lněná semínka, rozinky, kokos a slunečnicová semínka.
Kdybych měl zvolit potraviny, které nemají dlouho trvanlivost, tak bych se pustil do následujících variant:
– Těstovinový salát (nebo rýže) s tuňákem a zeleninou
– Rizoto (rýže a zelenina) nebo luštěninový salát
– Květákové placky
– Zeleninový salát se šmakounem a mozzarelou
Mezi nejoblíbenější variantu svačinky patří kešu nebo arašídové máslo s knackenbrotem.
Potraviny vždy vybírejte podle počasí (teploty), aby se nezkazily a také, aby měly patřičnou funkci (chladivou nebo hřejivou).
Další důležitou součástí jsou tekutiny, které bychom neměli podceňovat hlavně v letním období. V každé batohu, kufru nebo autě mějte vždy po ruce alespoň malou láhev s čistou vodou.
Přeji dobrou chuť na cestách a poznání nových nepoznaných končin světa.
14.7.2016 Martin Hrazdil Články, Recepty a výživaCelý článek 25.9.2018
Osobně miluju, když po nějakých oslavách zbudou druhý den ráno chlebíčky. Sice jsou trochu okoralé, ale právě to jim dodává podle mne speciální chuť.
Podobně existují jídla, která je lépe nechat den, někdy dva dny být.
Celý článek 14.2.2025
Milá tabulkářko, milý tabulkáři,
v aplikaci Kalorické Tabulky pro Tebe máme skvělou novinku! Je k dispozici nová aktualizace, která přináší praktickou funkci.
Celý článek 11.2.2025
Jak už jsem v předchozích článcích zmínila, zdravé hubnutí není jen o dosažení kalorického deficitu, ale vyžaduje také vyváženou, pestrou a komplexní stravu.
Obvykle se mluví o důležitosti hlavních živin, zatímco na vlákninu se zapomíná. Přitom je to nenápadný hrdina, který by na vašem talíři rozhodně neměl chybět.
Celý článek 7.2.2025
Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.
Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.
Celý článek 3.2.2025
Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.
Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?
Celý článek 30.1.2025