Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pilates vs. jóga – které cvičení je lepší?

Co je lepší cvičit – jógu, nebo Pilates? Co mi víc pomůže na bolesti zad? Jaký je vlastně rozdíl mezi Pilates a jógou?

A další podobné dotazy dostávám od klientů, protože vedu lekce obojí – Pilates i jógu.

S jógou jsem začínala před dvanácti lety u Vaška Krejčíka. Tehdy jsem cvičila moderní Power jógu. Chvíli jsem si pro sebe koketovala s Ashtanga jógou a načichla i k Hatha józe.

Radka Neubertová

Cvičení Pilates se věnuji přes osm let a certifikáty mám od IQ pohyb Academy, které vedlo kurzy systémem Pilates Institute. Další semináře mám u předních světových lektorů, např. Michaela Kinga nebo Kathy Corey.

Pilates Institute je systém pana Pilatese, který ale britští lékaři a fyzioterapeuti přepracovali a cviky upravili tak, aby je mohla odcvičit běžná populace, tj. klienti s problémy pohybového aparátu – neboť 90% populace těmito problémy trpí.

Cviky jsou sestavené tak, že si klienti neprohlubují dané problémy. A po nějaké době cvičení se určité zdravotní problémy mohou zlepšit, či úplně odstranit.

  • Všechny cviky se vedou přes aktivaci pánevního dna a se správným tzv. laterálním dechem.

Cvičení na první pohled vypadá snadně, ale správná technika cviků se učí i několik let. Proto se doporučuje lekce Pilates navštěvovat pravidelně, abyste se postupně naučili cviky, náročnější variace a kombinace a postupně se zdokonalovali.

Pokud si jógu stále spojujete se štíhlím asketou meditujícím v Lotosovém sedu a jste přesvědčeni, že cvičení jógy je jen o dechu a relaxaci, jste na omylu…

Jóga se zrodila v Indii před více než dvěma tisící lety. V současné době vedle sebe existují tradiční cvičení a modernější západní přístupy. Ty byly vytvořeny ve Spojených státech amerických asi v 80. letech 20. století jako cvičení pro širokou veřejnost.

Aby nám cvičení jógy přineslo užitek a prospívalo našemu tělu a zdraví, nemusíme za každou cenu studovat indickou filozofii, věnovat se náročným jogínským pozicím a striktním pravidlům a meditaci.

Možná chcete jen udržovat dobré zdraví, najít úlevu od stresu, tvarovat postavu nebo se zbavit problémů vyskytujících se ze sedavého způsobu života (problémy s páteří, ochablé  či zkrácené svaly apod.)

 Radka Neubertová

Zkuste jógu. Je to komplexní cvičení, při kterém procvičíte celé tělo, protáhnete a zpevníte svaly a klouby, páteř a celý kosterní systém. Neomezuje se pouze na tělesnou stránku, ale má vliv i na vnitřní orgány, žlázy a nervy.

Sama za sebe nedokážu říct, které cvičení je lepší a neumím to poradit ani svým klientům. Pan Pilates při vymýšlení svého cvičení podle mě z jógy hodně vycházel, protože mnoho cviků je stejných, nebo velmi podobných.

Od roku 2009 vedu kurzy a lekce Pilates a musím říci, že je to opravdu skvělý a promyšlený systém cvičení.

Klienti, kteří pochopili princip systému Pilates, mají své výsledky. Vůbec nebo méně je bolí záda či velké klouby. Mají lepší držení těla, lépe zvládají běžné denní činnosti. Rozpohybovali páteř a klouby.

Některé klientky i zhubly, ale ne na váze, ale v centimetrech. Je nutné podotknout, že jakékoliv zlepšení nepřijde za týden ani za měsíc. Systém Pilates se člověk učí několik měsíců i let. První malé výsledky na sobě uvidíte zhruba za půl roku.

Jóga se ke mně vrátila po mnoha letech oklikou zpět. A já jsem výzvu přijala nejprve rozvážně a poslední dobou jí víc a víc propadám. A ty účinky cvičení jsou velmi podobné, ne-li stejné jako u Pilates. Lepší držení těla, pohyblivější páteř a klouby, lepší stabilita, silnější břišní svaly, které jsou oporou pro páteř….

Jóga i Pilates vás naučí jak zdravě používat své tělo a aktivaci důležitých svalů a svalových skupin. Naučíte se své tělo vnímat a poslouchat.  Získáte větší ohebnost, sílu, rovnováhu, naučíte se správně dýchat…

Co se mi na józe velmi líbí a co poslední dobou vnímám jako velký benefit, je relaxace na konci lekce. A na klientech je to hodně znát, že konečné zklidnění, uvolnění a zamyšlení se nad celým dnem s příjemnou vůní aroma oleje je kolikrát více důležité než 45 min cvičení, které předchází.

Ruku na srdce, kdy máte čas se sami se sebou zklidnit a v přítmí se úplně uvolnit a jen dýchat a nebo se zamyslet nad tím, co nám den přinesl pěkného, na co se těšíme, co nás těší…

Čím dál více propojuji jógové lekce s touto krátkou psycho-relaxací, zapojujeme do lekcí informace o energetických centrech – čakrách. Používáme různé aroma oleje a esence, relaxujeme s kameny a klientům vysvětluji propojení psychiky na fyzickou schránku. V dnešním uspěchaném světě, kdy jsou lidé stále v nějakém presu, je chvilka zklidnění velmi důležitá.

Toto je asi jediný prvek, který mi v Pilates chybí a který se mi osobně do lekcí Pilates nehodí…ale vždy záleží hlavně na lektorovi – jak cvičení podá, na co se zaměřuje a jak lekci sestaví.

Jógové i Pilates lekce můžete zažít jak dynamické, tak silové, protahovací, relaxační.

  • Záleží, co vám vyhovuje a jaký lektor vám vyhovuje…

 Radka Neubertová

Nikdy nezapomínejte na to, že lektor je na lekci pro vás! Není to jeho cvičební jednotka.

•    Instruktor by se měl na začátku lekce informovat, kdo je na lekci poprvé a případně na zdravotní omezení.
•    Během lekce by měl mít stále kontakt s klienty.
•    Při náročných cvicích by měl ukázat i jednodušší varianty a dávat na výběr.
•    Instruktor by měl celou hodinu opravovat techniku cviků klientů – jak slovně tak manuálně. Je to nutnost!
•    Instruktor by měl vysvětlit, JAK máte cvik provést. Pokyn „zaktivuj břicho“ nestačí! Musí vysvětlit, jak to máte udělat, neboť při cvičení – pokud jsou břišní svaly slabší, nebo budete v malinko jiném postavení-  se může místo břicha aktivovat zádové svalstvo, stehna či ohybače kyčle. Přetížíte, co nemáte, a cvik pak nemá smysl.
•    Instruktor cvičí pro klienty, a ne pro sebe.

Přeji vám, abyste si našli tu „svou“ lekci a lektora, který vám bude vyhovovat, protože v konečném důsledku nezáleží na tom, co cvičíme, ale co nám cvičení přináší.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak využít podzim pro svou očistu a změnu k lepšímu. Rady i pro úplné lenochy od Svatavy Zacharové

Radka Neubertová
www.neubertova.cz

Lektorka jógy, Pilates a kompenzačního cvičení.
Vede skupinové i soukromé lekce pro dospělé i děti.
Spolumajitelka firmy Fit Way, která dováží značku Nessi Sportswear.

21.7.2016 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023