Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Největší vliv na zdraví má vlastní životní styl. Nejčastější bariérou pro více pohybu je nedostatek vůle a vlastní motivace uživatelů

Ve druhé polovině letošního června proběhlo dotazníkové šetření uživatelů serveru www.kaloricketabulky.cz zaměřené na životní styl a používání přístrojů i aplikací pro monitoring zdraví a pohybové aktivity.

Celkem se ho zúčastnilo více než 300 respondentů z celé České republiky.

Téměř dvě třetiny respondentů (63 %) uvedly, že nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím jejich zdravotní stav je životní styl. Na druhém místě jsou podle nich vrozené vlastnosti člověka (20 %) a pak s velkým odstupem následují faktory jako životní prostředí, lékařská péče a pracovní prostředí. Zcela pravidelně chodí na preventivní lékařské prohlídky k praktickému lékaři 52 % účastníků výzkumu, specialisty navštěvuje dokonce až 71 % respondentů.

počítání kalorií

Jako nadprůměrný hodnotí svůj zdravotní stav 43 % respondentů. Celkem 17 % respondentů považuje svůj zdravotní stav za velmi dobrý, 27 % pak jako průměrný. Na druhou stranu špatný zdravotní stav deklaruje jen 13 % uživatelů.

zdravotní stav

Zdá se tedy, že většina respondentů je se svým zdravotním stavem spíše spokojena. I když až 86 % (!) z nich chce zhubnout nebo zformovat si postavu a 72 % chce jíst zdravěji. A více než polovina (57 %) chce zlepšit svoji fyzickou kondici, resp. 53 % respondentů chce více sportovat. Však také svoji pohybovou aktivitu označilo jako nedostatečnou více než dvě třetiny z nich (68 %). Pro tyto dotazované jsou největší zábranou pro navýšení pohybové aktivity tyto důvody:

1. nedostatek vůle a motivace (64 %)
2. nedostatek času (43 %)
3. celková únava (33 %).

  • Zdroj: N =264 uživatelů, CAWI , 06/2016, www.kaloricketabulky.cz

Co by uživatelé na svém životním stylu rádi změnili

Mobilní aplikace pro monitoring zdraví jsou používány mnohem více  než sport testery a fitness náramky

Sporttestery a fitness náramky pro monitoring zdraví a fitness používá pravidelně jen 15 % uživatelů, mobilní aplikace pro monitoring zdraví a fitness ale už 41 %. Shodně jsou jak přístroje, tak aplikace používány zejména kvůli přehledu o  sportovních výkonech, kvůli motivaci k lepším výkonům a k větší efektivitě při sportu. Pro uživatele mobilních aplikací je to pak v daleko větší míře než u sporttesterů a náramků i zábava.

Zároveň ale téměř polovina uživatelů nemá žádnou zkušenost  s mobilními aplikacemi pro monitoring zdraví (48 %) ani se sporttestery. Fitness náramky nezná dokonce až 52 % uživatelů. U sporttesterů a náramků některé uživatele (20 %) odrazuje od koupě vysoká cena, u mobilních aplikací je to pak absence chytrého telefonu (14 %). Společným faktorem nepoužívání aplikací i přístrojů je nízká sportovní aktivita respondentů („Nesportuji, sportuji pouze málo“), což uvedlo 16 %,  resp. 18 % účastníků.

  • Nejznámější a nejpoužívanější aplikace mezi respondenty jsou Endomondo a Runtastic, v obou kategoriích sporttesterů a fitness náramků je nejvíce známá a používaná značka Garmin.

Jako nejvíce atraktivní produkt pro monitoring zdraví se respondentům jeví inteligentní biometrická váha s bezdrátovým přenosem dat, kterou si v příštích dvanácti měsících plánuje pořídit 41 % z nich. Tato váha kromě informací o celkové tělesné hmotnosti poskytuje údaje o podílu tuku, svalů kostní hmoty a obsahu vody v lidském těle.

Služby serveru Kaloricketabulky.cz by doporučilo až 81 % všech uživatelů

Svým přátelům a známým by pak služby serveru Kaloricketabulky.cz doporučilo až 81 % všech respondentů, a naopak jen 7 %  uživatelů by spíše nebo vůbec služby nedoporučilo. Přitom spokojenost s poskytovanými službami serveru (na škále 1 = vůbec nejsem spokojen až 10 = jsem maximálně spokojen) je 62 % uživatelů maximálně spokojeno (TOP2BOX) a 26 % spíše spokojeno (hodnoty 8 a 7), jen 14 % z nich je nespokojeno.

spokojenost

Ve stejném období souběžně pak probíhal i průzkum na obecné internetové populaci ČR (více než 500 respondentů z celé ČR). Srovnání výstupů obou vzorků (internetová populace vs. uživatelé serveru www.kaloricketabulky.cz) poskytuje další zajímavé poznatky o zdravotním stylu a používaných technologiích v této oblasti.

tisková zpráva

Robert Stránský, Project Manager

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kuchařka ze Svatojánu: Moje Vánoce

redakce
www.kaloricketabulky.cz

11.8.2016 Články, Jak zhubnout, O kaloriích nevážně

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024