Ria Hrušovská, osobní trenér: Jídlo neponechávám nikdy náhodě
Na dovolené jsem sice nebyla asi osm let, ale jezdím často na crossfit závody a akce spojené s Les Mills (moderní skupinové cvičení).
Tam všude je stravování pro mě základ.
Sama aktivně sportuji a dodržuji zásady zdravého stravování. S bratrem navíc coachujeme klienty, které kolikrát vedeme online i během jejich dovolených, aby se vydrželi stravovat tak, jak by měli. Ani na dovolené není radno moc polevovat.
Ria Hrušovská
Ria Hrušovská
Ať už jde o dovolenou, závody, nebo pracovní výjezd, je hlavní si zavčas zjistit, co vše je na daném místě dostupné.
Když člověk chce a zná svůj cíl, jde režim správného stravování dodržovat všude.
Všude totiž najdete obchod s potravinami a stejně tak si dnes lze vybrat zdravě i v restauraci. Neexistují v tomto směru žádné výmluvy. A to platí nejen o výživě, ale také o tréninku – výpady a kliky můžete dělat i na pláži a nic k tomu nepotřebujete, že?
Já osobně se držím už několik let svého osvědčeného systému – šest dní jím zdravě a soboty mám „cheating day“, kdy jím, na co mám chuť. A na tom nic nezmění ani dovolená. Tohle na mě funguje a vyhovuje mi to.
Pár mých tipů, co si můžete vzít kamkoliv s sebou:
rýžové chleby, žitné knackebroty
vločky obyčejné (oblíbila jsem si také kaše od Nominal)
kvalitní protein nebo proteinové tyčinky
sušené maso Jerky
ořechy
ovoce a zelenina (navíc obojí je dostupné opravdu všude)
Stejně tak lze v každém obchodě najít něco ve stylu cottage sýru.
Tohle byly ty “rychlé” varianty. Samozřejmě základ zdravé stravy tvoří kvalitní bílkoviny – ryby, maso, vajíčka, z rostlinných pak tofu a tempeh.
Jsem si jistá, že ve většině restaurací vám i na dovolené vyjdou vstříc a udělají vám jídlo bez omáčky. Navíc rýži, kuře a zeleninu umí opravdu všude.
Vždy učíme klienty číst etikety, aby věděli, co a jak si správně vybrat.
Ria Hrušovská s bratrem
foto: Ria Hrušovská
Pokud se chcete “rozmazlovat”, občas si na cesty upeču něco sama, aby to odpovídalo fitness stravě.
Recept na MPT proteinové bobky:
500 g vloček 3 odměrky čoko proteinu 2 banány 250 ml vody (někdy je třeba i více)
Z hmoty vypracujeme „bobky“, které klademe na plech na pečící papír (nutnost). Doprostřed bobků dáme dia marmošku.
Pečeme cca deset minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.
No a samozřejmě, když je to dovolená, takže si občas dopřejte bez výčitek to, co máte rádi. Zkrátka pak přidáte cardio trénink, aby se to vyrovnalo. Vše je o rovnováze a po malém výkyvu najdete brzy po dovolené opět svůj řežim.
I když používáte aplikaci Kalorické Tabulky, která vám sama nastaví potřebné parametry, může se občas stát, že potřebujete (zejména v začátcích) pomoci s jídelníčkem.
… A obrátíte se na odborníka. STOP! Než zaplatíte za stravovací plán, ZAMYSLETE SE.
Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.
Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.