Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jaký je zákon štíhlé a zdravé postavy?

Lze v dnešní uspěchané době zdravě zhubnout a hlavně si postavu a váhu udržet? Odpověď zní samozřejmě ano.

Stačí spojit práci v oblasti psychosomatiky, úpravy stravy a vhodného pohybu. A to první je kolikrát nejdůležitější.

Na téma hubnutí bylo napsáno již tolik článků, že mám někdy obavu, že je skoro nikdo už nemůže ani chtít číst. Existuje tolik rad, výživových směrů, nabídek rychlých řešení, jak budete mít „bez změny životního stylu“ postavu svých snů, že je až s podivem, když někdo přijde ještě s něčím novým. Vše je dostupné snadno a bez další potřeby příslušného odborníka.

Jak zhubnout snadno

Bohužel, je zde podstatné ALE!

Jak to, že stále přibývá tolik lidí s nadváhou a také těch, kterým se opakovaně nedaří si vytvarovat postavu a hlavně si ji udržet?

  • Hektický život, hektická práce, hektické myšlení a hektické sledování médií s reklamami na rychlé hubnutí…

Když se podíváme na život člověka, který žije v dnešní době, tak vidíme, že je dlouhou dobu v práci, kterou má pravděpodobně sedavou. Celý den musí navíc hekticky plnit úkoly a termíny ve společnosti podobně stresovaných kolegů. Samá práce a málo času na odpočinek a jídlo.

  • Aby toho nebylo málo, všude jsou „lákadla“ v podobě nezdravé stravy, které v lidech vytváří závislosti, takže chuťové pohárky neustále a opakovaně žadoní po vyhledávání těchto pokrmů.

A pak je tu to nešťastné srovnávání, které platí i v případě tvaru postavy a rychlého hubnutí. Internet, časopisy, televize – všude se objevují postavy lidí, kteří „propagují zázračná a rychlá doporučení, jak mít štíhlou a postavu“.  A všechny tyto faktory ovlivňují naši mysl a pak i chování. Jsme zmateni a nespokojeni.

Proč to tady píšu? Možná si říkáte, že to vše znáte. Ano, to slýchávám často. Nicméně mám svou životní zkušenost, že mnohdy člověk potřebuje informace slyšet, číst a vidět vícekrát, než ho ovlivní k rozhodnutí a následně k činům.

Žena (ale i muž) ve 21. století

Pozorujete někdy lidi kolem sebe, když jdete po ulici? Co vidíte na jejich tvářích? Radost a nadšení, nebo spíše naštvání, případně zasmušilý výraz? Myslím, že se mnou budete souhlasit, že spíše to druhé. Pokud se budete bavit s ženami – a já to dělám často při firemních workshopech, kde potkávám stovky lidí za měsíc – zjistíte několik podstatných informací.

co dělat, když se hubnout nedaří

Od žen se dozvídám velmi znepokojující fakta: obrovské množství žen se nemá rádo. Nejsou spokojené se svým tělem, stále o sobě špatně přemýšlí, zato myslí na diety, na svou neschopnost udělat změnu ve svém životě a jsou doslova v „začarovaném kruhu svého negativního myšlení“.

  • Často se i tyto ženy pokouší cvičit, platí si odborně vypracované jídelníčky, terapeuty, ale málokteré se podaří zhubnout a váhu si následně dlouhodobě udržet.

Za léta vyzkouší mnoho různých směrů, odborníků, ale vždy u daného směru vydrží maximálně jeden měsíc nebo dva. A to je bohužel málo. Pak zase sklouznou ke starým návykům, jsou o to ještě více nespokojené a vše se opakuje. A s přibývajícími roky se to dokonce zhoršuje. Pochopitelně tyto stavy se netýkají jen žen, ale i mužů.

Tajemství zhubnutí a udržení získaného cíle je o rovnováze třech faktorů –  propojení práce na úpravě stravy, pohybu a práce v oblasti myšlení a podvědomí. Nemohu mít štíhlé a zdravé tělo, když o sobě špatně přemýšlím, mluvím o sobě negativně, dělám věci z nechutí „jen proto, že by se to mělo“. A to je jedno, zda se to týká stravy nebo pohybu. Je až s podivem, že si stále mnoho lidí neuvědomuje, jakou sílu má myšlenka a vzorec v jejich podvědomí.

Psychosomatika a hubnutí

To, jak myslíme, mluvíme, chováme se a jaké máme návyky, velmi intenzivně souvisí s naším podvědomím.

Pokud nepracujeme na emocionálních blokacích své mysli, je to stejné jako když byste se chtěli naučit anglický jazyk bez toho, že se budete učit slovíčka a fráze.

  • Víte kolik žen (ale i mužů) má ve svém podvědomí vzorec „nechuť k pohybu“?
  • Víte kolik lidí má vzorec ve svém podvědomí „že se bojí změny nebo něčeho nového“?

Je pak normální, že tito lidé se sice rozhodnou cvičit nebo jinak jíst, ale vždy po nějakém době „zapracuje“ podvědomí a jejich zažitý vzorec a oni toho nechají a vrátí se do „stavu starého programu“´= necvičím a neučím se nic nového.

A toto vše je u procesu hubnutí velmi časté.  Pokud zapracujete na „odblokování starých a pro vás nevhodných vzorců v podvědomí“, najednou zjistíte, že máte chuť do pohybu, nebude vám dělat problém učit se novým potravinám, učit se skládat si jídlo, občas si něco připravit a hlavně začnete pohled na své tělo vnímat jinak. A to je začátek vaší nové cesty.

jak se naučit mít se rád

Upřímně velmi rád u svých klientů pozoruji, jak je úžasné, když se „vymažou staré vzorce“, jak pak má člověk na sebe jiný pohled a dostane chuť na sobě pracovat.

Každý člověk si musí najít svou cestu

Věřím tomu, že si každý potřebuje najít svůj směr jak oblasti stravy, pohybu, tak i v práci na svém podvědomí. Je báječný pocit, když ho člověk najde a vše mu najednou úplně jinak plyne. Jen je potřeba pracovat na všech třech oblastech. Dneska se stále řeší jen materiální svět, ale zapomíná se na sílu myšlení a podvědomí.

Přál bych lidem, aby zažívali ten pocit, když to vše jde najednou „nějak lehčeji a skoro samo“.  Mluvím z vlastní zkušenosti, když jsem se dlouhá léta léčil a hledal svou cestu.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Tereza: O překonání strachu a objevení cesty ke zdravému hubnutí

Ing. Škába Martin
skaba.cz

Výživový specialista a lektor ve firmách

Spoluzakladatel unikátního programu v ČR „Emoční hubnutí“, který propojuje práci v oblasti psychosomatiky (myšlení a podvědomí), úpravy stravy a efektivního pohybu.

19.9.2016 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024