Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Proč jíst švestky, mango a ředkvičky? Zázračný vliv ovoce a zeleniny na zdraví člověka II.

Minule jsme si řekli,že ovoce a zelenina jsou v našem jídelníčku nezastupitelné.

Od dětských lete se učíme, že bychom je měli jíst v dostatečném množství. Bohužel tomu tak stále není…

Dnes se podíváme na další tři produkty přírody a jejich zázračné účinky.

proč jíst ovoce

Švestky

Švestek je větší množství druhů. Všechny spadají do skupiny slivoní a patří sem především fialové švestky a blumy, tmavě modré slívy, zlatavé mirabelky a modročervené renklódy.

  • Pocházejí z oblasti předního Východu a Středomoří, avšak u nás zdomácněly už dávno. Dozrávají v období léta, které je také nejvhodnější pro jejich konzumace.

Slupka bývá většinou pevná a ukrývá šťavnatou silnou dužinu. Uvnitř se nachází nepoživatelná pecka.

Slivoně jsou všeobecně velmi bohaté na vlákninu, která podporuje funkci a pohyb střev. Jejich konzumace je tedy ideálním prostředkem proti zácpě. Obsahují také spoustu vitamínů, např. B, C a E. Ze stopových prvků můžeme zmínit draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Slivoně obsahují 15 % ovocných cukrů, které jsou rychlým zdrojem energie, a také okolo 80 % vody.

Slivoně před konzumací důkladně omyjeme a vypeckujeme, protože pecka obsahuje kyselinu kyanovodíkovou. Slivoně mají velmi široké využití. Můžeme je jíst čerstvé, sušit, mrazit, vyrábět z nich povidla, kompoty, omáčky, slivovici, přidávat je do buchet, knedlíků, dezertů apod.

proč jíst švestky?

Léčivé účinky slivoní:

  • mají projímavé účinky
  • působí močopudně
  • posilují nervovou soustavu
  • zlepšují odolnost vůči stresu
  • pomáhají při revmatismu a dně
  • posilují imunitní systém
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • podporují růst vlasů
  • upravují krevní tlak

Tip navíc:

Pokud trpíte zácpou, vyzkoušejte švestkový trik. Každé ráno nalačno snězte několik sušených švestek a zapijte je vodou. Můžete je také nakrájet na kousky a vhodit do sklenice vody. Když je necháte přes noc vylouhovat, ráno stačí vypít pouze scezenou vodu.

Mango

Mango indické je dlouhověký strom, který pochází z tropické jižní a jihovýchodní Asie. Dosahuje výšky až třiceti metrů a jeho plody jsou seskupeny v trsech. V jednom trsu může být až 5 kusů manga.

Mango má oválný tvar a je dlouhé okolo 15 cm. Výjimkou nejsou plody vážící až 2 kg. Voskovitá slupka může být zelená, žlutá, oranžová až červená. Pod ní se nachází sytě žlutá měkká dužina s velkým plochým jádrem v dřevitém obalu. Mango může chuťově připomínat broskev, je však aromatičtější. Kupujeme pevné plody a raději je necháme doma chvíli dozrát, aby se při stisku prstů poddalo. Zralé mango je velmi šťavnaté. Jenže příliš měkký a otlačený plod je už přezrálý.

Mango obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Kromě vitamínů A, B, C a E obsahuje draslík, hořčík, mangan, měď a zinek. Obsahuje také hodně vody a cukru, proto je ideálním ovocem při nadměrné zátěži (např. pracovním stresu či sportu). Mango pomáhá chránit buňky před škodlivými volnými radikály. Můžeme je jíst jak čerstvé, tak i ve formě kompotu nebo teplé přílohy k masu.

Mango před přípravou důkladně opláchneme.

proč jíst mango?

Jak naporcovat mango?

Existuje několik způsobů, jak se do něj dostat. První způsob je, že nejprve oloupeme nepoživatelnou slupku a opatrně okrájíme dužinu od pecky. Ta je totiž obalená dřevitou hmotou, která se velmi těžko dostává z mezizubních prostor.

Dalším způsobem naporcujeme mango tak, že do něj zapíchneme nůž až po pecku a celou ji objedeme. Potom dovnitř vložíme lžíci a postupně oddělíme dužinu od pecky. Mango pak rozdělíme na dvě poloviny. Stejným způsobem vyjmeme celou pecku. Poté dužinu buď vydlabeme lžičkou, nebo ji opatrně nakrájíme na kostičky a slupku přetočíme na druhou stranu. Pak stačí kostičky jen seříznout.

  • POZOR! Abychom předešli zažívacím obtížím, nezapíjíme mango ani vodou, ani alkoholem.

Léčivé účinky manga:

  • zklidňuje nervovou soustavu a bojuje proti stresu
  • pomáhá při nespavosti
  • posiluje imunitní systém
  • aktivuje látkovou výměnu
  • zlepšuje soustředění
  • podporuje štěpení bílkovin
  • odstraňuje únavu očí
  • podporuje produkci hormonů štítné žlázy
  • je rychlým zdrojem energie

Tip navíc:

Z manga se dá připravit výborná zmrzlina. Ze dvou kusů manga vydlabeme dužinu a vhodíme do mixéru. Přidáme malý kousek čerstvého zázvoru, lžíci citrónové šťávy a 120 g moučkového cukru. Vše rozmixujeme dohladka. Asi 280 g šlehačky ušleháme v jiné nádobě a posléze promícháme s připraveným krémem.  Směs pak přeneseme do plastové nádoby a necháme v mrazáku ztuhnout.

Ředkvičky

Ředkvička pochází pravděpodobně z Asie. Je příbuzná ředkvi, od které se liší svou štiplavou chutí. Existuje více druhů ředkviček, u nás lze však sehnat zejména ty červené. Z ředkviček můžeme konzumovat nejen bulvu, ale i listy, které mají poměrně pikantní chuť. Ředkvičky se dají pěstovat po celý rok (v zimě ve skleníku), a proto jsou pořád k dostání.

Při nákupu vybíráme pouze pevné (ne gumové) bulvy se svěžími zelenými lístky, které jsou známkou čerstvosti. Nekupujeme také popraskané nebo jinak poškozené bulvy. Ředkvičky skladujeme v chladničce, kde nám mohou vydržet zhruba týden. Před tím z nich však odstraníme listy, které by z bulviček zbytečně odebíraly vodu a vysušovaly je.

Ředkvička je velmi bohatá na vlákninu a kyselinu listovou, čímž je ideální zeleninou při hubnutí. Z minerálních látek je v ní v největším množství obsažen selen. Dále můžeme zmínit draslík, síru, vápník a vitaminy B a C. Ředkvička obsahuje velké množství hořčičných olejů, které jí propůjčují výraznou štiplavou chuť. Pomáhají hlavně v boji s plísněmi a bakteriemi a také dezinfikují organismus.

proč jíst ředkvičky?

Ředkvičky se nejčastěji konzumují v syrovém stavu, protože tak je v nich obsaženo nejvíce vitaminů. Přidávají se do salátů, pomazánek nebo jako obloha studených pokrmů a mís. Ředkvičky se dají také tepelně upravovat. Většinou jsou součástí zeleninových polévek nebo příloh k masovým pokrmům. Před konzumací je potřeba ředkvičky důkladně opláchnout, čímž je zbavíme zeminy. Nakonec ještě odstraníme zbytek kořene a listů. Ředkvičky krájíme nebo strouháme až těsně před konzumací, abychom zabránili zbytečné ztrátě vitaminů.

Léčivé účinky ředkviček:

  • bojují proti plísním v organismu
  • podporují trávení
  • posilují imunitní systém
  • chrání buňky před volnými radikály
  • odstraňují plynatost
  • mají dezinfekční účinky
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • uvolňují hleny při rýmě a kašli
  • podporují funkci štítné žlázy
  • působí jako prevence proti kamenům v organismu
  • odstraňují zácpu
  • posilují nervovou soustavu
  • působí preventivně proti infekcím

Tip navíc:

Zbavit se hlenů a obnovit sliznice pomáhá ředkvičková šťáva. Svazek čerstvých ředkviček i s listy důkladně omyjeme a zbavíme veškeré hlíny. Poté je vhodíme do kvalitního odšťavňovače. Ředkvičková šťáva by se nikdy neměla pít samotná, protože je velmi silná. Nejvhodnější je rozředit ji vodou.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kalorické Tabulky: Jak a čím doplnit v jídelníčku vlákninu

Barbara Drobíková
https://blog.kaloricketabulky.cz/author/fit

Poradkyně pro výživu, zdravý a aktivní životní styl, instruktorka fitness, bioložka a máma dvou synů..

29.9.2016 Články, Recepty a výživa

Související články