Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Cecílie Jílková: Jak jsem se najedla a zhubla přitom 25 kg

Když jsem začala psát knihu „Najím se a zhubnu!“, uvědomila jsem si, že stěžejním pilířem celého mého vědění o hubnutí je jedna věc: Není důležité, kolik toho sníme. Důležité je především, CO jíme.

Protože by se všechny mé poznatky a návody do jednoho článku nevešly, budu velmi stručná…

Člověk je zvláštní tvor – zcela dobrovolně konzumuje potravu, která pro něho není určena. Na svou přirozenou potravu už dávno zapomněl a místo ní denně konzumuje nejrůznější více méně umělé výrobky.

Jenže jak se vrátit k přirozené stravě, když na nás nekvalitní a nezdravé jídlo útočí ze všech stran? A co to vlastně ta přirozená strava je?

Cecílie Jílková

Jídlo má maminku nebo někde vyrostlo

Nejlepší pomůckou pro identifikaci přirozené potravy je tato věta: „Jídlo je to, co má maminku a tatínka, nebo to, co někde vyrostlo.“ Měli bychom si uvědomit, že člověk jako živočišný druh se nevyvinul, aby prospíval na produktech z továrny. Tělo ke správné činnosti potřebuje živiny. Těch však v průmyslově zpracovaných potravinách mnoho nenajdeme.

Co jíst?

Jezte co nejvíce nezpracovaných potravin, jako je ovoce, zelenina, obilniny, luštěniny, kvalitní vejce, ryby, ořechy, semena. V menší míře je možné bez problému konzumovat kvalitní maso, případně mléčné výrobky. Všechny živočišné produkty by měly pocházet z volných farmářských chovů nebo ekologických chovů. Kvalita života a stravy zvířat se přímo odráží v kvalitě jejich masa, vajec, mléka a následných produktů. Proto, co se týče živočišných produktů, nahraďte kvantitu lepší kvalitou.

Čemu se vyhnout?

Snižte konzumaci všech zpracovaných potravin, jako je pečivo, uzeniny, polotovary a pochutiny. Bez ohledu na reklamní tvrzení v médiích či na obalech potravin neobsahují tyto produkty dostatek živin a naopak obsahují příliš mnoho soli, cukru, tuku a emulgátorů a prázdných kalorií.

Nejdůležitější je, CO jíte

Když jsem vyřadila ze svého jídelníčku tato největší zla, zhubla jsem 25 kg bez jojo-efektu a dodnes nemám problém si hmotnost udržet. Naučila jsem se nové recepty na nejrůznější slaná i sladká jídla, a tak si moje rodina může pochutnávat zdravě a bez výčitek.

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková

archiv: Cecílie Jílková

Přemýšlejte také nad tím, KDY a JAK jíte

Další důležitou roli ve zdravém jídelníčku hraje načasování. Tělo potřebuje energii předtím, než vykonává nějakou činnost. Vynechávání snídaní tedy není nejlepší nápad. Večer naopak už tělo přijatou energii nemusí stihnout spálit a ukládá si ji do tuku. Jezte tedy hlavně ráno, dopoledne a v poledne. Odpoledne už konzumujte menší porce.

Tepelná úprava jídla není na škodu, pokud se vyhýbáme smažení a grilování. Většinou je možné místo smažení jídlo upéct a místo restování zeleninu podusit či jen povařit na pánvi. Mimo jiné se tím sníží také obsah tuku, protože spotřebujeme méně oleje.

Kde brát nápady?

Chybí vám inspirace nebo nevíte, jak použít v kuchyni například luštěniny? Prolistujte některou z vegetariánských kuchařek. Najdete v ní zeleninová a luštěninová jídla, která jste možná nikdy nejedli. Ochutnejte také nabídku cizokrajných restaurací. Zaměřte se především na jídla ze zeleniny, luštěnin a ryb.

V jednoduchosti je síla

Když mám hlad a nevím, kudy kam, jím ovoce. Je pořád po ruce, mají ho všechny obchody s potravinami, vejde se do kabelky a dá se jíst i na cestách. Do lednice a spíže nakupuji jen pár druhů základních potravin a vytvářím z nich různé kombinace a variace. Díky tomu se nemusím zbytečně stresovat při shánění velkého množství nejrůznějších superpotravin a zkoumáním, jak se která superpotravina používá. Oblíbené recepty se nebojím opakovat stále dokola. Tělu to nevadí a já tím ušetřím spoustu času.

Jste lepší, než si myslíte!

Někdy jsme tlustí, protože máme strach. Máme strach pustit se sami do tak velkých změn. Nevíme, jak na to a jak to dopadne. I já jsem se podceňovala. Ale potom jsem zjistila, že je potřeba si věřit a začít se změnami okamžitě. Mnoho z těchto změn mi připadalo jako velká sousta. O něco později jsem ale musela konstatovat, že tyto změny pro mě nebyly vůbec složitými kroky a že mi šly až překvapivě snadno a rychle.

Zkuste celou tu proměnu jídelníčku pojmout jako výzkum. Řekněte si: „Tak schválně, jak to bude probíhat!“ Pokroky vás potom budou motivovat samy a vy se přistihnete, že se vám váš nový životní styl líbí. A v ten okamžik jste vlastně už vyhráli!

Cecílie Jílková

Tip redakce

Naše dlouhodobá spolupracovnice Cecílie Jílková právě vydává svou první knihu – Najím se a zhubnu!

Kniha je pro všechny, kdo chtějí hubnout bez hladovění a nevěří už na diety. „Každý z nás může mít štíhlou postavu. Jediné, na čem záleží, je CO, KDY a JAK jíte. Skutečně je totiž možné jíst opravdu hodně. Pokud víte, jak na to, můžete v pohodě jíst a přitom hubnout,“ říká poradkyně pro výživu Cecílie Jílková. Ve své knize poskytuje čtenáři vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Seznámíme se i s příběhem pětatřicetileté autorky, která většinu svého života trpěla nadváhou. Součástí publikace jsou recepty na chutná teplá i studená jídla.

Knihu si můžete objednat zde – a to dokonce s osobním věnováním od Cecílie

Cecílie Jílková

eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

17.10.2016 Cecílie Jílková Články, Recepty a výživa

Z archivu

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Chůze jako nejvýhodnější celoroční pohybová aktivita

Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.

K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.

Celý článek 17.11.2024

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Záměrné pauzy v procesu hubnutí

Protože nás čeká období letních dovolených, považuji za ideální čas věnovat se tématu záměrné několikadenní pauzy v procesu hubnutí.

Vítejte tedy u dalších postřehů z mé nutriční poradny.

Celý článek 12.6.2025

Celý článek 6.6.2025

O kaloriích nevážně: Historické omyly týkající se jídel

Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.

Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…

Celý článek 31.5.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., o zajímavém paradoxu: Hubnutí díky navyšování objemu jídla nebo energetického příjmu

O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.

Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.

Celý článek 28.5.2025

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner