Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Osm největších chyb v hubnutí a zdravém stravování a jak je snadno odstranit

Snažíte se zhubnout nebo jen rádi jíte zdravě? Tak to vám fandím.

Jste si ale jisti, že hubnete zdravě a jídlo, které si kupujete, je opravdu vhodné?

V současném světě najdete na internetu nejrůznější diety, rádoby účinné návody, tipy a rady na hubnutí. Bohužel mnoho z nich se zhubnutím příliš nepomohou. A když, tak jen krátkodobě.

A tak nejen, že hmotnost či míry naberete zpátky, ale můžete si poškodit zdraví nebo psychiku. A že takových případů je!

Nejčastější chyby při hubnutí

Pojďme se proto podívat na nejčastější chyby, které doprovází cestu za vysněnou postavou, a tipy, jak se jim v hubnutí vyvarovat.

1. Chcete zhubnout rychle

Našli jste na internetu způsob, jak rychle zhubnout? Nebo vám to poradila kamarádka, která za 2 týdny zhubla 6 kilo?

  • Ruce pryč od takových diet! Chcete-li zdravě a dlouhodobě zhubnout, nepůjde to rychle. Prostě nepůjde – s tím se smiřte.

Zhubnout rychle by uměl teoreticky téměř každý. Můžete 2 týdny jíst jenom ovoce a zeleninu nebo se cpát prášky na hubnutí. Za drastickou dietu vám tělo rozhodně nepoděkuje. Není to zdravé a dlouhodobě udržitelné.

Takže jak na to?

Hubněte maximálně 0,5 – 1 kg za týden. Jezte pravidelně – a co nejpestřeji. Hodně zeleniny, bílkovin, ovoce, vlákniny a nevyhýbejte se ani sacharidům a zdravým tukům.

  • Hýbejte se, sportujte nebo choďte pěšky. Pijte hodně vody, dostatečně spěte, zkuste se nestresovat, radši více plánovat a vařte co nejvíce doma.

Jen tak dosáhnete dlouhodobých výsledků. A pozor! Až zhubnete na svou vysněnou váhu, nepřestávejte ve svém úsilí. Čím déle povedete zdravý životní styl, tím více si budete zvykat a den bez pohybu či zdravého vaření už si nebudete umět představit.

Pište si jídelníčky, plánujte si dopředu jídlo a tréninkový plán.

2. Držíte dietu a zakazujete si oblíbená jídla

Nic si nezakazujte. Máte nějakou sladkost, bez které nedokážete být? Tak si ji v rozumné míře občas dejte. Pokud se snažíte zhubnout, nesmíte u toho trpět.

  • Odpíráním si vašeho oblíbeného zákusku si hubnutí akorát znechutíte a moc dlouho to nevydržíte.

Jak na to?

Zkuste si přesně určit časy, kdy si nějakou tu nezdravou drobnost občas dovolíte. Může to být třeba třikrát týdně po snídani nebo k dopolední svačině. A pro ještě lepší pocit si ten den běžte zacvičit.

3. Vynecháváte jídla a večer to doháníte

Nestíháte ráno do práce a zmizíte z baráku bez snídaně? Máte přes den stresy a vynecháváte oběd? A mávnete rukou, protože vlastně hubnete a čím míň jídla sníte, tím lépe?

  • Omyl! O to větší budete mít hlad večer, kdy spořádáte cokoliv, na co v lednici narazíte.

Co s tím?

Vstávejte dříve. Vyplatí se to. Snídaně je základ dne. Tělo potřebuje z něčeho čerpat energii. To samé oběd. Pokud víte, že vás čeká náročný den, kdy nebudete v práci stíhat, připravte si oběd do krabičky s sebou.

Večer samozřejmě jezte, ale nepřejídejte se a nedohánějte jídlo za celý den.

4. Myslíte si, že po cvičení můžete sníst cokoliv

Kdepak! Pokud chcete zhubnout, musíte kombinovat zdravou stravu a cvičení dohromady. Jedno bez druhého nejde.
Není od věci se občas po cvičení odměnit nějakou drobností, ale nemůžete se cpát, čímkoliv se vám zachce. Existují lidé, kteří z fitka míří rovnou do fast foodu.

  • To byste peníze za fitko rovnou mohli hodit do kanálu.

Jak na to?

Po cvičení, běhání nebo jiné sportovní aktivitě tělo potřebuje energii. Ale něco zdravého a hodnotného. Vždyť byste ani neměli radost, kdybyste se nacpali něčím nezdravým a celé cvičení tak ztratilo význam.

Otázkou je, zda večeřet, pokud chodíte cvičit večer. Rozhodně se najezte. Po cvičení nemůžete jít rovnou spát.

Pokud chcete hubnout, pijte nejlépe čistou vodu.

5.  Věříte nízkotučným potravinám

Sáhnete v obchodě radši po nízkotučném jogurtu? Obvykle na něm bývají nejrůznější obrázky štíhlé postavy, různé „fit“ nápisy a podobně.

Takový nízkotučný jogurt není zdaleka tak fit, jak vypadá. Nízkým obsahem tuku ztrácí svou chuť a musí být nahrazován nejrůznějšími sladidly a dochucovadly.

Co s tím?

Tuky z jídelníčku nemůžete vyřadit. Kupujte si klasické polotučné jogurty. Tuky nejsou žádným nepřítelem hubnutí. Jen musíte jíst ty správné.

Ideálně jezte ryby, různá semínka, oříšky, avokádo nebo olivy. Patří do skupiny nenasycených tuků, které jsou pro tělo prospěšné.

6. Nejíte pečivo

Nejen z nejznámějších mýtů hubnutí vůbec je, že když nebudeme jíst pečivo, zhubneme. Na jednu stranu je pravda, že v obchodech narazíte většinou na bílé pečivo, které chutná spíše jako guma a absolutně vás nezasytí. Takovému pečivu se opravdu vyhněte.

Které tedy ano?

Máte dvě možnosti, kupovat si pečivo kvalitní (dražší, ale vyplatí se) nebo si péct vlastní v domácí troubě. Jezte celozrnné pečivo, které obsahuje více než 80 % celozrnné mouky. Cokoliv pod touto hranicí není celozrnným pečivem.

7. Pijete rádoby dietní nápoje

Dáte si dietní colu a všechno bude oukej? Ani náhodou. V dnešní době už není zdravá ani většina ovocných džusů, které ovoce často ani neviděly.

  • Obsahují velké množství cukru (často také pochybných sladidel) a mají jen příchutě nějakého ovoce.

Co tedy pít?

Pokud chcete hubnout, pijte nejlépe čistou vodu. Dochutit ji můžete citronem, limetkou, okurkou nebo malinou.
Doporučuje se také zelený čaj, který pomáhá zrychlovat metabolismus.

8. Myslíte si, že na všechny funguje to samé

Jednou z nejčastějších chyb, které nás nakonec od hubnutí odradí, je srovnávání se s jinými.

Jednou z nejčastějších chyb, které nás nakonec od hubnutí odradí, je srovnávání se s jinými.

Pamatujte si, že každý je jiný, na každého funguje něco jiného a jinak rychle. Pokud se podporujete s kamarádkou či kamarádem navzájem a oni při stejném cvičení a stejné stravě hubnou rychleji, nepropadejte panice.

Hubnutí vyžaduje trpělivost, sílu a trochu rozumu. Odlišujeme se pohlavím, metabolismem, životním stylem nebo zaměstnáním.

Jak na to?

Hubněte s radostí, těšte se na nové výsledky a srovnávejte se jen sami se sebou. Klidně si veďte deníček s mírami či hmotností.

Udělejte z hubnutí svůj životní styl. Nemusíte na hubnutí myslet od rána do večera, brzy si na zdravý způsob stravy a pohyb zvyknete. Chce to jen pevnou vůli a chuť něco změnit. Tak hodně štěstí!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Andrea Pavelcová
fitfab.cz

31.10.2016 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024