Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zuzana Švédová: Je čas dýní, tak si vychutnejte jednoduchý recept na zdravé jídlo

Podzim nám každoročně přináší krásně zabarvené dýně, které mám ve velké oblibě pro jejich výživovou hodnotu.

Existují desítky nejrůznějších odrůd. Přiznám se, že já osobně upřednostňuji spíše hokkaido a dýni máslovou a špagetovou.

Dýně využívám v kuchyni často a ráda. Na velkého „goliáše“ si moc netroufnu. Tato dýně je oproti výše zmíněným méně výrazná a také, pokud ji člověk rozkrojí, jejím zpracováváním stráví povětšinou celý den.

Proč jíst dýně?

Jaké jsou zdravotní přínosy dýní?

  • platí za jednu z nejlépe stravitelných potravin, které lahodí slinivce i žaludku
  • při pravidelné konzumaci upravuje činnost střev
  • svým zásaditým charakterem tlumí pálení žáhy
  • pro svůj vysoký obsah vlákniny patří na seznam detoxikační zeleniny
  • je cenná pro svůj vysoký obsah karotenů
  • je velmi dobrým zdrojem draslíku, za současného minima sodíku, čímž napomůže pacientům se srdečně cévními chorobami
  • jsou výborné při redukci –  díky vyššímu procentu vláknin krásně zasytí

K zesílení terapeutického účinku doporučuji konzumovat 3 x týdně.

Proč jíst dýně?

Recept na pohankové těstoviny s dýní

Suroviny

  • 350 g máslové dýně
  • 6 stroužků česneku
  • 3 PL medu, rozmarýn
  • kokosový olej, špenát
  • himalájská sůl, těstoviny
  • dle chuti parmazán, sušená rajčata

Postup

  1. Dýni rozkrájíme na kostky, česnek na plátky, smísíme s rozmarýnem, olejem, medem, posolíme.
  2. Umístíme na plech a pečeme do měkka.
  3. Několik kousků dýně vybereme a odložíme stranou.
  4. Zbytek umixujeme a promísíme s těstovinami, přidáme kousky dýně.
  5. Dle chuti posypeme parmazánem, sušenými rajčaty, špenátem.

Ať vám chutná.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Eliška Růžičková: Pohyb a strava jdou ruku v ruce

Zuzana Švédová
https://www.facebook.com/poznejsvezdravi

Působí jako nutriční terapeutka se zálibou v byliny, bylinkové produkty, léčivý potenciál přírody, který povzbuzuje na těle i duchu. Její velkou láskou je též publikační činnost, kdy přispívá do hezké řádky novin a časopisů. V nedávné době jí vyšly knihy Zdravou stravou proti únavě a Štědrý bylinářův rok. Je maminkou pětiletého syna, ráda cestuje, vaří a nahlíží do starých archivů, ze kterých čerpá inspiraci pro svou tvorbu.

27.10.2016 Články, Recepty a výživa

Související články

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Mezi základní složky stravy patří sacharidy, bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Tyto organické látky nazýváme makroživiny nebo také makrosložky.

Výživu pak doplňují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty – těmto látkám říkáme mikroživiny nebo také mikrosložky, protože tělu většinou neposkytují energii, ale hrají nepostradatelnou roli v našem metabolismu a na celkové množství jich potřebujeme významně méně.

Celý článek 17.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024

Obiloviny v teplé kuchyni

Obiloviny v teplé kuchyni

Jíme ovesné vločky zalité studeným mlékem či rozmíchané v jogurtu, veškeré druhy pečiva jak běžného, tak celozrnného, které se z obilnin vyrábějí…

A to vše samozřejmě proto, že obiloviny jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B včetně riboflavinu, minerálních látek, především železa, ale také zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku a hořčíku, a rovněž jsou zdrojem antioxidantů (selen, vitamín E).

Celý článek 25.1.2024