Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Vliv ořechů na zdraví člověka: Proč jíst kokos a kešu

O tom, že ořechy jsou zdravé, slyšel už asi každý. Zjistilo se dokonce, že konzumace minimálně jedné porce ořechů týdně chrání člověka před infarktem. Tato ochrana se zvyšuje s ještě častější konzumací.

Vzhledem k tomu, že ořechy mají vysoký obsah tuku (kolem 80 % energetické hodnoty ořechů představuje tuk), byl tento poznatek překvapující, a tak se vědci zaměřili na to, která složka ořechů má tak příznivé účinky na organismus.

Všeobecně platí, že  ořechy obsahují vhodné tuky – většina jejich tuků obsahuje vysoký podíl pro zdraví prospěšných mono a polynenasycených mastných kyselin, a pouze malé množství nasycených kyselin. I při konzumaci malého množství ořechů se proto projevují jejich příznivé účinky.

ořechy a zdraví

Mimo užitečných tuků, bílkovin a vlákniny obsahují různé druhy ořechů i různé směsi minerálních látek a vitaminů s příznivými účinky. Jedná se zejména o vitamin E, kyselinu listovou, hořčík, zinek a další zdraví prospěšné látky.

Konzumace ořechů

Spotřeba jedné hrsti ořechů několikrát týdně prospívá zdraví, ačkoliv existují určité námitky. Ořechy mají totiž vysoký obsah energie, proto by měly nahrazovat nějakou méně zdravou potravinu – a nikoliv být konzumovány navíc. Ořechy je nejlépe jíst v syrovém, tj. přírodním stavu.

  • Pražení a další tepelné úpravy mohou snižovat účinnost aktivních složek. Slané ořechy nejsou vhodné vůbec. Velký problém představují alergie na ořechy, jejichž projevy mohou být až život ohrožující (anafylaktický šok).

Což takhle dát si kokos?

Máte rádi KOKOS a výrobky z něj? Kokosovník je zhruba 30 m vysoká palma s až 5 m dlouhými listy. Roste v subtropických a tropických oblastech a jeho plodem jsou známé kokosové ořechy. Jsou pokryté dřevnatou hnědou skořápkou, která je vevnitř pokryta bílou dužnatou hmotou. Celý vnitřní prostor je pak vyplněn kokosovou vodou, kterou lidé nesprávně označují jako „mléko“. Tato voda je ideální na pití v oblastech, kde jsou znečištěné vodní zdroje. Kokos má charakteristickou sladkou vůni a chuť. Při nákupu kokosového ořechu s ním pořádně zatřeseme. Pokud cítíme, že je naplněn tekutinou, je ořech v pořádku. Pokud v něm tekutina není, je už starý.

kokos

Kokosový ořech obsahuje poměrně vysoké procento tuku (téměř 70 %). Zbytek tvoří glycidy, bílkoviny a voda. Významný je také podíl cukrů, díky kterým dodávají kokosy hodně energie. Kokos obsahuje také hodně vápníku, fosforu a vlákniny. Kokosová voda pak obsahuje také vitamin B, C a draslík. Je navíc výborným doplňkem pitného režimu.

Léčivé účinky kokosu:

•    Dodává rychlou energii
•    Má antioxidační vlastnosti
•    Podporuje trávení
•    Dodává do těla potřenou vodu
•    Kokosový olej má hojivé účinky na kůži

Kokos se nejčastěji suší. Takto upravená dužina se pak nastrouhá a slouží k ochucování nebo dekoraci různých pokrmů, povětšinou sladkých. Významným zdrojem potravy je pro místní obyvatele kokosová moučka a kokosový olej, který se lisuje z čerstvých kokosů. Kokosové mléko se vyrábí nastrouháním a následným lisování dužiny. Je velmi obtížné dostat se dovnitř kokosu. Nejjednodušším řešením je prorazit tři jamky na vrcholu ořechu a vylít z něho vodu. Nejtěžší je vytvořit první prasklinu. Pak můžete použít šroubovák a kladivo nebo (po vylití vody) rozbít ořech o tvrdou podlahu a následně vydlabat dužinu.

Tip:

Klasikou ve vánočním cukroví jsou kokosky. Ale proč si je neudělat i při nějaké slavnostní příležitosti během roku? Ze čtyř bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého přidáme 200 g moučkového cukru a 200 g nastrouhaného kokosu. Na plech dáme pečící papír a z připravené hmoty tvarujeme lžičkou kokosky. Pokládáme je na plech dál od sebe. Mezitím si rozehřejeme troubu na 100 stupňů, vložíme do ní kokosky a sušíme asi hodinu.

Kešu ořechy

Také u vás nesmí chybět zásoba KEŠU OŘÍŠKŮ? Kešu jsou plody tropického stromu ledvinovníku západního, který pochází z Jižní Ameriky a odtud byl rozšířen do všech tropických oblastí světa. Dosahuje výšky až 12 metrů a jeho dužnaté plody jsou zavěšené na jedlé stopce. Mohou být a ž 8 cm dlouhé a nazývají se kešu – jablka. Na jejich konci se nachází menší ořech ledvinovitého tvaru. Pod šedou slupkou se skrývá světle žluté jádro. Slupka je však velmi jedovatá – její jed způsobuje bolestivé puchýře v ústní dutině. Jelikož se kešu praží, jed se teplem zničí. Kešu mají poměrně sladkou chuť. Jsou velmi lehce stravitelné, a proto je mohou konzumovat i lidé s trávicími potížemi.

kešu ořechy

Kešu ořechy jsou velmi bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které tvoří až 50 % celkové hmotnosti jádra. Protože jsou energeticky vydatné, měli bychom je jíst v menších dávkách. Obsažený betakaroten podporuje růst buněk. Kešu obsahují také spoustu vitamínů A, B a E a minerálních látek. Za zmínku stojí hořčík, mangan, selen, zinek a železo.

Léčivé účinky kešu:

•    Snižují hladinu cholesterolu v krvi
•    Působí pozitivně na pokožku a sliznice
•    Pomáhají léčit onemocnění očí
•    Podporují látkovou výměnu
•    Působí pozitivně na nervovou soustavu

Kešu oříšky se na náš stůl dostanou téměř vždy už oloupané a opražené, a proto se nemusíme tímto úkonem zatěžovat. I přes svou nasládlou chuť se často prodávají solené. Samozřejmě vhodnější je přírodní forma bez soli nebo případných sladkých polev. Zajímavostí je, že v indické kuchyni se z nich dokonce připravuje víno.

Tip:

Z kešu se dá připravit netradiční  cukroví: 50 g nepražených loupaných kešu nastrouháme najemno a smícháme s 50 g sušeného plnotučného mléka. Přidáme jeden žloutek a dvě lžičky citrónové šťávy. Směs pořádně prohněteme a pomalu přilijeme několik lžic vychladlého rozpuštěného másla. Těsto zpracováváme tak dlouho, až se přestane lepit. Poté si pocukrujeme vál a tvarujeme tenké rohlíčky. Uložíme je na plech a necháme do druhého dne oschnout.

(pokračování)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Barbara Drobíková
https://blog.kaloricketabulky.cz/author/fit

Poradkyně pro výživu, zdravý a aktivní životní styl, instruktorka fitness, bioložka a máma dvou synů..

19.1.2017 Články, Recepty a výživa

Související články

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Mezi základní složky stravy patří sacharidy, bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Tyto organické látky nazýváme makroživiny nebo také makrosložky.

Výživu pak doplňují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty – těmto látkám říkáme mikroživiny nebo také mikrosložky, protože tělu většinou neposkytují energii, ale hrají nepostradatelnou roli v našem metabolismu a na celkové množství jich potřebujeme významně méně.

Celý článek 17.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024

Obiloviny v teplé kuchyni

Obiloviny v teplé kuchyni

Jíme ovesné vločky zalité studeným mlékem či rozmíchané v jogurtu, veškeré druhy pečiva jak běžného, tak celozrnného, které se z obilnin vyrábějí…

A to vše samozřejmě proto, že obiloviny jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B včetně riboflavinu, minerálních látek, především železa, ale také zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku a hořčíku, a rovněž jsou zdrojem antioxidantů (selen, vitamín E).

Celý článek 25.1.2024