Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jarka Matoušková: Pikle v kuchyni aneb zdraví a štíhlost vyvolané synergií potravin III – Malý tahák na lednici

Nějak zhubnout a nějak se stravovat nestačí. Chytré stravování znamená zdraví, štíhlost, energii i krásu.

V předchozích dvou článcích jsme kuli pikle v kuchyni, abychom vyždímali z potravin to nejlepší, co se dá a abychom vhodnými kombinacemi násobili jejich výživový efekt.

Pro ty z vás, kteří chtějí jíst se svým tělem, a ne proti němu, může tento článek posloužit jako malý tahák na lednici. Taháky jsou odjakživa tajnými pomůckami při testech a zkouškách a dodávají nám jistotu, i když je třeba ani nepoužijeme. Aby ušel pozornosti zkoušejícího, vymýšlíme nejrůznější  způsoby, jak je připravit a schovat. Možná bychom se to za tu dobu všechno naučili.

V tomhle případě se nemusíte bát, že vás někdo chytne za ruku při podvádění a směle si  malý ledničkový tahák se synergickými efekty vybraných účinných látek vytiskněte a nechte na očích.

Tabulka ke stažení: Co, jak a proč nám může dodat vitalitu? Klikněte zde!

Kam se podíváte, tam se projevuje synergie. Nezapomněli jsme ale při hledání synergií potravin na něco? Něco zcela zásadního? Na to, že aby přirozená synergie zafungovala, musíme se na ni dívat z celostního pohledu na zdraví, které zahrnuje čtyři základní složky:

  1. hlavu a mysl
  2. výživu
  3. pohyb
  4. relaxaci.

To, co nás dělá zdravé, štíhlé a energické, z nás zároveň dělá krásné bytosti a naopak. A v přirozeném propojení to funguje nejlépe.

Tipy navíc:

Srovnejte si hlavu a mysl

K hlavě a naší mysli neodmyslitelně patří také disciplína, kázeň a řád, protože tyto tři faktory, vznikající v naší mysli, jsou základem zdravého života.

  • Sebedisciplína nás podporuje, poskytuje nám stabilitu a základovou konstrukci toho, co pro zdraví děláme.

Dbejte o svou výživu

Za palivo, které dáváme svému tělu, neseme odpovědnost my sami. Naše tělo je geniálně sestavený stroj, skládající se z miliard buněk, které potřebují kvalitní palivo. Palivo dobře složené z makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) a mikronutrientů (vitamínů, minerálů , stopových prvků a enzymů).

  • Správnou výživou ovlivníme metabolismus, hormonální rovnováhu, imunitní systém i náš unikátní mikrobiom.

Nezapomeňte na pohyb

Když se jedná o výživu, jsme tím, co jíme. Když jde o pohyb, jsme to, jak se hýbeme. Pohyb posiluje svaly, srdce, plíce, posiluje dokonce i mozek a zlepšuje náladu. Od pradávna byl pohyb základní součástí života. Dneska je sedavý způsob života pravidelným stereotypem a přirozenost pohybu postupně vymizela. Víme, že se máme hýbat, ale odhodlat se k tomu už je těžké.

  • Má-li ale být tělo zdravé a funkční, pohyb je nutný. A není třeba si hned kupovat pernamentku do posilovny, ale můžeme si najít čas na rychlou dlouhou procházku, chodit po schodech, doběhnout tramvaj nebo si zajít do bazénu.

Dopřejte si regeneraci, relax a radost

Člověk se uvolní, vypne hlavu a nabije se novou energií, kterou může znovu využít pro všechno, co dělá. Nechte o sebe pečovat, nechte se rozmazlovat, ale také zvedněte zadek a zapracujte na vlastní péči.

Nemáte čas? Výmluvy. Je to trochu těžší se přinutit, ale odměna, která vás čeká, se ničemu nevyrovná.

Mgr. Matoušková Jaroslava

www.fitalita.cz

  • Majitelka výživové poradny Fitalita
  • Kouč pro zdravé stravování
  • Autorka metody Synergie potravin
  • Nepřítel univerzálních jídelníčků, všech extrémů, vnucování doplňků stravy a pochybných zázraků
11.5.2017 Mgr. Matoušková Jaroslava Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Spasí naše zdraví zelené potraviny? A na co si dávat pozor při jejich nákupu a dávkování ozdravné kúry.

Řasa chlorella se před časem stala velmi populární a na trhu se hned objevila řada více či méně kvalitních produktů.

A jak už to tak bývá  – rozdělila lidi do dvou skupin.

Celý článek 8.12.2014

Související články

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Jan Lipšanský O kaloriích nevážně: Jaké jídlo jedí řečtí mniši?

Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.

A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.

Celý článek 26.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner