Rychlé recepty nejen pro muže: Mletá masa
Minule jsme si povídali o tom, jak si připravit rychlá těsta a z nich rychlé placky všeho druhu: palačinky i pizzu.
Dnes se podíváme na druhého rychlého pomocníka vařícího muže – mletá masa.
Také vám jako mně s právě probíhajícím létem jde proti mysli cvičit v uzavřené místnosti, byť s klimatizací?
Jestli vám jen trochu nevadí voda přes obličej, nechte se inspirovat a okořeňte své sportovní aktivity o vodní sporty a radovánky, které rozhodně nahradí posilovnu či „kardio“. Všechny uvedené sporty mám na vlastní plavky ozkoušené.
Jak často se máme hýbat? Co nám říkají odborná doporučení na množství pohybové aktivity na vodě i na suchu?
Když se nechcete „rozpadnout“, tj. udržet si fyzickou kondici a zdravotní stav tak jak jste, hýbejte se po nejvíce dnů v týdnu, alespoň 30 minut, ve střední intenzitě. V součtu byste měli dosáhnout alespoň 150 minut týdně.

Je ověřeno vědou, že i když nedosahujete předepsaného množství minut strávených pohybem, tak si významně zlepšujete svou zdravotní prognózu oproti těm, kteří budou jen ležet na dece. Držte se hesla „Každá minuta pohybu navíc se počítá“.
Optimálně odcvičte 3 tréninkové aerobní „kardio“ jednotky v týdnu a k tomu 2 tréninkové jednotky posilovací. Je dobré, abyste mezi posilovacím tréninkem měli vždy 1-2 dny odstup, aby svaly měly čas na regeneraci a mohly bytnět. Pamatujte, že s postupujícím věkem je čas na regeneraci čím dál tím důležitější, neboť regenerační procesy se nám s věkem zpomalují.
Vězte, že při různých druzích sportu dosahujeme odlišné maximální tepové frekvence – MTF. Nejnižší tepové frekvence z pětice „svatých“ aerobních sportů – chůze, běh, jízda na kole, běh na lyžích a plavání – dosahujeme právě při plavání. Hrubě řečeno – při plavání dosáhneme asi o 10-15% nižší maximální tepové frekvence než při běhu.
Pokud chcete plaváním hubnout, je optimální plavat v rozmezí 60-70% naší maximální tepové frekvence.
Jak si určíte svou maximální tepovou frekvenci při plavání přímo sami:
– rozplavte se 500 metrů pomalým až středním tempem
– poté plavte 3 x 100 metrů, jak nejrychleji můžete, vždy s přestávkou 30 vteřin
– hodnota srdeční frekvence při posledních sto meterech je pravděpodobně hodnota vaší maximální tepové frekvence
Pořadí plaveckých způsobů podle energetické náročnosti, od nejnáročnějšího motýlka po nejméně namáhavé „ouško“:
PROČ plavání:
V plné závodní formě je to velmi drsný sport, kdy nám divákům hlavní zákroky zůstávají skryty pod hladinou. My budeme počítat s ležérní letní formou, kdy není smyslem servat ze soupeře plavky a duši.
Sport mému srdci nejbližší, u kterého mě hned jako první napadají i nějaké PROTI. Té výstroje a výzbroje, kterých je potřeba a pak, když to vše postrojíte, vítr lehne… Na druhou stranu neznám svobodnější pocit, než když vás vítr vezme do skluzu a vy letíte po vodní hladině v souladu s větrem.

V poslední době čím dál tím více populárnější „SUP“ STAND UP PADDLEBOARD. Pokud si nejste jisti, co „SUP“ je, tak jestli jste viděli stojící postavu, která jako by jela na voru, ale místo voru měla nafukovací prkno, tak to jste viděli SUP.
Vodní lyžování mi sice nikdy nevynahradí jízdu po čerstvém prašanu, ale co bychom u vody chtěli s hůlkami, že?
Oblíbená aktivita u „mořských“ bazénů a tobogánů.
Vodním hrátkám zdar!
Minule jsme si povídali o tom, jak si připravit rychlá těsta a z nich rychlé placky všeho druhu: palačinky i pizzu.
Dnes se podíváme na druhého rychlého pomocníka vařícího muže – mletá masa.
Celý článek 8.2.2016
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Celý článek 6.11.2025
Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?
Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…
Celý článek 3.11.2025
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Celý článek 31.10.2025
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.
Celý článek 28.10.2025
Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.
A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.
Celý článek 26.10.2025