Pozor: Zbytky jídel a na první pohled zanedbatelné drobnosti mají také své kilojouly
Nedojedená školní svačina vašeho dítěte. Hrst brambůrků a oříšků po včerejší oslavě. Řeklo by se nic moc, když to dojíte.
Ale není tomu tak…
Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, hubnete, nebo jste aktivní sportovci, cottage asi není potřeba představovat.
V posledních letech se stal hitem všech jídelníčků, a to zcela oprávněně.
Stručně shrnu jeho pozitiva:
Cottage se řadí mezi čerstvé sýry, je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Díky svému složení má nízký glykemický index, dobře vás zasytí a je poměrně lehce stravitelný.
Čím se však od ostatních sýrů odlišuje, je jeho nízký obsah tuku, což ocení zejména ti, co si hlídají hmotnost (další takovou raritou jsou syrečky, které tuku obsahují ještě méně).
Pro porovnání 30% eidam obsahuje 15 g tuku, 45% už 26 g tuku a například niva dokonce 32 g tuku, ale i čerstvé sýry, jako je žervé nebo Lučina, obsahují tuku výrazně více než cottage. Žervé většinou kolem 20 g tuku a Lučina 26 g tuku na 100 g.
Cottage se tedy řadí mezi vhodné zdroje bílkovin, se kterými zároveň nepřijmete i nadbytek živočišných tuků a kalorií, což je problém u většiny jiných sýrů.
Dost ale o teorii, která je již u cottage poměrně známá. Méně známé už je ale jeho všestranné využití. Nemusí se jednat jen o svačinku nebo pomazánku na pečivo k snídani či večeři. Cottage lze využít i na sladko, dá se s ním dokonce i vařit a péct. Je možné z něj vykouzlit stovky skvělých pokrmů, takže nehrozí, že by se vám přejedl a nemohli už jste ho ani vidět, s čímž se poměrně často u klientů setkávám. Není divu, když kelímek cottage jen tak samotný dennodenně svačili. S cottagem se toho dá ale vymyslet mnohem více!
Cottage můžete využít pro přípravu všech možných druhů pomazánek a dipů, stačí do cottage přidat libovolnou zeleninu nakrájenou nadrobno (např. rajčata, papriku, okurku, jarní cibulku), nebo čerstvé bylinky, pokud máte rádi ostřejší chuť tak i chilli. Vyzkoušet můžete i variantu s avokádem nebo třeba tuňákem, zkombinovat lze opravu ledacos.
Cottage, ať už samotný nebo dochucený, je skvělý také jako náplň do sendvičů, baget či tortill. V tomto případě se vyplatí využívat cottage s hrudkovitou konzistencí, který vám nebude vytékat všude okolo.
Když cottage přidáte do zeleninového salátu, obohatíte ho tak o důležité bílkoviny a salát vás více zasytí. Kromě čistě zeleninových salátů můžete vyzkoušet třeba i kuskusový, těstovinový nebo bramborový, kde cottage hravě nahradí majonézu.
Když svým klientům radím, že mohou cottage využít i při vaření, většinou se ještě stále setkávám s údivem. Ale i v teplé kuchyni je cottage skvělý a existuje mnoho způsobů, jak s ním v kuchyni pracovat.
Zde vám dám pár tipů:
Cottage se skvěle hodí na zapékání, kdy jím můžete nahradit smetanu či tučnější sýry, které se běžně používají.
Cottage lze využít jako náplň například do klasických palačinek se špenátem, nejen že to pokrm obohatí chuťově, ale opět dodáte i bílkoviny, které by jinak chyběly.
Cottage lze přidat i do těstovin, rizota nebo kuskusu. A nebo jím na závěr zjemnit dýňovou, brokolicovou či jinou zeleninovou polévku.
Cottage se také skvěle hodí k přípravě slaných koláčů, quichů apod., můžete vyzkoušet klasiku v podobě cibulového koláče, ale přidat lze i jakoukoli jinou oblíbenou zeleninu – například mrkev, fazolky, cuketu, brokolici, květák nebo hrášek.
Nebojte se cottage používat i na sladko, má poměrně neutrální chuť, takže i sladké pokrmy z cottage jsou moc dobré.
Na svačinku si můžete připravit třeba ovocný salát, stačí pokrájet libovolné ovoce a smíchat s cottagem. Případně ovoce (například maliny, jahody či borůvky) s cottagem rozmixovat a připravit si ovocnou pěnu.
Připravit si můžete i sladký toust – např. s banánem, kakaovým cottagem (cottage smícháte s kakaem, případně trochu přisladíte) a arašídovým máslem.
Pokud rádi snídáte obilnou kaši, je vhodné ji obohatit i o nějaký zdroj bílkovin, což může být právě cottage. Můžete ho rozmíchat do hotové kaše a nebo jen přidat navrch při servírování a dozdobit ovocem.
S cottagem se dá dokonce i péct, můžete ho využít jako náplň do taštiček, závinů či buchet místo tvarohu.
Cottage je opravdu univerzální surovina, jejíž využití je zajisté ještě mnohem širší než bylo shrnuto na předchozích řádcích. Stále si myslíte, že cottage je jen ten kelímek sýra ke svačině?
Víte, že i na nákupu cottage můžete ušetřit? Nakupte přes Cashback portál Plná Peněženka a můžete ušetřit pěknou částku z nákupu potravin online. Ušetřit můžete při nákupu doplňků stravy, například výhodně koupit protein Myprotein.
21.9.2017 Ing. Málková Hana Články, Recepty a výživa
Nedojedená školní svačina vašeho dítěte. Hrst brambůrků a oříšků po včerejší oslavě. Řeklo by se nic moc, když to dojíte.
Ale není tomu tak…
Celý článek 26.5.2024
Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.
Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.
Celý článek 19.5.2025
Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.
Ale pojďme hezky od začátku.
Celý článek 17.5.2025
Jasně, každý z nás by nejraději viděl výsledky hned. Ale je potřeba si uvědomit, že na svou aktuální váhu jsme se taky nedostali přes noc. Takže rychle to dolů také nejde.
Vlastně… ani by nemělo.
Celý článek 15.5.2025
Pokud znáte hořčici jen tu světlou ze stánků s párky v rohlíku nebo z bufetů na stadionech, vězte, že její historie a počet druhů a možností je daleko širší.
A je dobré o tom něco málo vědět…
Celý článek 11.5.2025
Možná jste si všimli, že se vám v Kalorických Tabulkách změnil doporučený denní příjem, aniž byste sami měnili vstupní hodnoty. Abychom podrobně vysvětlili, co se stalo, vytvořili jsme tento článek.
Celý článek 7.5.2025