S Ivou Málkovou o tom, jak poznat podvodné obchodníky s hubnutím, proč je zbytečné utrácet za jídelníčky na míru a jak vám může pomoci aplikace Kalorickétabulky.cz (pokračování rozhovoru)
Přinášíme pokračování rozhovoru s PhDr. Ivou Málkovou, která již téměř třicet pomáhá zhubnout všem, kteří nečekají chvilkové „zázraky“, ale vědí, že TRVALÁ změna životního stylu začíná a končí v hlavě.
Ivo, pokračujeme v našem povídání o správném přístupu k hubnutí. Ty mimo jiné každý rok pořádáš Den zdraví, což je velmi příjemná akce pro širokou veřejnost, kde si všichni mohou vyzkoušet ZDARMA různé druhy cvičení, ochutnat zdravé jídlo a samozřejmě se dozvědět řadu užitečných informací ohledně hubnutí a zdravého životního stylu obecně. Jde z toho nějak vypozorovat, kde lidé v tomto směru stále ještě tápou? Těch osvětových materiálů je tolik, že by si člověk řekl, že už to musí mít všichni v malíčku. Tato akce, která se koná vždy třetí sobotu v říjnu, je velmi oblíbená. Naposledy se jí účastnilo okolo osmi set lidí. Za rok se vždy objeví nějaké novinky – jak v jídle, tak ve stylech cvičení. Letos se například nově vystavovaly mléčné produkty typu Skyr, proteinová řada Meggle, lyofilizované sušené ovoce (ovoce sušené mrazem), které si můžete přidat třeba do jogurtu, pravý domácí vývar, ale i proteinové tyčinky z cvrčků. Z novinek v pohybu to byla Salsa terapie (nejde ani tak o to, jak provedete správně pohyb, ale jak ho procítíte s cílem naučit se mít rád své tělo bez ohledu na kila navíc). Nechyběly ani naše tradiční materiály.
A v čem lidé nejvíce tápou? V tom jak si váhové úbytky udržet. A už jsme zase u emocí.
Na Dni zdraví je mnoho motivujících inspirací – třeba fotokoutek, kde se vyfotíte s motivujícím sloganem, který si vyberete, nebo setkání s parťáky na hubnutí, které znáte jen virtuálně ze STOBklubu. Nebo taky kontrola sázek – kdy se například známý pianista Tobrman rozhodl, že když zhubne 20 kilo, složí hymnu STOBu a na Dni zdraví ji zahraje. A stalo se. Rekordmanem při odměňování zhublých byl pán se zhubnutými osmdesáti kily. A stejně významný byl potlesk pro ty, kteří si váhové úbytky udrželi. Taky měříme každoročně index zdraví, a i když se člověk cítí lépe, když to má zdokumentované i číselně, potěší to dvojnásob. Pokud si chce člověk váhu udržet, musí být stále v bdělosti, a proto se snaží STOB vymýšlet stále nové aktivity, které jsou pro hubnoucí příjemné.
Tady bych navázala na ty informace, které někdy k lidem proudí i z různých pochybných zdrojů. Zvlášť s příchodem internetu, kdy si vlastně každý může psát, co chce, se vyrojily stovky „rádobyodborníků“, kteří šíří často dosti scestné informace. A co hůř – nabízejí v souvislosti s tím svoje služby. Co bys řekla k tomuto tématu? Může se v tom nepřeberném množství různých webových stránek laik vůbec vyznat? Jak pozná na první dobrou, že jde třeba o něco ne úplně odborného v tom pravém slova smyslu a často dokonce o podvod? Na jedné straně se technické vymoženosti podílejí na stále narůstajícím počtu obézních, na straně druhé nabízejí pomoc k řešení tohoto problému. V poslední době můžeme pozorovat výrazný nárůst webových programů pro hubnutí. Na webu najdeme v řádu jednotek nabídky seriozní (především firmy farmaceutické zabývající se obezitou či diabetem, stránky některých pojišťoven, stránky odborných společností), ale i tisíce nabídek neseriozních (přímá nabídka neefektivních potravinových doplňků na hubnutí, nepřímá nabídka doplňků, kdy po vyplnění dotazníku přijde vyhodnocení s naléhavou výzvou o zakoupení preparátu). Toho využívají nezodpovědní obchodníci s hubnutím, a tak nabídka hubnoucích přípravků i díky internetu oslovuje stále větší množství lidí.
Jak pomoci pacientům při výběru vhodného internetového programu? Vybírejte pouze programy s odbornou garancí a bez prodeje doplňků. Nehledejte programy, které slibují okamžité a zaručené zhubnutí bez práce, ale dbejte na dlouhodobý efekt programu a zpětnou vazbu. Výborné je, když nejde jen o edukaci, vzdělání, ale je zajištěna i akce a zpětná vazba. Ideální je, když vám program dá nějakým způsobem najevo, jak si vedete a doporučí, co máte konkrétně změnit. To v současnosti poskytuje program například Sebekoučink na www.stobklub.cz. K udržení motivace přispívá okamžitá zpětná vazba programu a komunitní podpora webu (blogy, diskuse, fotogalerie). Výborným pomocníkem jsou také právě www.Kalorickétabulky.cz, které pomáhají lidem sestavit jídelníček a zásobují je prostřednictvím svého blogu se zajímavými články, na kterých se podílejí skuteční odborníci s bohatou praxí.
Ano, snažíme se. Děkujeme. Také tvoje dcera Hanka nám tu od ledna formou zajímavých článků přibližovala váš další projekt Prožij rok zdravě. Můžeš jej už třeba nyní stručně zhodnotit? Kolik lidí se zhruba zúčastnilo, kolik vydrželo celých 12 měsíců a co byl třeba pro ně největší kámen úrazu? Celoroční projekt byl velmi úspěšný, zapojilo se do něj více než 75 000 účastníků, z toho téměř 10 000 účastníků aktivně zapisovalo úkoly a sbíralo body. V rámci projektu byl každý měsíc věnován jednomu tématu, s kterým se mohli seznámit také čtenáři blogu Kalorických tabulek. Všichni účastníci projektu tedy postupnými kroky vylepšovali svoje stravovací i pohybové návyky. Kromě toho jsme se snažili pomoci zlepšit i jejich celkový přístup k životním návykům a sobě samému.
I v rámci projektu jsme uživatelům neustále připomínali filosofii STOBu, že změna by měla být postupná a příjemná, aby se u ní dalo vydržet už navždy. A důraz byl kladen nejen na teoretické znalosti, které uživatelé čerpali z mnoha odborných článků, ale především na jejich praktické využití.
A výsledky? Myslím, že můžeme být my i aktivní uživatelé velmi spokojeni. Efekt projektu jsme hodnotili pomocí tzv. Indexu zdravého životního stylu. Jedná se o komplexní test, který hodnotí základní oblasti životního stylu a reflektuje jednotlivá témata v projektu. Uživatelé test vyplňovali na začátku projektu a poté vždy po třech měsících a postupně mohli sledovat, jak se v jednotlivých oblastech zlepšovali. Zatím průběžné vyhodnocení, které proběhlo v září, ukázalo, že většina zapojených uživatelů se v téměř všech oblastech zlepšila. Celkový průměrný index se z 63 % zlepšil na 75 %. Jsme zvědaví, jaké výsledky ještě přinese celkové zhodnocení po skončení celého projektu. Je radost vidět, že naše celoroční úsilí má takové výsledky. A proto už nyní pracujeme na dalším projektu, který bude opět celý rok probíhat na stránkách stobklub.cz. Tentokrát se bude jednat o projekt s názvem Výzva 52 a věříme, že bude podobně úspěšný jako Prožij rok zdravě.
Lukrativním džobem se zdají být poslední dobou také jídelníčky, které různí jedinci (někdy i bez jakéhokoliv papíru na své znalosti) nabízejí ZA POPLATEK na internetu. Cena se pohybuje od pětistovky až po cca tři tisíce. Jak se vůbec díváš na tyhle akce? Co vše by měl poskytovatel po uživatelích požadovat, aby vůbec mohl poskládat individuální jídelníček? A zase klasický dotaz – dá se nějak poznat kvalita? Asi úplně neplatí, že čím dražší, tím lepší, jde kolikrát spíš asi o „drzost“ resp. schopnost prodat… Na druhou stranu když někdo seká jídelníčky jako Baťa cvičky za pár korun, tak to taky asi není úplně v pořádku… Z celého článku je asi zřejmé, že předepsání jídelníčku pro hubnoucího někým jiným, ať už více či méně rozumně sestaveného, nemůže být trvalým řešením. Už jsme si řekli, že lidé, kteří se snaží zhubnout, konzumují jídlo často ne z hladu, ale impulsivně automaticky. A to buď jako reakci na vnější spouštěče (vůně jídla, přítomnost jídla apod.) nebo v důsledku vnitřních emocí
Rady o tom, jak si sestavit jídelníček vycházející z vědecky podložených faktů, spadají do vnější moudrosti. Žádný odborník však neví, která potravina je nejlepší právě pro vás. To zda potravina nutričně výhodná pro hubnutí obecně prospívá vašemu tělu a zejména duši můžete zhodnotit jen a jen vy.
Pokud při konzumaci dané potraviny prozkoumáte svoje myšlenky, emoce a pocity v těle, rozvíjíte tím vaši vnitřní moudrost. Ta vám může říct hodně o tom, co vaše tělo právě potřebuje a jak se o něj můžeme co nejlépe postarat. Proto nemohou fungovat dlouhodobě různé módní diety, kdy děláte jen to, co vám nařídí vnější guru. Navíc jeho vnější moudrost je často pochybná. To, že vám někdo sestaví jídelníček dle zásad syrové stravy či bezlepkové diety, neznamená, že pod vlivem euforie z nového zázraku, bude spokojeno vaše tělo a duše. Je většinou spokojeno jen v momentě rozhodnutí, kdy ještě nemusíte nic měnit -začnu až……zítra, v pondělí, prvního….. Začnete, brzy skončíte, protože vnitřní moudrost trpí, a tak prohubnete život. Diety jsou tedy neúspěšné, protože jste se jimi „odstřihli“ od svého těla, kdy postupně mizelo vnímání fyziologických signálů hladu.
Krásně a jasně řečeno. A jako poslední věc by mě zajímalo nyní aktuální období novoročních předsevzetí. Na co si dávat pozor, abychom to hned v úvodu nepřepálili (nepřehnali) a stručně kterým svodům v této oblasti se vyhnout?
Jednejte svobodně – nepodléhejte tlaku obchodníků s hubnutím, a pokud budete plánovat nějakou změnu, tak nezapomeňte na emoce. Pokud bude změna malá a aspoň trochu spojena s pozitivní emocí, jděte do toho. Pokud řešíte kila navíc, zabývejte se nejen tím co jíte, ale také jak jíte a proč jíte. Přeji vám, ať je vám jídlo po celý rok 2018 radostí, a ne starostí.
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.
Paní Zdena ke mně přišla na doporučení MUDr. Jana Hnízdila, ke kterému ji přivedly letité problémy s koleny.
Už na první pohled vypadala jako „správná ženská“ plná energie a optimismu, pevně odhodlaná změnit svůj životní styl a pomoct si od bolesti kolen mimo jiné i tím, že shodí nadbytečná kila a vyčistí organismus díky zdravé stravě.
Vaření jídel v jednom hrnci je v podstatě staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy dokladují tento způsob přípravy do doby před 16 tisíci lety.
Vlastně se není co divit. Pokud jste žili jako nomádi, těžko jste mohli mít široce vybavenou kuchyni s mnoha pánvičkami, hrnci, pekáči a několika plotýnkami.
S podzimními dny opět rozjíždíme náš volný cyklus „proměny“.
Jde o příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, v kterých najdete nejen návody, jak na to (jak dotyčný dokázal změnit svůj život a postavu), ale také notnou dávku motivace.
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.
Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.
Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.