Cecílie Jílková: Jak vydržet jíst zdravě už napořád? Moje tajemství…
Už jsem nejen na svém webu, ale také ve svýchkniháchpsala o tom, že pevná vůle neexistuje, že existuje jen různěsilnámotivace.
Ale kde vzít dostatečně silnou motivaci k dodržování zdravého jídelníčku? Je to jednoduché…
Na začátku je nutná naděje
Když jsem se před lety naposledy rozhodla zhubnout (a následně se mi to definitivně povedlo), bylo to jiné. Tentokrát jsem se netrýznila výčitkami svědomí, nenadávala si, jak jsem neschopná a slabá, nevyhrožovala si, že když to tentokrát nezvládnu, už mi nic nepomůže… Zkrátka nevyvíjela jsem sama na sebe ten nepříjemný tlak a nekladla si žádná ultimáta. Tentokrát jsem totiž věřila, že tohle je ta správná cesta, že to půjde dobře a dokonce jsem se na to těšila.
Rozdíl byl v tom, že jsem se nechystala na žádnou striktní dietu, nemusela se vzdávat ani sladkého ani tučného, jen jsem vyměnila nezdravé varianty potravin za ty zdravé. Detaily uvádím ve svých knihách i na webu, a můžete si také vzorové jídelníčky včetně toho mého stáhnout v aplikaci Kalorických tabulek, takže se zde nebudu podrobněji rozepisovat. Nyní budu mluvit jen o psychologické části hubnutí. Protože šikovná práce s hlavou je polovina úspěchu.
Výsledky jsou klíč
Hubnout jsem začala v podstatě okamžitě, takže již po prvním měsíci jsem měla první kilo nebo dvě dole. Čím více času jsem poté věnovala studiu výživy, tím rychleji jsem hubla. A vzhledem k tomu, že s ubývajícími kily moje motivace vzrůstala, bylo to celé čím dál zábavnější.
Je těžké udržet si motivaci, pokud se snažíte a ono se nic neděje. Největší motivaci naopak získáte, když se zas tolik nesnažíte a ono se něco děje. To si potom řeknete: „Vida, jak to jde snadno, a to jsem ani nebyla tak striktní...“ Pokud tedy máte aktuálně jídelníček, při kterém se snažíte a ono se nic neděje, změňte ho. Není to pro vás ten správný.
Čas je váš přítel
Čím déle jíte správně, tím lépe pro vás, protože mozek i tělo si časem zvyknou. Co to znamená? Mozek po určité době částečně zapomene chutě potravin, které jste už dlouho nejedli, a tělo si zvykne na nové chutě. Když na vás přijde hlad, budete mít automaticky chuť na potraviny, které jste aktuálně zvyklí jíst. Časem bude tedy stále snadnější jíst správně, protože, jak se říká, zvyk je železná košile.
Nic si nezakazovat
Slovo „hřích“ vyškrtněte ze svého slovníku. Hřích je nesmysl, protože hubnutí není náboženství. Při hubnutí jste bohem jedině vy. Vy určujete, co je teď vhodné sníst a co ne. Vaše vůle je váš zákon. Všechna rozhodnutí jsou správná. Jen je musíte činit vědomě. Co to znamená? Když máte chuť na nějakou nevhodnou potravinu, s radostí si ji dejte. Před tím se ale sami sebe zeptejte: „Můžu jíst, cokoli chci. Chci ale v tuto chvíli jíst právě toto? Nechci si místo toho dát radši nějakou zdravější variantu?“ Jistě budou chvíle, kdy odpověď bude znít: „Ne.“ Stále častěji se vám ale bude stávat, že budete chtít jíst vlastně něco vhodnějšího.
V mém vlastním jídelníčku tvoří nevhodné potraviny trvale asi deset až dvacet procent. V kině jím popcorn, pravidelně chodím na gelato, na večírcích jím chipsy i chlebíčky, tu a tam si dám i úplně obyčejnou čokoládu a podobně. Když jdu ale nakoupit do obchodu, uličku s cukrovinkami úplně míjím a rovnou jdu do uličky s bio potravinami. Tam mají také cukrovinky, ovšem bez cukru, lepku a tak dále. Doma tedy mám jen to vhodné. Tím odpadá každodenní dilema, co si dát po večeři k filmu. Zdravé nebo nezdravé? Aha, ono je tu vlastně jen to zdravé.
Přizpůsobte své okolí vašim potřebám
Ano, chápu, že máte rodinu, bydlíte na koleji nebo pracujete na směny, takže hubnutí je pro vás složitější. I tak to ale jde, věřte mi. Jediné, co musíte udělat, je upřednostnit sami sebe, stát se na chvíli sobci a věnovat spoustu času přemýšlení nad tím, jak si to celé co nejvíc usnadnit.
Nemáte čas vařit dva druhy jídel? Fajn, celá rodina bude jíst odteď bezlepkově. Proč? Protože vy potřebujete zdravější jídelníček, a to je důležitější než to, že pšeničné buchty jsou nakynutější než ty pohankové. Spolubydlící na koleji se rozčiluje, že děláte po ránu hluk, když si mixujete smoothie? Vyměňte spolubydlícího nebo bydlení. Vaše zdravá snídaně je důležitější než pohodlí spolubydlícího, zcela bez legrace. Nemáte v práci během nočních směn čas na jídlo? A jste si opravdu jisti? Pak potřebujete novou práci. Práce je různá. Zdraví jen jedno.
A nakonec to nejdůležitější – jídelníček
Každá změna, kterou zavádíte do svého jídelníčku, musí mít potenciál stát se změnou trvalou. Proto nepřipadají v úvahu nesmyslné striktní jídelníčky vynechávající celé skupiny potravin nebo dokonce živin. Jakmile vám něco ve vaší dietě nesedí, změňte to. Tajemství trvalé změny životního stylu je složení nového jídelníčku. Ten musí obsahovat jen taková jídla, která máte rádi, chcete je jíst a zvládáte je připravit.
Kde vzít inspiraci?
Inspirujte se jídelníčky štíhlých lidí, kteří vypadají zdravě, spokojeně a jsou v kondici. Máte ve svém okolí energického a zdravého seniora? Zeptejte se ho, co celý život jí. Přečtěte si mé knihy, zajděte ke mně na kurz nebo si stáhněte jídelníčky úspěšných v aplikaci Kalorické tabulky. Jako bonus dostanete také jídelníček, který jsem vytvořila já sama.Podobný těm, které sestavuji denně na míru pro své klienty. Zaměřte se také na stravu vašich pokrevních příbuzných a předků. Jsou zdraví? Co vlastně jedí? Jsou nemocní? V čem asi dělají v jídle chybu? Neděláte ji také?
I když to vypadá složitě, opak je pravdou. Nikdo nemusí být perfektní ihned, hubnutí je cesta. A na té je důležité ne to, jak rychle dojdete do cíle, ale to, abyste nezabloudili nebo nepadli vyčerpáním. Už to, že jdete správným směrem a stále vpřed, je výhra! Přeji vám na vaší cestě hodně zábavy a dobrou chuť!
Tip redakce Kalorické tabulky.cz
Kniha Najím se a zhubnu: Recepty na celý rok (Cecílie Jílková): Druhá kniha o snadném a pohodovém hubnutí od úspěšné poradkyně pro výživu Cecílie Jílkové, která většinu svého života trpěla nadváhou, ale svůj boj s kilogramy nakonec vyhrála. V knize nalezneme šedesát receptů na slaná i sladká, teplá i studená jídla, rozdělených podle ročních období a doplněných o celostránkové fotografie z dílny samotné autorky. Praktický a elegantní průvodce hubnutím včetně nejrůznějších tipů, pomůcek a doporučení.
Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.
Tuky jsou nejenergetičtější živina a řadu let byly vnímány jako strašák, který se nám v podobě „špeků“ ukládá na těch partiích, kde si to nejméně přejeme. Spousta lidí se proto tuků bojí jako čert kříže. Ale není tuk jako tuk, víte to?
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.
Vaření jídel v jednom hrnci je v podstatě staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy dokladují tento způsob přípravy do doby před 16 tisíci lety.
Vlastně se není co divit. Pokud jste žili jako nomádi, těžko jste mohli mít široce vybavenou kuchyni s mnoha pánvičkami, hrnci, pekáči a několika plotýnkami.
S podzimními dny opět rozjíždíme náš volný cyklus „proměny“.
Jde o příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, v kterých najdete nejen návody, jak na to (jak dotyčný dokázal změnit svůj život a postavu), ale také notnou dávku motivace.
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.