Zdravé cukroví: Výživnější, ale pořád jde o cukroví
Při pečení cukroví se často setkáváme s touhou připravit „zdravější“ variantu.
Používáme celozrnnou mouku, med místo cukru, ořechy místo mouky nebo kokosový olej místo másla.
Často dostávám otázku, co vlastně znamená zdravotní cvičení, které nabízím svým klientům.
Moje zkušenosti sportovního trenéra a zaměstnance kliniky rehabilitace mně osobně dávají jasnou linii, na co se v těchto lekcích soustředit.
Za nejdůležitější věc považuji posílení hlubokého stabilizačního systému – posílení celého trupu a jeho protažení, zvláště pak v oblasti bederní páteře. V neposlední řadě také posílení oslabených mezilopatkových svalů, které mnohdy způsobují problémy s krční páteří a následně se mohou projevovat bolestí hlavy.
A pokud je potřeba někde začít, je to právě prací na hlubokém stabilizačním systému. Z praxe mám zkušenosti nejen s lidmi, kteří nesportují (tam se samozřejmě dají problémy předpokládat), ale i se sportovci, kteří posilují a je to na nich vidět. Nicméně hluboký stabilizační systém mnohdy zanedbávají – a to většinou do té doby, než začnou problémy, které se projevují bolestí zad, konkrétně bederní části páteře.
Moje babička nazvala jeden svůj cestopis „Výlet se slečnou Proč“. To mi zůstalo – potřebuji vědět PROČ a jak to funguje. A předpokládám, že když to vysvětlím nejen svým klientům, budou vědět PROČ takto cvičit a jak jim to pomůže. A oni to vědí, protože chodí pravidelně a pomáhá jim to.
Ve srovnání s jinými léčebnými postupy, jako je manuální terapie, bylo prokázáno, že má trvalejší zlepšení. Stabilizaci trupu tvoří svaly, jež leží hluboko uvnitř trupu a jsou připevněny k páteři, pánvi a lopatkám. Kontrakce těchto svalů stabilizuje páteř, pánev a ramena, vytváří tak pevnou základnu pro pohyby ramen a nohou.
Trup nazývají Angličani jádrem, pan Pilates ho nazýval Power house, centrum síly, volně přeloženo. Trup je složený z vnitřní a vnější jednotky. Vnitřní jednotka stabilizuje páteř na segmentální úrovni a drží mimo jiné střeva. Je tvořena pánevním dnem, bránicí, příčným břišním svalem, krátkými svaly v nejhlubší vrstvě podél páteře a několika dalšími hlubokými svaly.
Pokud by trup byl domem, pánevní dno by bylo zemí a bránice by byla střecha. Krátké svaly podél páteře by byly hlavním podpůrným nosníkem a přímý břišní sval by byl stěnou, která dům obklopuje a připevňuje se k nosníku. Zatímco vnitřní jednotka je zodpovědná za stabilitu, vnější jednotka je zodpovědná za pohyb – otočení, protažení a ohýbání páteře.
Vnější jednotka je tvořena vnitřními a vnějšími šikmými břišními svaly, vzpřimovači páteře, širokým svalem zádovým, hýždovými svaly, čtyřhraným svalem bederním, adduktory a hamstringy. Abychom se vrátili k analogii domu, tyto svaly by tvořily vnější část domu.
Když chceme získat funkční sílu bez bolesti, potřebujeme, aby obě jednotky (vnitřní a vnější) fungovaly a vzájemně spolupracovaly. Pokud vnitřní jednotka nepracuje dobře, pak je pravděpodobné, že bude nedostatečná segmentální kontrola (tj. páteř se bude pohybovat jako pevná cihla) i stabilizace páteře, a to i přes to, že je vnější jednotka pevná.
Pokud vnější jednotka nemůže vykonávat svoji práci, postrádáme sílu, abychom udrželi správnou polohu páteře při vysokých rychlostech a těžších zátěžích (běh, skákání, zvedání zátěže). Sedavé zaměstnání přináší slabé, nestabilní vzpřimovače páteře spolu se slabými hlubokými svaly trupu, a tím způsobují bolesti spodní části páteře.
25.6.2018 Lucy Linn Fells Články, Jak si udržet zdravíPři pečení cukroví se často setkáváme s touhou připravit „zdravější“ variantu.
Používáme celozrnnou mouku, med místo cukru, ořechy místo mouky nebo kokosový olej místo másla.
Celý článek 20.12.2024
Trend snižování spotřeby lepkového pečiva a lepku obecně je poslední dobou v módě.
Chce to však opravdu přemýšlet, jestli třeba není vhodnější jen se více věnovat svému jídelníčku a trochu přehodnotit stravovací návyky než začít držet bezlepkovou dietu, protože to streemoval někdo slavný na instáči…
Celý článek 23.3.2025
V dobách válek a hladu se lidé snažili zpracovat kde co z přírody.
Třeba listí z buku nebo bukvice.
Celý článek 21.3.2025
Ušetři čas při opakujících se zápisech a použij nové kopírování jednotlivých položek z celého dne do dnů nastávajících.
Celý článek 18.3.2025
Mnoho z vás si poctivě hlídá kolečka celkového kalorického příjmu či jednotlivých makroživin, ale někdy se stane, že se to celé trochu splaší.
Zapomenete si to ohlídat a rázem nevěřícně koukáte na to, jak kolečka namísto uklidňující zelené barvy září v barvách červených. Zahodili jste celou svoji snahu?
Celý článek 17.3.2025
Ve své nutriční poradně vídám ve spojitosti se stavováním mnoho různých typů lidí. A každému se dá vyhovět…
Někteří lidé potřebují v jídle pestrost, variabilitu, pořád něco nového a nemají rádi v jídle nudu.
Celý článek 14.3.2025