Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Využijte svou dovolenou k nastartování zdravého stravování

Asi většina z nás někdy zatoužila po lepší postavě a dala si předsevzetí, že změníme svůj dosavadní jídelníček.

Málokdy se ale pro změnu rozhodneme právě teď.

Taky si říkáte, že začnete AŽ – od Nového roku, od pondělí, od začátku měsíce nebo třeba až po dovolené?

Co kdybychom se do toho letos pustili hned a nečekali, až si z dovolené přivezeme nechtěný suvenýr v podobě pěti kilogramů navíc. Ruku na srdce, při all inclusive a nezřízeném přejídání všech dovolenkových lákadel a popíjení alkoholu, to není úplně nereálné.

Pokud se letos chystáte k moři a své stravování už delší dobu plánujete vylepšit, máte výbornou příležitost s tím začít právě tam.

A nebojte, vaše dovolená tím na kvalitě vůbec nebude ohrožena.
Osobně žádnou dietu nedoporučuji, ale v případě tzv. středomořské diety se o klasickou dietu rozhodně nejedná.

Základem jídelníčku jsou čerstvé potraviny, protože státy, které se nacházejí kolem Středozemního moře, to je jeden velký farmářský trh. Vaří se ze sezónních lokálních potravin s minimem polotovarů a průmyslově zpracovaných produktů. Proto mají tyto potraviny plnou nutriční hodnotu a vysokou kvalitu.

Jaké jsou výhody středomořské diety?

Středomořská strava je lehká, chutná a dobře stravitelná. Používají se byliny a čerstvé koření pro nastartování metabolismu a zlepšení trávení.

Bez problémů přijmete řadu cenných látek, které mají blahodárný vliv na naše zdraví. A zároveň může dojít k pozvolnému snížení hmotnosti (pokud se samozřejmě nebudete přejídat). Nemyslete si ale, že vám středomořská strava přinese rychlý váhový úbytek. Určitě nezhubnete 10 kg za měsíc, ovšem cca 0,5 až 1 kg se za týden dá odbourat.

Když zásady středomořské diety sladíte s dalšími pravidly zdravého stravování a budete je dodržovat dlouhodobě, můžete postupně shodit i větší množství kilogramů.

  • Polovinu talíře tvoří zelenina, čtvrtinu příloha (sacharidy) a čtvrtinu ryba nebo libové maso (bílkoviny). Ideální je konzumovat zeleninu ke každému jídlu.

Princip středomořského stravování

Základem této diety je vláknina, tedy zelenina, ovoce, ořechy, ryby, olivový olej, lehká masa, luštěniny, celozrnné výrobky, dostatečný pitný režim neslazených nápojů, v omezeném množství je možné konzumovat červené víno (1dcl za den).

Středomořská dieta představuje spíše zásady zdravého jídelníčku, nejde rozhodně o přesný popis toho, co a kdy byste měli sníst.

Pozor: I po zdravém jídle se dá přibrat na váze. Ne všechna středomořská jídla splňují principy správného stravování. Je třeba používat rozum! Pokud budete nekontrolovatelně pojídat ořechy, sýry, olivy a ovoce, můžete naopak velmi snadno ztloustnout. Hlídejte si proto celkovou skladbu jídelníčku a množství živin během dne pomocí aplikace www.kaloricketabulky.cz.

Ilustrační redukční jídelníček při sedaném zaměstnání pro ženu (37 let), která váží 75 kg a měří 167 cm,naleznete na mých webových stránkách.. Velikost porcí si upravte podle vaší váhy, výšky a způsobu životního stylu. (Čím vyšší váha a náročnější pracovní tempo, tím zařaďte vyšší energetický příjem).

Martina Jandová

www.martina-jandova.cz

Výživová poradkyně, jež mimo jiné radí:

  • Zapomeňte na slovo dieta!
  • Naprogramujte se na nový životní styl, který nikdy neskončí!
  • Mějte se rádi a změnu dělejte pro sebe, ne pro nikoho jiného!

Najdete ji také na facebooku a Instagramu.

19.6.2018 Martina Jandová Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Nutriční terapeutka: Je výhodné zařazovat light výrobky?

Takzvané „light“ výrobky zažívaly v minulých letech velkou přízeň. Ta poslední dobou naštěstí klesá. Lidem se dostává do podvědomí, že cesta ke zdraví a pěstěnější postavě většinou vede jinudy…

Pojďme se pro jistotu podívat na tuto skupinu potravin zblízka.

Celý článek 13.9.2023

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Záměrné pauzy v procesu hubnutí

Protože nás čeká období letních dovolených, považuji za ideální čas věnovat se tématu záměrné několikadenní pauzy v procesu hubnutí.

Vítejte tedy u dalších postřehů z mé nutriční poradny.

Celý článek 12.6.2025

Celý článek 6.6.2025

O kaloriích nevážně: Historické omyly týkající se jídel

Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.

Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…

Celý článek 31.5.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., o zajímavém paradoxu: Hubnutí díky navyšování objemu jídla nebo energetického příjmu

O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.

Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.

Celý článek 28.5.2025

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner