Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Kuchařka ze Svatojánu: Recepty na polévky pro každý den

Pokud jde o mě, mohla bych na polévkách docela snadno přežít. K tomu krajíc domácího žitného kváskového chleba a nic víc není třeba.

Polévek je tolik a dá se kouzlit s takovým množstvím variací, nápadů, vylepšení a obměn, že za celý život bychom nemuseli sníst dvě stejné polévky.

Ideální je využít to, co nám zahrada a spíž poskytuje během roku, a vůbec nejlepší je teď na jaře vyběhnout ven pro čerstvé bylinky. Každá polévka se dá jimi vylepšit!

Chudá bramboračka

Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět dvě pokrájené cibule, přidáme menší hrst (asi 6 – 7 kusů) mletých vlašských ořechů, okořeníme kmínem, drceným libečkovým semínkem, máme-li jej, sušenou (v létě čerstvou) libečkovou a celerovou natí a osolíme. Chvíli společně mícháme a jakmile se cibule s kořením začne přichytávat ke dnu hrnce, vsypeme půl kila oloupaných a na kostičky nakrájených brambor. Zalijeme 1 l zeleninového vývaru nebo vody a vaříme 20 minut. Do hotové polévky prolisujeme tři stroužky česneku, opepříme a na talíři bohatě zdobíme čerstvými bylinkami. V zimě se musíme spokojit s bylinkami sušenými nebo mraženými. Divokou pažitku ale najdeme i pod sněhem.

2 lžíce oleje
2 cibule
hrst vlašských ořechů
1 lžička kmínu
1 lžička drceného libečkového semínka
libečková a celerová nať
sůl
500 g brambor
1 l zeleninového vývaru
3 stroužky česneku
divoké bylinky (pampeliška, bršlice, sedmikráska, řebříček, divoká pažitka…)

Polévka z jarních bylin

Na jaře je takřka naší povinností uvařit polévku z prvních bylinek, bez toho se zkrátka jarní menu neobejde a naše tělo zaplesá. Při sbírání bylin strčte některé rovnou do pusy, syrové jsou přece jen nejprospěšnější.

V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme stroužek utřeného česneku. Vsypeme 130 g nahrubo pomleté nebo podrcené červené pšenice (můžete použít i špaldu nebo kamut) a chvíli společně mícháme. 100 g bylinek (bršlice, mladé lístky pampelišky a kopřivy, květy a lístky sedmikrásky, mladé lístky kostivalu, česnek medvědí, řeřišnice luční, divoká pažitka, popenec břečťanolistý, mladé jitrocelové a řebříčkové lístky atd…) spaříme horkou vodou, nasekáme a přidáme do hrnce. Okořeníme lžičkou čerstvě drcené černuchy a zalijeme 2 l vody. Osolíme a vaříme za častého míchání asi 15 minut. Na talíři „chladíme chlebem“, jak bylo zvykem v chalupách.

3 lžíce oleje
1 stroužek česneku
130 g červené pšenice
100 g jarních bylinek
1 lžička černuchy
sůl
chleba k podávání

Zeleninová polévka s čočkou

Snadná, výjimečně chutná a zdravá polévka.

Nakrájíme 2 mrkve, půlku celeru, 2 červené řepy a 1 červeného zelí a deset minut zeleninu opékáme na dvou lžících oleje. 200 g červené čočky propláchneme v cedníku a přidáme ji do hrnce. Okořeníme polévkovým kořením, osolíme a zalijeme 2 litry horké vody. Vaříme půl hodiny, vmícháme utřený stroužek česneku, 200 ml rostlinné zakysané smetany a prohřejeme. Polévku můžeme částečně rozmixovat a dochutit jablečným octem. S chlebem je to postačující večeře.

2 mrkve
1/2 celeru
2 červené řepy
1 červené zelí
2 lžíce oleje
200 g červené čočky
polévkové koření (nejlépe domácí)
sůl
1 stroužek česneku
200 ml rostlinné zakysané smetany
1 – 2 lžíce jablečného octa

Ať vám chutná!

Tip redakce Kalorické Tabulky

Recepty na chutné a zdravé polévky najdete v knize Eva Francová: Polévky ze Svatojánu (Motto, 2019). V úvodu knihy se říká, že ve vodě můžete povařit cokoliv jedlého a získáte syté jídlo, které zažene hlad i žízeň. Polévka může dokonce i léčit, to když přidáte zeleninu a byliny s blahodárnými účinky na organismus, především na játra, naši nejvýkonnější vnitřní továrnu. Polévky zdaleka nemusí být pouze masové, a dokonce se obejdeme bez jakýchkoliv živočišných produktů, nijak to nesníží zdravotní a výživový přínos polévek. Právě naopak, poděkuje nám nejen naše tělo, ale i planeta, která dostává od lidí nevybíravě zabrat.

Kuchařka ze Svatojánu

Facebook profil

Výtvarnice na volné noze, autorka úspěšného blogu Kuchařka ze Svatojánu a fotografka.
Denně doplňuje zásobárnu vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček.
Její knihy zakoupíte na ALBATROS MEDIA.

7.3.2019 Kuchařka ze Svatojánu Články, Recepty a výživa

Z archivu

Varovné signály, které vás upozorňují, že by bylo vhodné změnit trenéra či fitcentrum

Chodíte neradi cvičit? Možná za to tak úplně nemůžete. Prostě se tam necítíte dobře. Víte, kdy je lepší změnit trenéra, skupinovou lekci nebo rovnou celé fitcentrum? 

Připravili jsme pro vás ty nejzásadnější varovné signály a připojili názory lidí, kteří že v prostředí fitness pohybují den co den. Možná díky změně, kterou třeba na základě článku provedete, budete nyní navštěvovat fitko s radostí…

Celý článek 28.2.2019

Související články

Jak si správně a bezpečně plánovat a připravovat krabičky s jídlem

Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.

Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.

Celý článek 3.2.2025

Měření porcí jídla pomocí dlaně

Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.

Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?

Celý článek 30.1.2025

Výživový poradce Pavel Furch: Vše, co potřebujete vědět o bílkovinách

Velmi častý dotaz ve skupině Hubneme a jíme s Kalorickými Tabulkami je: „Kde najdu bílkoviny? Nedaří se mi plnit jejich potřebné množství.“

Pojďme se tedy na to blíže podívat. Pevně věřím, že po přečtení článku by pro vás mělo být mnohem jednodušší kolečko bílkovin plnit.

Celý článek 25.1.2025

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Káva a hořčík – nesmiřitelní nepřátelé?

Jako milovníka kávy mne zaujaly dvě v podstatě protichůdné informace – káva obsahuje hořčík a káva vyplavuje hořčík z těla.

Jak to tedy je?

Celý článek 23.1.2025

Výživová poradkyně Monika Hronová: Jak efektivně plánovat vyvážený jídelníček

Plánování jídelníčku může být klíčové pro dosažení vyváženého příjmu živin a splnění vašich cílů – ať už se jedná o zlepšení kondice, lepší regeneraci nebo jen pocit, že jíte správně.

Často bývá problémem naplánovat dostatek bílkovin, které jsou pro tělo velmi důležité. Jak na to?

Celý článek 20.1.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner