Novinka v aplikaci Kalorické tabulky: Recepty, jež obsahují nutriční hodnoty. Inspirujte se a používejte!
Postupně vám zde podrobněji představíme novinky v Kalorických tabulkách.
Dnes to budou recepty.
Jak jste si jistě všimli, snažíme se aplikaci Kalorických tabulek neustále a průběžně vylepšovat. Některé změny však nejsou patrné na první pohled.
Tady je stručný přehled a vysvětlení těch zatím posledních.
Hlavní a velkou změnou je výpočet BMR, což je zkratka z anglického basal metabolic rate. Česky říkáme bazální metabolismus, i když přesnější je výraz bazální (základní) metabolický výdej. Jde prostě o výpočet hodnoty energie, kterou tělo vydá v klidovém stavu, tedy energie, kterou spálí, když nic neděláme, ani netrávíme zrovna jídlo. Existuje několik metod výpočtu.
První vzorec se objevil v roce 1918 a má označení Harris-Benedictův vzorec. Hodnotu BMR vypočte z povrchu těla (na základě výšky a váhy), věku, pohlaví a hodnot kyslíku a oxidu uhličitého. Tento vzorec, v později upravené a upřesněné verzi, jsme na Kalorických tabulkách původně používali také.
Existuje však jeden ještě přesnější, a to rovnice Mifflin-St. Jeor z roku 1990. Pokud je použita pro výpočet při běžném BMI uživatele (tedy v rozmezí indexu 19 – 25), kdy není nutné znát procenta tuku, je tato rovnice v současné době nejpřesnější.
Další změnou prošly také položky výpočtů, které nyní navíc obsahují tyto vstupy: tělesný tuk (pro výše zmíněný výpočet BMR pomocí vzorce Katch-McArdle), tělesnou aktivitu (sedavá, lehce aktivní, středně aktivní, velmi aktivní, extrémně aktivní, žádná aktivita) a cíl, kde najdeme další tři podpoložky:
Pozměnili jsme i poměr živin neboli makronutrientů právě na základě cíle, jakého chce uživatel dosáhnout. Prošli jsme několik desítek dostupných zdrojů jak ze Světové zdravotní organizace, tak z doporučení odborníků v oblasti fitness a hubnutí, abychom nastavili hodnoty co nejpřesněji:
Další změny pak proběhly ve výpočtech cukrů, tekutin, soli a nasycených mastných kyselin:
Prokonzultovat individuální nastavení jídelníčku můžete také v naší uzavřené facebookové skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami.
20.6.2019 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážněPostupně vám zde podrobněji představíme novinky v Kalorických tabulkách.
Dnes to budou recepty.
Celý článek 7.10.2018
Osobně miluju, když po nějakých oslavách zbudou druhý den ráno chlebíčky. Sice jsou trochu okoralé, ale právě to jim dodává podle mne speciální chuť.
Podobně existují jídla, která je lépe nechat den, někdy dva dny být.
Celý článek 14.2.2025
Milá tabulkářko, milý tabulkáři,
v aplikaci Kalorické Tabulky pro Tebe máme skvělou novinku! Je k dispozici nová aktualizace, která přináší praktickou funkci.
Celý článek 11.2.2025
Jak už jsem v předchozích článcích zmínila, zdravé hubnutí není jen o dosažení kalorického deficitu, ale vyžaduje také vyváženou, pestrou a komplexní stravu.
Obvykle se mluví o důležitosti hlavních živin, zatímco na vlákninu se zapomíná. Přitom je to nenápadný hrdina, který by na vašem talíři rozhodně neměl chybět.
Celý článek 7.2.2025
Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.
Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.
Celý článek 3.2.2025
Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.
Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?
Celý článek 30.1.2025