Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Tři zdravé recepty z luštěnin od populární Kuchařky ze Svatojánu

S paní Evou Francovou, která je známá jako Kuchařka ze Svatojánu, spolupracujeme už řadu let. Vše začalo vydáním její první knihy.

A nyní už jich je neuvěřitelných deset. A jedna zajímavější než druhá.

Tentokrát nám paní Eva poskytla tři nevšední a nápadité recepty s použitím luštěnin. Tak směle do toho. Z naší uzavřené skupiny na facebooku víme, že právě zařazování luštěnin do jídelníčku je pro řadu lidí problematické. Zdá se jim, že jejich příprava je zdlouhavá, některým působí zažívací potíže a jiným zkrátka v jejich obvyklých úpravách nechutnají. Jak se můžete nyní přesvědčit, je to opravdu jen o správné volbě, přípravě a nápaditém ochucení.

1. ŽAMPIONOVÁ PAŠTIKA

Červená čočka se nemusí namáčet, je bleskurychle uvařená a pro lidi, které luštěniny nadýmají, představují skvělou volbu, protože loupaná červená čočka vám žádné potíže dělat nebude a dokonce ani malé dětičky po ní nebudou mít bolení bříška.

ŽAMPIONOVÁ PAŠTIKA

Sušená rajčata jste si v létě jistě pilně nasušili. A ořechy? Tak ty jsou na celé paštice to nejlepší!

Propláchneme a uvaříme doměkka 100 g červené čočky v mírně osolené vodě (můžeme použít i bylinkovou sůl nebo zeleninový bujón v prášku). Pokud se všechna voda při vaření nevsákla, po uvaření čočku scedíme a necháme vychladnout. 100 g vlašských ořechů rozmixujeme ve výkonném robotu na hladké oříškové máslo. Jednu šalotku a dva stroužky česneku pokrájíme a necháme změknout na dvou lžících olivového oleje. Přidáme 250 g nakrájených žampionů a restujeme 15 minut dozlatova. Žampiony, čočku a ořechové máslo dáme společně do mixéru, přidáme dvě lžíce nakrájených sušených rajčat naložených v oleji a lžíci petrželky, osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka.

2. HRÁŠKOVÉ PYRÉ S RESTOVANÝMI FAZOLEMI

700 g čerstvého vyloupaného hrášku (lze použít i mražený) vaříme 5 minut v páře a rozmixujeme spolu s deseti mátovými lístky, šťávou z 1 citrónu, 50 ml panenského olivového oleje, pepřem a solí.

400 g sterilovaných fazolí černé oko (můžeme je i předem sami uvařit, ale takhle je to rychlejší) propláchneme a orestujeme na dvou lžících oleje. Odstavíme a vmícháme dvě lžíce tamari. To je vše.

HRÁŠKOVÉ PYRÉ S RESTOVANÝMI FAZOLEMI

3. FAZOLE S KŘÍŽALAMI

50 g křížal přes noc namočíme do vody. Druhý den slijeme a nakrájíme na menší kousky. Večer do vody namočíme též 200 g bílých fazolí a druhý den je uvaříme doměkka. Na dvou lžících oleje osmahneme velkou cibuli, přidáme pokrájené křížaly, podlijeme trochou vody z fazolí a půl hodiny podusíme. Okořeníme špetkou skořice, třemi tlučenými hřebíčky, osolíme, vmícháme lžíci celozrnné špaldové mouky a trochu naředíme vývarem z fazolí. Povaříme a vmícháme fazole.

FAZOLE S KŘÍŽALAMI

Podle chutí dosolíme, osladíme nebo okyselíme. Tradičně se jedla s uzeným masem, ale my si ho dáme s uzeným tempehem.

Kuchařku ze Svatojánu a další recepty najdete na www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu a pak také samozřejmě v jejích úžasných knihách.

recepty od populární Kuchařky ze Svatojánu

27.10.2019 redakce Články, Recepty a výživa

Z archivu

Lenka Filipová: Stravu považuji za jeden z nejdůležitějších motorů k našemu žití

Půvabná zpěvačka Lenka Filipová nám zpříjemňuje život svými milými písničkami již téměř neuvěřitelných čtyřicet let.

Letošní rok probíhá ještě převážně ve znamení jejího zatím posledního CD Oppidum, jež je plné kouzelných melodií s nádechem tajemné keltské kultury.

Celý článek 7.10.2019

Související články

Kalorické Tabulky v praxi: Co znamená well-being a co pro to můžeme udělat?

V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.

Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.

Celý článek 6.11.2024

Andy z Fitfab Strong: Jak se zorientovat na internetu v informačním chaosu ohledně hubnutí a pohybu

Internet je boží věc. Najdeme tam do pár vteřin všechno, co jsme o stravě chtěli vědět.

Nebo možná skoro víc, než bychom potřebovali a vědět vůbec chtěli.

Celý článek 2.11.2024

Jídla z jednoho hrnce aneb eintopf

Vaření jídel v jednom hrnci je v podstatě staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy dokladují tento způsob přípravy do doby před 16 tisíci lety.

Vlastně se není co divit. Pokud jste žili jako nomádi, těžko jste mohli mít široce vybavenou kuchyni s mnoha pánvičkami, hrnci, pekáči a několika plotýnkami.

Celý článek 29.10.2024

Lucie (minus 46 kg): Kalorické Tabulky mi zachránily život

S podzimními dny opět rozjíždíme náš volný cyklus „proměny“.

Jde o příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, v kterých najdete nejen návody, jak na to (jak dotyčný dokázal změnit svůj život a postavu), ale také notnou dávku motivace.

Celý článek 25.10.2024

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner