Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Leoš Středa: Úspěch se neodpouští aneb historie hubnutí u nás i ve světě (2. část)

Minule jsme si řekli o slavných dietách a principech hubnutí.

Zmínili jsme, za jakým podmínek jsou dosažené výsledky dle mé zkušenosti udržitelné. Nyní se podíváme více na to, kdy a proč u nás začali lidé tloustnou. A co se s tím tedy dá dělat.

Z první části víte, jak na obezitu nahlížel například indický lékař Sušrúta. Naší civilizaci je bližší lékař Hippokratés, který žil o něco později v Řecku. Ten nepovažoval obezitu za nemoc, ale za příčinu dalších nemocí. Proslavil se Hippokratovou přísahou, ve které lékaři slibovali, že nikdy nebudou medicínu učit ženy, že se nesníží k chirurgickým zákrokům, jimiž se mají zabývat holiči. Když jsem byl v Řecku, vyfotil jsem se u Hippokratova platanu, pod kterým prý přednášel.

Autor článku pod Hippokratovým platanem, foto: Rowena Yanson
Autor článku pod Hippokratovým platanem, foto: Rowena Yanson

Praktickou dietologii s ohledem na léčbu obezity rozpracoval žák Hippokratův, doktor Galén, který byl také Řek, ale už v době Římského impéria. Zabýval se např. klasifikací potravin. Při léčbě obezity nedoporučoval omezit množství potravin, protože věděl, že lidé omezování nevydrží. Doporučoval ponechat objem, ale nahradit potraviny těmi, které jsou méně na tloušťku.

Poznámka vložená redakcí Kalorických tabulek:

Hippokratés i Galén upadli v průběhu historie v Evropě v zapomnění. Je paradoxem, že jejich učení známe jen díky muslimům. Hippokratova dietní nauka byla rozpracována slavnými islámskými lékaři, např. Avicennou. Díky tomu zůstala zachována a v době, kdy byla jižní Evropa muslimská (Cordóbský chalífát), rozšířilo se Hippokratovo učení zpět do Evropy. A malá perlička: španělského krále Sancho I. svrhli v roce 958 z trůnu kvůli jeho morbidní obezitě. Rebelové tvrdili, že přetučnělý král není důstojným reprezentantem země. Pomohl mu cordóbský chalífa z jižního Španělska Abd al-Rahman III., který mu zapůjčil svého židovského lékaře Hasdai ibn Shapruta. Ten mu pomohl shodit. Sancho I. pak trůn získal zpět a islám logicky posílil své evropské pozice. Středověk, renesance a baroko byly spíš oslavou nadváhy a obezity, která byla symbolem bohatství a prosperity. Na zdravotní komplikace se tolik nehledělo.

Rozvoji znalostí o obezitě výrazně pomohly v 18. století objevy francouzského génia Antoine Lavoisiera. Nebyl to doktor, ale chemik. Byl ředitelem Francouzské akademie věd a jeho výzkumy pomohly pochopit principy metabolismu. Ve věku 28 let si vzal si třináctiletou nadějnou žákyni, ze které pak vychoval svou asistentku v laboratoři. Za peníze z věna pak vybudoval vlastní výzkumný ústav. Jeho úspěch samozřejmě vyvolával závist, tak ho při Francouzské revoluci popravili. I v době, kdy se chystal na smrt, pokračoval ve výzkumu. Říká se, že se dohodl se svým asistentem, že vyzkoumají, za jak dlouho po useknutí hlavy se umírá. Lavoisier mrkal po popravě a asistent měřil čas. Prý mrkání ustalo až po minutě. Lavoisierova manželka po jeho smrti vydala spisy a zachovala tak pro současnost géniův odkaz.

Antoine Lavoisier a jeho mladičká žena, na obraze už ale byla dospělá, zdroj: Wikipedia
Antoine Lavoisier a jeho mladičká žena, na obraze už ale byla dospělá, zdroj: Wikipedia

Obraz – Wikipedia

Celé 19. století těžil obezitologický výzkum z Lavoisiéra. Důležitá jsou systematická sledování a pokusy objasnit úlohu jednotlivých živin v metabolismu člověka. Na frak dostala zdravá výživa: Průmyslová revoluce v 19. století přinesla stroje na mletí přesáté bílé mouky. Vyráběla se ze zrna zbaveného slupek. Bílá mouka je zdrojem sacharidů, neobsahuje však vlákninu. Ale ani minerály a vitamíny. Do té doby se používala celozrnná mouka, a ta bílá byla vzácnou pochoutkou. Najednou se z pochoutky stal běžně dostupný produkt. Masové využití bílého pečiva se stalo krokem k nevhodným stravovacím návykům. Jak v Evropě, tak v Americe. Aktivita dietologů nepřinesla významnější úspěch. Známým zastáncem celozrnné mouky byl americký dietolog Sylvester Graham. Podle něj pojmenovaný celozrnný Grahamův chléb se jako dietní doporučuje dodnes.

Průmyslová revoluce má další vroubek: úbytek potřeby lidské síly, omezení pohybu, snižování pohybové aktivity. Ve srovnání s tím, jak se na fyzické kondici mladé populace podepsaly dnešní počítače, mobily a internet, bylo negativní působení průmyslové revoluce zanedbatelné. V průběhu dvacátého století se obezita postupně stala nejčastějším metabolickým onemocněním. Šlo o důsledek životního stylu s neustále se zvyšujícím příjmem energie bez přiměřeného nárůstu energetických výdajů. Na konci 20. století dosáhla obezita dimenze globální pandemie.

Je zajímavé, že v období první republiky se obezita u nás tolik neřešila. Je to vidno i z různých zdravovědných příruček tehdejší doby, které se tématům tloušťky prakticky nevěnovaly. Větší prostor byl věnován tématu přibírání na váze. Mělo na tom svůj podíl sokolské hnutí, skauting? Pěstovala se v široké populaci láska k pohybu, pobytům v přírodě. Nebo to bylo přiměřenou nabídkou potravin? Lidé nepodléhali svodům v nákupních řetězcích, nakupovali s rozumem. Jenže socialismus také nebyl obdobím hojnosti, a lidé byli tlustí. Po druhé světové válce uváděly statistiky podváhu u poloviny mužské populace.

V Česku je za zlomový rok vzniku epidemie obezity považován rok 1953. Tehdy byl zrušen přídělový systém na potraviny a Češi a Slováci začali jíst jak utržení ze řetězu. Průměrný denní energetický příjem přesáhl brzy hranici tří tisíc kilokalorií a už v roce 1960 uváděly statistiky obezitu či nadváhu u 30% obyvatel. Prestižní byla tučná jídla a k rozvoji konzumace bílé mouky přispěl i typický český knedlík a další moučná jídla. Navíc Češi k tomu ještě hromadně chlastali pivo ve velkém. Dělají to dodnes.

princip hubnutí s aplikací www.kaloricketabulky.cz

Pak přišla sametová revoluce a z hubnutí se stal komerční obor tak, jak je to po celém světě. Účel světí prostředky, objevují se studie podporující jednou to, a jindy úplný opak. Jedno, zda jsou od nás či z Ameriky. Opakem pravdy přestává být lež, opakem pravdy se stává jiná pravda. Nevěříte? Typickým příkladem je léčba celulitidy. Slovo, které skloňuje každý ženský magazín. Celulitické projevy existují stovky let. Celulitidu vidíte třeba na Rubensově obraze Helena Fourmentová jako Afrodité z roku 1630. Nebo na obraze Renoirově Koupající se plavovláska z roku 1882. Ale pojmenována slovem celulitida byla poprvé v 70. letech minulého století. V ČR se dokonce poprvé slovo celulitida objevuje v tisku až v roce 1992 v jednom komerčním článku v deníku Právo. Kosmetičtí producenti potřebovali další odbytiště produktů. Tak ženám nakecali, že celulitida je vada a musí se mazat, mazat a mazat. A ženy to dělají dodnes. Pak přišel boom cvičení a fitness center. Ženám se nakukalo, že na celulitidu je třeba cvičit. Tak ženy cvičí a cvičí. Jen ty krásky na obrazech Rubense a Renoira svou celulitidu naopak vystavily jako krásnou a sexy. Nemusely ani mazat proticelulitickými krémy a gely ani cvičit.

Doc. MUDr. PhDr. Středa

www.streda.cz

  • lékař – 1. lékařská fakulta UK
  • speciální pedagog – Pedagogická fakulta UHK
  • docent – fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT
  • Přednáší medikům monitoring a terapii obezity. Je odborníkem na vzdělávání postižených.
17.11.2019 Doc. MUDr. PhDr. Středa Články, Jak zhubnout

Z archivu

Leoš Středa: Úspěch se neodpouští aneb historie hubnutí u nás i ve světě

Úspěch se neodpouští. Toto heslo platí i v medicíně.

V oborech, kde se točí peníze, jako například estetická chirurgie a léčba obezity, to platí dvojnásob. Podívejme se, jak se (ne)úspěšně hublo v letech minulých.

Celý článek 17.11.2019

Související články

Jak si správně a bezpečně plánovat a připravovat krabičky s jídlem

Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.

Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.

Celý článek 3.2.2025

Měření porcí jídla pomocí dlaně

Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.

Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?

Celý článek 30.1.2025

Výživový poradce Pavel Furch: Vše, co potřebujete vědět o bílkovinách

Velmi častý dotaz ve skupině Hubneme a jíme s Kalorickými Tabulkami je: „Kde najdu bílkoviny? Nedaří se mi plnit jejich potřebné množství.“

Pojďme se tedy na to blíže podívat. Pevně věřím, že po přečtení článku by pro vás mělo být mnohem jednodušší kolečko bílkovin plnit.

Celý článek 25.1.2025

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Káva a hořčík – nesmiřitelní nepřátelé?

Jako milovníka kávy mne zaujaly dvě v podstatě protichůdné informace – káva obsahuje hořčík a káva vyplavuje hořčík z těla.

Jak to tedy je?

Celý článek 23.1.2025

Výživová poradkyně Monika Hronová: Jak efektivně plánovat vyvážený jídelníček

Plánování jídelníčku může být klíčové pro dosažení vyváženého příjmu živin a splnění vašich cílů – ať už se jedná o zlepšení kondice, lepší regeneraci nebo jen pocit, že jíte správně.

Často bývá problémem naplánovat dostatek bílkovin, které jsou pro tělo velmi důležité. Jak na to?

Celý článek 20.1.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner