Cecílie Jílková: TOP 5 vánočních jídel pro hubnutí
Vánoce bývají pro mnohé z nás tak trochu strašákem, co se postavy týče.
Těšíme se na pohodu, vůně i chutě, ale současně se bojíme, kolik centimetrů v pase zase tentokrát přibereme.
A zase je to tady: Vánoce a Silvestr! Pro někoho období klidu a pohody, pro jiného doslova noční můra.
Ptáte se proč? Zatímco po celý rok se většina příznivců zdravého životního stylu drží – pravidelně cvičí a hlídá si stravu, v průběhu vánočních svátků je veškerá celoroční snaha ta tam.
Začíná to už v prosinci v podobě firemních předvánočních večírků, pokračuje to pak přípravou a pojídáním vánočního cukroví. A ruku na srdce, bramborový salát se smaženým kaprem není také to pravé ořechové. Vše pak pokračuje návštěvami u příbuzných. Málokdo dokáže odmítnout nabízené pokrmy, aby neurazil a nekazil tak slavnostní atmosféru.
Člověk se pak pomalu ani nestihne vzpamatovat a je tu Silvestr. Nadměrná konzumace nepříliš zdravého jídla je často doprovázena i přemírou alkoholu. Ten kromě toho, že pomáhá zlepšit náladu, vede i tomu, že člověk toho sní mnohem více než ve střízlivém stavu.
Ještě na Nový rok či někdy počátkem nového roku se pak člověk nestačí divit. Kalhoty nejdou dopnout a váha najednou ukazuje úplně jiné hodnoty.
Pokud máte pocit, že to je i váš případ, tak věřte, že to jde i jinak. Aniž byste se trápili hlady nebo naopak řešili přírůstek váhy, můžete si konec roku opravdu užít. Je ale třeba se na to připravit předem. Teď je na to ten ideální čas. A jak na to?
Nejlepší je si předem připravit, co budete na svátky vařit vy. Chcete opět tradiční štědrovečerní večeři v podobě kapra se salátem? A nešel by třeba salát udělat v odlehčené verzi – např. s jogurtem namísto majolky a bez měkkého salámu? A co když kapra tentokrát nebudete smažit, ale upečete ho v troubě? Nebo můžete zkusit něco netradičního. Co takový losos s kuskusovým salátem? Záleží jen na vaší chuti a fantazii.
Ať tak či tak, předem si připravte nákupní seznam všech surovin, které budete potřebovat. A v obchodě nakupujte pouze to, co budete na recepty potřebovat. Vyhněte se různým lákadlům, akčním nabídkám a slevám.
Určitě není třeba se mu vyhýbat úplně. Sem tam si můžete dát i kousek klasického cukroví, ale určitě neuděláte chybu, když si připravíte zdravější verzi cukroví. Nekonzumujte kupované cukroví, raději si upečte svoje. A na co si dát při jeho přípravě pozor?
A. Místo bílého cukru zvolte raději třtinový: Energetickou hodnotu má sice podobnou, ale neobsahuje chemikálie nutné k bělení. Na rozdíl od bílého cukru má v sobě zachovány enzymy a minerální látky. Alternativou cukru může být i např. čekankový sirup nebo stévie. Vhodným přírodním sladidlem je také banán nebo fíky.
B. Bílou mouku nahraďte špaldovou, celozrnnou nebo např. pohankovou: Bílá mouka neobsahuje žádné živiny, jedná se v podstatě jen o prázdné kalorie. Celozrnná mouka oproti té bílé vzniká mletím celých zrn, takže v ní zůstanou ve větší míře zachovány některé enzymy, vitamíny skupiny B, vláknina, bílkoviny, polyfenoly a další látky.
C. Místo másla nebo ztužených pokrmových tuků zařaďte zdravější rostlinné tuky nebo oříšky či semínka: Při použití rostlinných olejů dejte ale pozor na to, abyste cukroví pekli jen krátce, jinak dojde ke znehodnocení těchto tuků. Vhodnou variantou je také cukroví nepečené.
D. Klasický kypřící prášek nahraďte kypřícím práškem bez fosfátů nebo jedlou sodou: Běžný prášek do pečiva obsahuje směs jedlé sody a kyselé složky (v podobě fosforečné soli) a dále mouku či škrob. Nadměrné množství fosfátů v těle může způsobit nerovnováhu vápníku a fosforu v organismu a následkem mohou být různá onemocnění z nedostatku vápníku. Z tohoto důvodu je vhodnější volit čistou sodu nebo bezfosfátové kypřící prášky.
I silvestrovské oslavy si můžete užít. Stačí vytvořit obložené mísy, kde bude převažovat hezky naaranžovaná zelenina, kvalitní šunka a sýr s nižším obsahem tuku. Na místo bílého pečiva zvolte raději to celozrnné. Ale dejte si přitom pozor, aby daný produkt nesl označení celozrnný, nikoli cereální.
Popisek „cereální“ spotřebitele informuje pouze o tom, že daný produkt byl vyroben z obilí, ale již nic neříká o jeho kvalitě. Může se jednat pouze o karamelem obarvené bílé pečivo.
Na místo chipsů a slaných tyčinek zvolte raději oříšky nebo semínka.
Co se týká alkoholu, tak nejvhodnější variantou je vinný střik nebo suché víno. Sladké likéry nebo destiláty a jejich kombinace s limonádami a energetickými nápoji určitě není na místě.
Pokud máte obavy z rodinných oslav, tak co letos připravit nějakou svojí odlehčenou specialitu, kterou vezmete na návštěvu a nabídnete ji k ochutnání? Ostatní budou určitě rádi, když si budou moci dopřát něco méně kalorického, co tolik nezatíží jejich trávicí trakt. A pokud neuspějete a ostatní budou trvat na klasickém jídlu, nemějte obavy.
Na vánočních večírcích máte oproti rodinným oslavám tu výhodu, že občerstvení bývá podáváno formou bufetu a je tak na vás, co si vyberete. A je také na vás, v jakém množství. Nehrozí, že nad vámi bude stát babička a říkat, ať si ještě přidáte. S alkoholem je to v tomto případě stejné jako na samotného Silvestra. Snažte se nekombinovat jednotlivé druhy, nepít na prázdný žaludek a brát drink jako společenskou událost, nikoli jako způsob, jak se opít do němoty.
V neposlední řadě je třeba zaměřit pozornost na pohyb. Pokud jste v průběhu roku zvyklí pravidelně sportovat a najednou na posledních pár týdnů v roce tyto vaše pohybové aktivity omezíte na minimum a k tomu přidáte nadměrný energetický příjem, nesmíte se pak divit, když si na Nový rok stoupnete na váhu. A nikde není psáno, že vánoční svátky je třeba strávit vsedě u televize s miskou něčeho dobrého v ruce. Když už si chcete dopřát a moc se v jídle během svátků neomezovat, o to víc byste si pak měli naordinovat dostatek pohybu. A že je ve vašem sportovním centru přes svátky zavřeno? To nevadí.
Jestli nejste velkým příznivcem zimy, můžete si zacvičit i v teple domova. Že nemáte pomůcky? Stačí být trochu kreativní. Na místo zátěže lze použít i PET lahve naplněné vodou (cviky na biceps, triceps, ramena), stoličku nebo židli (výstupy na židli, tricepsové kliky), popř. knihy (baletní dřepy se zátěží, střídavé zvední ruky a nohy v kleče s knihou na zádech, podsazování pánve aj.).
Pamatujte na to, že období tzv. vánočních svátků tvoří jen přibližně 4% z celého roku. Není proto důvod panikařit. Vždyť jde o svátky klidu a pohody a jako takové by si je měl člověk užít a nebýt ze stresu z každého snědeného sousta navíc. Na druhou stranu tento sváteční čas není ani důvodem k tomu, aby se člověk jen od rána do večera přejídal. Snažte se proto použít zdravý selský rozum a stravovat se střídmě. Pak se nemusíte bát dopřát si občas i něco z toho, co jinak po zbytek roku nekonzumujete. Nemějte přitom výčitky a naučte se si každé takové sousto vychutnat.
Přeji krásné a pohodové prožití vánočních svátků.
12.12.2019 Lea Mgr. Vršecká Články, Jak si udržet zdravíVánoce bývají pro mnohé z nás tak trochu strašákem, co se postavy týče.
Těšíme se na pohodu, vůně i chutě, ale současně se bojíme, kolik centimetrů v pase zase tentokrát přibereme.
Celý článek 14.12.2015
I když jsme v poklusu (práce, děti, rodina, sport, čas pro sebe) a nevíme, kam dřív skočit, tak si můžeme dopřát vyvážené jídlo.
V kuchyni se snažím trávit jako většina z nás času co nejméně, a proto plánování a jednoduché recepty jsou klíčem k úspěchu.
Celý článek 15.6.2025
Protože nás čeká období letních dovolených, považuji za ideální čas věnovat se tématu záměrné několikadenní pauzy v procesu hubnutí.
Vítejte tedy u dalších postřehů z mé nutriční poradny.
Celý článek 12.6.2025
Příznivci populární aplikace Kalorické Tabulky se sešli v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze.
Důvodem byl lehce opožděný křest žádaného titulu Kalorické Tabulky: Diář plný motivace, jenž vyšel před časem v Nakladatelství JOTA.
Celý článek 6.6.2025
Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.
Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…
Celý článek 31.5.2025
O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.
Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.
Celý článek 28.5.2025