Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Výživová poradkyně Markéta Rozinková: Teorie relativity ve výživě

Výživa je rozhodně mnohem mladší obor, než je například fyzika či chemie. Spousta informací se objevuje nově, dříve zaryté pravdy se boří…

K tomu  kolem nás lítá „v éteru“ spousta mýtů, které nám při snaze dát si zdraví do pořádku mohou pěkně zamíchat kartami a naše cíle ohrozit.

O výživě se píše poslední dobou všude. Píše se, co všechno bychom měli zvládnout, co by se mělo/nemělo. Každý odborník přichází dnes a denně s novými tipy, jak podpořit metabolismus, a společnosti se předhánějí v možnosti otestovat, proč zrovna vám redukce nejde. Samozřejmě dodají, že vám pomohou jedině produkty od nich zakoupené, nejlépe drahá vláknina s cukrem za téměř 400 Kč (výrobní hodnota 10 korun i s obalem). Kšeft je kšeft.

Teorie relativity ve výživě

Ale opravdu musí být zdravá a krásná postava vykoupena velkou sumou peněz a vydíráním, že když jednou „ujedete“, přiberete dvakrát tolik? Já si to nemyslím… Zásadní podle mě je vytvořit si svůj styl, jenž vás bude bavit, ne se řídit tím, co vám vnucují druzí. Opravdu nemusíte  dělat vše, co se ohledně výživy zrovna píše! Nemusíte jíst pětkrát denně, když nestíháte kvůli! Nemusíte snídat, když jste na to nikdy nebyla zvyklá! Jen poslouchejte signály svého těla a myslete na dvě zásadní věci, jež jsou důležité při hubnutí.

Kalorický deficit a konzumace kvalitních potravin

První je zákon přírody, nezpochybnitelná záležitost, příjem a výdej, jednoduché počty. Druhá věc je ale čistě subjektivní a každý si pod tím může představit něco jiného. Často jsem slýchala na webinářích, jestli je v pořádku, že jako nutriční poradce doporučuji kvalitní šunku jako součást vyvážené stravy. Ano, za určitých okolností můžeme vnímat uzeniny jako něco špatného, byť já vím, že to tak není a záleží na úhlu pohledu. Kvalita potravin je opravdu velice subjektivní záležitostí a určitě je třeba zohlednit:

  • sezónnost
  • lokálnost
  • složení
  • nutriční hodnota
  • cena
  • čerstvost
  • chuť
  • obal
  • výživový směr konzumenta…

Sbekvalitnější vyzrálé maso z býka je u vegetariána nepřípustné. Někomu může chutnat tofu, ale kdo tu chuť nemá rád, nikdy nepřijme tuto potravinu jako kvalitní.

Výživová poradkyně Markéta Rozinková: Teorie relativity ve výživě

Pro mě kvalita znamená základní potravinu, jež má minimum aditiv, je chutná, bez netypických pachů a příchutí, se správným datem trvanlivosti, očividně dobře skladovaná, bez poškození a s nutričními benefity.

Osobně nevidím důvod k tomu, abychom kupovali okurky v lednu, když je to pro mě nutričně nic, když si můžu raději upéct řepu a smíchat ji s cottage a křenem do skvělého sezónního salátu. Anebo si raději koupím v zimě borůvky mražené než čerstvé z Chile (nebo jiné vzdálené země). Stejně tak by mi přišlo nesmyslné, když mi někdo v létě zakáže moje meruňky, které mám na stromě na zahradě, že odporují určitému výživovému směru.

Svým klientům vždy říkám, že můžeme jíst všechno, jen si je třeba připomínat, že tělo je můj chrám, že se mám ráda, a proto se nebudu krmit něčím špatným. Zároveň ovšem platí, že i když jím zdravě a kvalitně, tak když budu jíst více, než vydám, tak přiberu!

Nebojte se jídla! Není to nepřítel, je to radost

Pokud vám něco nechutná, tak se do toho nutit nemusíte. Dnes žijeme v době, kdy se dá na vše najít vhodná zdravá, chutná, kvalitní a cenově přijatelná alternativa. Jak vysvětluji i na svých webinářích, teorie relativity v jídle je nový fenomén, jak můžeme na stravu pohlížet.

Nic není špatně, je to jen úhel pohledu a to, co od toho čekáte. A rozhodně se nemusíte zbavovat chutí, jež vás uspokojují, rozhodně nemusíte kupovat drahé doplňky a rozhodně byste i při změně životního stylu měli zohlednit i svůj zdravotní stav, genetickou anamnézu, otoky, alergie a netolerance některých potravin.

  • Ale pozor – nemusíte být obézní, když jsou rodiče. Jen je potřeba začít žít život jinak a neopakovat jejich chyby. Rozhodnutí je jen tedy na vás.

Sebeláska

Nemusíte se také nikomu zpovídat, obhajovat svá rozhodnutí či si je nechat schvalovat. Nikdo slušný vám nebude mluvit do toho, co a proč nosíte – nikomu do toho nic není. Totéž platí o jídle. Nikomu do toho nic není. Jeďte si tak, jak vám vyhovuje a co přináší rozumné výsledky, podle kterých poznáte, že jste na správné cestě…

Marně čekáte, že vás kolegové a okolí podpoří? Co tak se zkusit v prvé řadě pochválit sami? Víte, kolik z vás to neumí? Své klienty učím nejen dobře jíst, ale hlavně pracovat na sebelásce. Proč? Protože často víte, co máte dělat, ale neděláte to. Ne, že na to nemáte nebo že nedokážete držet některá doporučení, ale mysl (nebo vaše okolí) může klást překážky (které ve skutečnosti ani nejsou). A by měl pomoci kouč, berlička, co vám – obrazně řečeno –  pomůže jít přes ty překážky, abyste často nezakopávali nebo se naučili zase zvednout.

A vězte, vy perfekcionisti, i 70 %  je lépe než 0 %, i 50 % je více než 0 %. Život nám klade často překážky. Důležité je umět je překračovat, a ne kvůli každé vzdávat. Vždy se svých klientů ptám, co z tohou budou mít, když to vzdají. Odpověď je snadná: Nic! Přitom všichni na to máte. Věřte si. A nebojte se ptát a požádat o pomoc, když cítíte, že je to zapotřebí. Přeji pevní zdraví a pohodu v těchto náročných časech!

úvodní foto: cz.depositphotos.com

Mgr. Ing. Markéta Rozinková

www.marketarozinkova.cz

  • odborné poradenství – od řešení nadváhy, přes autoimunitní choroby, RS, diabetes, vleklé infekce, PCO´s, až po histaminovou intoleranci,
  • akreditace v oboru, odborná kvalifikace, VŠ v oboru Technologie, bezpečnosti a kvality potravin, Ekotrofologie
  • moderní a přesný diagnostický přístroj InBody 370 a Maxpulse
  • tvorba komplexních stravovacích plánů na míru
  • koučink, online konzultace a speciální balíčky
  • online podpora
  • Skvěle fungující projekt „Nákup se mnou v oblíbeném obchodě“ – poradenství s výběrem vhodných potravin, pomoc s orientací v nabídce, etikety, obaly, skladování, posloupnost nákupu, jak rozeznat to kvalitní
  • e-shop s kvalitními výrobky různých značek
  • vývojář bylinných směsí s Moringou
  • zakladatelka společnosti Nutri-lymfo LOGIC – prevence, osvěta, péče o klienty s lymfologickými obtížemi
  • lektorka pro Fitness institut – webináře o výživě těhotných a kojících, matek, výživa dětí, výživa a imunita, autoimunitní choroby, správný výběr zdravých potravin, atd.
25.3.2021 Mgr. Ing. Markéta Rozinková Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Na co si dávat pozor při vaření, aby nás nebolela záda, radí pohybový specialista Daniel Müller

V rámci zdravého stavování trávíme v kuchyni poměrně dost času.

Na co myslet, aby nás od našich cílů neodradily bolavá záda a špatné pohybové návyky?

Celý článek 11.3.2021

Související články

Kalorické Tabulky v praxi: Co znamená well-being a co pro to můžeme udělat?

V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.

Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.

Celý článek 6.11.2024

Andy z Fitfab Strong: Jak se zorientovat na internetu v informačním chaosu ohledně hubnutí a pohybu

Internet je boží věc. Najdeme tam do pár vteřin všechno, co jsme o stravě chtěli vědět.

Nebo možná skoro víc, než bychom potřebovali a vědět vůbec chtěli.

Celý článek 2.11.2024

Jídla z jednoho hrnce aneb eintopf

Vaření jídel v jednom hrnci je v podstatě staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy dokladují tento způsob přípravy do doby před 16 tisíci lety.

Vlastně se není co divit. Pokud jste žili jako nomádi, těžko jste mohli mít široce vybavenou kuchyni s mnoha pánvičkami, hrnci, pekáči a několika plotýnkami.

Celý článek 29.10.2024

Lucie (minus 46 kg): Kalorické Tabulky mi zachránily život

S podzimními dny opět rozjíždíme náš volný cyklus „proměny“.

Jde o příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, v kterých najdete nejen návody, jak na to (jak dotyčný dokázal změnit svůj život a postavu), ale také notnou dávku motivace.

Celý článek 25.10.2024

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner