Na co si dávat pozor při vaření, aby nás nebolela záda, radí pohybový specialista Daniel Müller
V rámci zdravého stavování trávíme v kuchyni poměrně dost času.
Na co myslet, aby nás od našich cílů neodradily bolavá záda a špatné pohybové návyky?
Výživa je rozhodně mnohem mladší obor, než je například fyzika či chemie. Spousta informací se objevuje nově, dříve zaryté pravdy se boří…
K tomu kolem nás lítá „v éteru“ spousta mýtů, které nám při snaze dát si zdraví do pořádku mohou pěkně zamíchat kartami a naše cíle ohrozit.
O výživě se píše poslední dobou všude. Píše se, co všechno bychom měli zvládnout, co by se mělo/nemělo. Každý odborník přichází dnes a denně s novými tipy, jak podpořit metabolismus, a společnosti se předhánějí v možnosti otestovat, proč zrovna vám redukce nejde. Samozřejmě dodají, že vám pomohou jedině produkty od nich zakoupené, nejlépe drahá vláknina s cukrem za téměř 400 Kč (výrobní hodnota 10 korun i s obalem). Kšeft je kšeft.
Ale opravdu musí být zdravá a krásná postava vykoupena velkou sumou peněz a vydíráním, že když jednou „ujedete“, přiberete dvakrát tolik? Já si to nemyslím… Zásadní podle mě je vytvořit si svůj styl, jenž vás bude bavit, ne se řídit tím, co vám vnucují druzí. Opravdu nemusíte dělat vše, co se ohledně výživy zrovna píše! Nemusíte jíst pětkrát denně, když nestíháte kvůli! Nemusíte snídat, když jste na to nikdy nebyla zvyklá! Jen poslouchejte signály svého těla a myslete na dvě zásadní věci, jež jsou důležité při hubnutí.
První je zákon přírody, nezpochybnitelná záležitost, příjem a výdej, jednoduché počty. Druhá věc je ale čistě subjektivní a každý si pod tím může představit něco jiného. Často jsem slýchala na webinářích, jestli je v pořádku, že jako nutriční poradce doporučuji kvalitní šunku jako součást vyvážené stravy. Ano, za určitých okolností můžeme vnímat uzeniny jako něco špatného, byť já vím, že to tak není a záleží na úhlu pohledu. Kvalita potravin je opravdu velice subjektivní záležitostí a určitě je třeba zohlednit:
Sbekvalitnější vyzrálé maso z býka je u vegetariána nepřípustné. Někomu může chutnat tofu, ale kdo tu chuť nemá rád, nikdy nepřijme tuto potravinu jako kvalitní.
Pro mě kvalita znamená základní potravinu, jež má minimum aditiv, je chutná, bez netypických pachů a příchutí, se správným datem trvanlivosti, očividně dobře skladovaná, bez poškození a s nutričními benefity.
Osobně nevidím důvod k tomu, abychom kupovali okurky v lednu, když je to pro mě nutričně nic, když si můžu raději upéct řepu a smíchat ji s cottage a křenem do skvělého sezónního salátu. Anebo si raději koupím v zimě borůvky mražené než čerstvé z Chile (nebo jiné vzdálené země). Stejně tak by mi přišlo nesmyslné, když mi někdo v létě zakáže moje meruňky, které mám na stromě na zahradě, že odporují určitému výživovému směru.
Svým klientům vždy říkám, že můžeme jíst všechno, jen si je třeba připomínat, že tělo je můj chrám, že se mám ráda, a proto se nebudu krmit něčím špatným. Zároveň ovšem platí, že i když jím zdravě a kvalitně, tak když budu jíst více, než vydám, tak přiberu!
Pokud vám něco nechutná, tak se do toho nutit nemusíte. Dnes žijeme v době, kdy se dá na vše najít vhodná zdravá, chutná, kvalitní a cenově přijatelná alternativa. Jak vysvětluji i na svých webinářích, teorie relativity v jídle je nový fenomén, jak můžeme na stravu pohlížet.
Nic není špatně, je to jen úhel pohledu a to, co od toho čekáte. A rozhodně se nemusíte zbavovat chutí, jež vás uspokojují, rozhodně nemusíte kupovat drahé doplňky a rozhodně byste i při změně životního stylu měli zohlednit i svůj zdravotní stav, genetickou anamnézu, otoky, alergie a netolerance některých potravin.
Nemusíte se také nikomu zpovídat, obhajovat svá rozhodnutí či si je nechat schvalovat. Nikdo slušný vám nebude mluvit do toho, co a proč nosíte – nikomu do toho nic není. Totéž platí o jídle. Nikomu do toho nic není. Jeďte si tak, jak vám vyhovuje a co přináší rozumné výsledky, podle kterých poznáte, že jste na správné cestě…
Marně čekáte, že vás kolegové a okolí podpoří? Co tak se zkusit v prvé řadě pochválit sami? Víte, kolik z vás to neumí? Své klienty učím nejen dobře jíst, ale hlavně pracovat na sebelásce. Proč? Protože často víte, co máte dělat, ale neděláte to. Ne, že na to nemáte nebo že nedokážete držet některá doporučení, ale mysl (nebo vaše okolí) může klást překážky (které ve skutečnosti ani nejsou). A by měl pomoci kouč, berlička, co vám – obrazně řečeno – pomůže jít přes ty překážky, abyste často nezakopávali nebo se naučili zase zvednout.
A vězte, vy perfekcionisti, i 70 % je lépe než 0 %, i 50 % je více než 0 %. Život nám klade často překážky. Důležité je umět je překračovat, a ne kvůli každé vzdávat. Vždy se svých klientů ptám, co z tohou budou mít, když to vzdají. Odpověď je snadná: Nic! Přitom všichni na to máte. Věřte si. A nebojte se ptát a požádat o pomoc, když cítíte, že je to zapotřebí. Přeji pevní zdraví a pohodu v těchto náročných časech!
úvodní foto: cz.depositphotos.com
25.3.2021 Mgr. Ing. Markéta Rozinková Články, Jak si udržet zdravíV rámci zdravého stavování trávíme v kuchyni poměrně dost času.
Na co myslet, aby nás od našich cílů neodradily bolavá záda a špatné pohybové návyky?
Celý článek 11.3.2021
Milá tabulkářko, milý tabulkáři,
v aplikaci Kalorické Tabulky pro Tebe máme skvělou novinku! Je k dispozici nová aktualizace, která přináší praktickou funkci.
Celý článek 11.2.2025
Jak už jsem v předchozích článcích zmínila, zdravé hubnutí není jen o dosažení kalorického deficitu, ale vyžaduje také vyváženou, pestrou a komplexní stravu.
Obvykle se mluví o důležitosti hlavních živin, zatímco na vlákninu se zapomíná. Přitom je to nenápadný hrdina, který by na vašem talíři rozhodně neměl chybět.
Celý článek 7.2.2025
Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.
Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.
Celý článek 3.2.2025
Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.
Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?
Celý článek 30.1.2025
Velmi častý dotaz ve skupině Hubneme a jíme s Kalorickými Tabulkami je: „Kde najdu bílkoviny? Nedaří se mi plnit jejich potřebné množství.“
Pojďme se tedy na to blíže podívat. Pevně věřím, že po přečtení článku by pro vás mělo být mnohem jednodušší kolečko bílkovin plnit.
Celý článek 25.1.2025