Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nevhodné kombinace potravin při redukci hmotnosti

Moje práce nutriční terapeutky a výživové poradkyně není jen o sestavování jídelníčků.

Moje práce je i vysvětlovat lidem principy toho, jak funguje strava po jejím požití, aby věděli, co se s ní pak v organismu děje.

Předávám svým klientům informace o tom, jaké krátkodobé i dlouhodobé dopady na jejich zdraví má to, co jedí. Učím principům a vztahům mezi jídlem a tím, jak se následně cítí a vypadají.

Nevhodné kombinace potravin při redukci hmotnosti

Domnívám se, že kdyby lidé věděli o těchto principech to, co já, nekupovali a nejedli by 80% toho, co nabízí potravinářský trh. Aspoň já to tak s nakupováním potravin mám. Říká se tomu „profesionální deformace“. I z toho důvodu, když můžu, tak šířím tyto informace dál…

A tak další můj článek na blogu Kalorických Tabulek věnuji vysvětlení jednoho zásadního principu, který stojí za tím, proč lidé obecně s lety nezadržitelně přibírají na tělesném tuku. A z jakého důvodu je postupem času může dostihnout inzulínová rezistence a cukrovka II. typu, ztučnělá játra, vysoká hladina cholesterolu atd.

Chci vám předat vhled do zásadního aspektu stravování, který když pochytíte, tak už napořád budete mít možnost zásadně ovlivňovat svoje zdraví a vývoj tělesné hmotnosti. Opět použiji případ ze své praxe. Seznamte se s panem Alešem, kterému stačilo porozumět principu špatných kombinací potravin, které mu škodily při hubnutí. Když si na ně dával pozor, snadno zhubnul pět nadbytečných kilogramů tělesného tuku.

Princip je v podstatě jednoduchý, ale pokud ho začnete praktikovat, zažijete zásadní přerod ve vašem jídelníčku. A následně vám poděkuje celé vaše tělo. O co jde? Nekombinovat velké množství cukrů (sacharidů) s velkým množstvím tuku.

  • Ano, čtěte dobře. Nejhorší kombinací, které se lidé ve stravování dopouštějí, je to, že kombinují velké množství cukru a tuku.

Jak zhubnul pan Aleš?

Aleš se do naší společné konzultace stravoval třikrát denně – a to obvykle „typicky česky“.

  • Ke snídani namazané pečivo se sýry, paštikou, salámy, šunkou, vejci.
  • K obědu si vybíral z restauračních hotovek a denních meníček – hodně přílohy (brambory, rýže, těstoviny, knedlíky, kaše), menší kus masa a hodně tuku okolo (sosy, masové šťávy, omáčky, dresinky), to vše s minimem zeleniny.
  • Večeře byly obdobnou formou snídaní či obědů – obložené pečivo, polévky (česnečka, kulajda, bramboračka, gulášová, dršťková apod.) nebo teplé pokrmy české kuchyně.
  • Jeho jídelníček na první pohled obsahoval málo ovoce i zeleniny. O víkendech pak k odpolední kávě přibylo ještě něco i ze sortimentu domácího sladkého pečení (koláče, buchty, řezy).

Sami vidíte, že se jedná se o jídla, jež kombinující velké množství sacharidů s vysokým množstvím tuku (a navíc minimem vlákniny). Troufnu si říct, že takhle kombinace jídel zapříčiňuje velkou měrou nadváhu a obezitu Čechů. A někdo k tomu přidá ještě nějaký ten alkohol, fastfoodek, krekříky, sladké pití, sladké smetanové jogurty. A hned tu máme nárůst hmotnosti, prediabetes, zatížená játra a žlučníkové koliky jako vyšité.

V čem je kombinace cukr + tuk tak nevhodná?

V tom, že vysoký přísun sacharidů (cukrů) z příloh, pečiva, sladkostí, cereálií, obilovin, sladkých mléčných výrobků a rapidně zvedne hladinu krevního cukru, načež zareaguje slinivka zvýšenou potřebou inzulínu – hormonu, jenž má za úkol hladinu krevního cukru snížit.

A teď ta potíž: Pokud sacharidy v jídle doprovází ještě velké množství tuku (v mase, vejcích, sýrech, másle, oleji, omáčkách), může být kvůli inzulínu (a dalším hormonům a biochemickým procesům organismu) tento tuk snadněji zakomponován do tukových tělesných zásob.

Zásadní rada tedy zní: Nekombinovat velké množství sacharidů s velkým množstvím tuku! A to ať už se jedná o tuk „zdravý“ (z ryb, ořechů, kvalitních olejů) nebo o tuk „nezdravý“ (ztužený tuk, tučné maso, uzeniny, paštiky, velké množství vajec apod.)

Pan Aleš tedy správně pochopil, že dlouhodobě udržitelná hmotnost ho může čekat pouze tehdy, zařadí-li tento princip do svého stravování. Začal nad svým stravováním dennodenně přemýšlet a mnohé mu došlo:

  • Když snídá chléb, už ho nemaže tlustou vrstvou másla/tučné pomazánky/paštiky. Používá méně tučné čerstvé sýry, tvarohové pomazánky z polotučného tvarohu nebo nemaže vůbec. Vyřadil salámy, paštiky, vysokotučné sýry a 4 kusy vajíček sněděné na posezení.
  • Pochytil, že když ke každému jídlu přidá zeleninu, jeho hladina krevního cukru neporoste tak rychle, neboť se vstřebávání sacharidů z pečiva obsahem vlákniny zpomalí, tedy organismus nebude potřebovat vyplavit tolik inzulínu naráz (a ten nebude následně pomáhat ukládat tuk z jídla).
  • Porozuměl, že si k obědu má dávat jídla, jež obsahují méně tuku, tedy například přílohu (brambory, rýži, kaši) v kombinaci s libovým masem/rybou/luštěninami (připravené na malém množství přidaného tuku). A že je potřeba jídlo opět doplnit o zeleninu (ideálně částečně i čerstvou).
  • Tučné, jíškou či se smetanou připravované polévky zaměnil za zeleninové krémy bez smetany (smetana = tuk).
  • Došlo mu, že když si bude chtít dát u kamaráda grilovanou krkovici, tak že už se obejde bez dresinku. A místo dvou plátků chleba si dá misku zeleniny. A chleba již jen minimálně (nebo vůbec). Protože naložená krkovice je tuková bomba, a tak potřebuje přijmout už méně sacharidů (chleba).
  • Když mu došlo, že i alkohol jsou „cukry“ a neměly by se kombinovat s velkým množstvím tuku, tak mu to radost neudělalo, protože najednou věděl, jak se pivo může v kombinaci s tukem z jídla v organismu chovat.
  • Také sladkosti začal vnímat jinak – buchty se doma pekly méně tučné, přes léto se pak přeorientoval na zmrzlinové ovocné sorbety (sice cukr v nich je, ale už tam není alespoň ten přidaný tuk, což byla hlavní myšlenka jeho nápadu, že vymění buchty za ovocné domácí zmrzliny).

Dalo by se říct, že jednoduchá změna v přemýšlení o jídle a o tom, co spolu nekombinovat nebo kombinovat jen v malém množství, dovedla pana Aleše ke zhubnutí několika kil tuku. Ve skutečnosti byly ty změny ve stravování obrovské, protože překopal celé své dosavadní stravování. A především se naučil jinak přemýšlet o jídle a kombinování potravin.

recepty Kalorických tabulek - výběr nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

Uvědomění na závěr:

Někteří moji klienti mi říkají: „Teda, vy máte ale vůli, že si tuhle dobrotu nedáte“. Není to tak pravda. To, co mám opravdu ráda, a úplně to nesplňuje „moje kritéria“, tak i tak si to výjimečně dopřeji, když vím, že to opravdu chci sníst. Ale pravidelně to nejím. Ve vědomostech je síla. Moje zkušenosti a vědomosti o stravování jsou nejsilnějším motivačním faktorem, proč některé věci nejím. Nejím, protože se mám ráda a nechci svému tělu dávat potraviny, o kterých vím, že mu při četné konzumaci ubližují. Opravdu někdy stačí pochytit základní principy ve stravování a pak se jimi řídit. Rozdíly mohou být veliké a dopady celoživotní. Pokud nejste těmi, kteří se chtějí stravovat podle jídelníčku, ale i tak se chcete stravovat zdravěji nebo zhubnout, určitě se snažte dohledávat informace o tom, jak jídlo v těle funguje a jak svými vědomostmi můžete ovlivnit výběr potravin i pokrmů.

  • foto: andreevec.vitali/cz.depositphotos.com a archiv autorky

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

ww.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku
25.10.2021 Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Jarka Matoušková: Pomoc! Co mám dělat, když hubnutí stávkuje?

Hlavní zásadou je NEPANIKAŘIT a stát se stávkokazem. Jak?

O tom je dnešní článek…

Celý článek 7.3.2016

Související články

Kalorické Tabulky v praxi: Co znamená well-being a co pro to můžeme udělat?

V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.

Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.

Celý článek 6.11.2024

Andy z Fitfab Strong: Jak se zorientovat na internetu v informačním chaosu ohledně hubnutí a pohybu

Internet je boží věc. Najdeme tam do pár vteřin všechno, co jsme o stravě chtěli vědět.

Nebo možná skoro víc, než bychom potřebovali a vědět vůbec chtěli.

Celý článek 2.11.2024

Jídla z jednoho hrnce aneb eintopf

Vaření jídel v jednom hrnci je v podstatě staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy dokladují tento způsob přípravy do doby před 16 tisíci lety.

Vlastně se není co divit. Pokud jste žili jako nomádi, těžko jste mohli mít široce vybavenou kuchyni s mnoha pánvičkami, hrnci, pekáči a několika plotýnkami.

Celý článek 29.10.2024

Lucie (minus 46 kg): Kalorické Tabulky mi zachránily život

S podzimními dny opět rozjíždíme náš volný cyklus „proměny“.

Jde o příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, v kterých najdete nejen návody, jak na to (jak dotyčný dokázal změnit svůj život a postavu), ale také notnou dávku motivace.

Celý článek 25.10.2024

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner