Jarka Matoušková: Pomoc! Co mám dělat, když hubnutí stávkuje?
Hlavní zásadou je NEPANIKAŘIT a stát se stávkokazem. Jak?
O tom je dnešní článek…
Moje práce nutriční terapeutky a výživové poradkyně není jen o sestavování jídelníčků.
Moje práce je i vysvětlovat lidem principy toho, jak funguje strava po jejím požití, aby věděli, co se s ní pak v organismu děje.
Předávám svým klientům informace o tom, jaké krátkodobé i dlouhodobé dopady na jejich zdraví má to, co jedí. Učím principům a vztahům mezi jídlem a tím, jak se následně cítí a vypadají.
Domnívám se, že kdyby lidé věděli o těchto principech to, co já, nekupovali a nejedli by 80% toho, co nabízí potravinářský trh. Aspoň já to tak s nakupováním potravin mám. Říká se tomu „profesionální deformace“. I z toho důvodu, když můžu, tak šířím tyto informace dál…
A tak další můj článek na blogu Kalorických Tabulek věnuji vysvětlení jednoho zásadního principu, který stojí za tím, proč lidé obecně s lety nezadržitelně přibírají na tělesném tuku. A z jakého důvodu je postupem času může dostihnout inzulínová rezistence a cukrovka II. typu, ztučnělá játra, vysoká hladina cholesterolu atd.
Chci vám předat vhled do zásadního aspektu stravování, který když pochytíte, tak už napořád budete mít možnost zásadně ovlivňovat svoje zdraví a vývoj tělesné hmotnosti. Opět použiji případ ze své praxe. Seznamte se s panem Alešem, kterému stačilo porozumět principu špatných kombinací potravin, které mu škodily při hubnutí. Když si na ně dával pozor, snadno zhubnul pět nadbytečných kilogramů tělesného tuku.
Princip je v podstatě jednoduchý, ale pokud ho začnete praktikovat, zažijete zásadní přerod ve vašem jídelníčku. A následně vám poděkuje celé vaše tělo. O co jde? Nekombinovat velké množství cukrů (sacharidů) s velkým množstvím tuku.
Aleš se do naší společné konzultace stravoval třikrát denně – a to obvykle „typicky česky“.
Sami vidíte, že se jedná se o jídla, jež kombinující velké množství sacharidů s vysokým množstvím tuku (a navíc minimem vlákniny). Troufnu si říct, že takhle kombinace jídel zapříčiňuje velkou měrou nadváhu a obezitu Čechů. A někdo k tomu přidá ještě nějaký ten alkohol, fastfoodek, krekříky, sladké pití, sladké smetanové jogurty. A hned tu máme nárůst hmotnosti, prediabetes, zatížená játra a žlučníkové koliky jako vyšité.
V tom, že vysoký přísun sacharidů (cukrů) z příloh, pečiva, sladkostí, cereálií, obilovin, sladkých mléčných výrobků a rapidně zvedne hladinu krevního cukru, načež zareaguje slinivka zvýšenou potřebou inzulínu – hormonu, jenž má za úkol hladinu krevního cukru snížit.
A teď ta potíž: Pokud sacharidy v jídle doprovází ještě velké množství tuku (v mase, vejcích, sýrech, másle, oleji, omáčkách), může být kvůli inzulínu (a dalším hormonům a biochemickým procesům organismu) tento tuk snadněji zakomponován do tukových tělesných zásob.
Zásadní rada tedy zní: Nekombinovat velké množství sacharidů s velkým množstvím tuku! A to ať už se jedná o tuk „zdravý“ (z ryb, ořechů, kvalitních olejů) nebo o tuk „nezdravý“ (ztužený tuk, tučné maso, uzeniny, paštiky, velké množství vajec apod.)
Pan Aleš tedy správně pochopil, že dlouhodobě udržitelná hmotnost ho může čekat pouze tehdy, zařadí-li tento princip do svého stravování. Začal nad svým stravováním dennodenně přemýšlet a mnohé mu došlo:
Dalo by se říct, že jednoduchá změna v přemýšlení o jídle a o tom, co spolu nekombinovat nebo kombinovat jen v malém množství, dovedla pana Aleše ke zhubnutí několika kil tuku. Ve skutečnosti byly ty změny ve stravování obrovské, protože překopal celé své dosavadní stravování. A především se naučil jinak přemýšlet o jídle a kombinování potravin.
Někteří moji klienti mi říkají: „Teda, vy máte ale vůli, že si tuhle dobrotu nedáte“. Není to tak pravda. To, co mám opravdu ráda, a úplně to nesplňuje „moje kritéria“, tak i tak si to výjimečně dopřeji, když vím, že to opravdu chci sníst. Ale pravidelně to nejím. Ve vědomostech je síla. Moje zkušenosti a vědomosti o stravování jsou nejsilnějším motivačním faktorem, proč některé věci nejím. Nejím, protože se mám ráda a nechci svému tělu dávat potraviny, o kterých vím, že mu při četné konzumaci ubližují. Opravdu někdy stačí pochytit základní principy ve stravování a pak se jimi řídit. Rozdíly mohou být veliké a dopady celoživotní. Pokud nejste těmi, kteří se chtějí stravovat podle jídelníčku, ale i tak se chcete stravovat zdravěji nebo zhubnout, určitě se snažte dohledávat informace o tom, jak jídlo v těle funguje a jak svými vědomostmi můžete ovlivnit výběr potravin i pokrmů.
Hlavní zásadou je NEPANIKAŘIT a stát se stávkokazem. Jak?
O tom je dnešní článek…
Celý článek 7.3.2016
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.
Celý článek 6.11.2024
Internet je boží věc. Najdeme tam do pár vteřin všechno, co jsme o stravě chtěli vědět.
Nebo možná skoro víc, než bychom potřebovali a vědět vůbec chtěli.
Celý článek 2.11.2024
Vaření jídel v jednom hrnci je v podstatě staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy dokladují tento způsob přípravy do doby před 16 tisíci lety.
Vlastně se není co divit. Pokud jste žili jako nomádi, těžko jste mohli mít široce vybavenou kuchyni s mnoha pánvičkami, hrnci, pekáči a několika plotýnkami.
Celý článek 29.10.2024
S podzimními dny opět rozjíždíme náš volný cyklus „proměny“.
Jde o příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, v kterých najdete nejen návody, jak na to (jak dotyčný dokázal změnit svůj život a postavu), ale také notnou dávku motivace.
Celý článek 25.10.2024
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.
Celý článek 21.10.2024