Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Věčné téma – je cukr skutečně takový strašák?

Mnoho z uživatelů Kalorických Tabulek je při využití PREMIUM verze zaskočeno, ba i zděšeno, že denní množství přijatého cukru překročí i dvojnásobně oproti tomu, co jim aplikace nastavila jako výchozí hodnotu.

Opravdu se musí dodržet oněch cca 20 – 30 g za den?

Není „cukr jako cukr“ a jeho optimální přijaté množství je také dost individuální. Doporučených 20 – 30 g představuje převážně cukr přidaný, např. slazení kávy (1 kostka má 4 g) nebo i různé výrobky, do kterých je přidané určité množství cukru (např. slazená ovesná kaše, slazené mléčné výrobky či třeba slazené vody). Z těchto zdrojů by to mělo být opravdu jen těch 20 – 30 g, všeobecně dejme tomu do 30 g.

Věčné téma – je cukr skutečně takový strašák?

Druhá věc je pak cukr přirozeně se vyskytující v základních potravinách, převážně fruktóza v ovoci nebo laktóza v mléčných výrobcích. Ano, pořád jde sice o cukr, ale tyto cukry s sebou přináší i jinou přidanou hodnotu – např. v ovoci důležité vitamíny, minerály, vlákninu či enzymy.

Mléčné výrobky pak obsahují nejen mléčný cukr laktózu, ale současně je zase jejich přidanou hodnotou vyšší obsah bílkovin, vápník, u fermentovaných mléčných výrobků obsah důležitých probiotických bakterií zásadních pro správnou funkci střevního mikrobiomu a celkem dobře stravitelný mléčný tuk, který je důležitý pro rozpustnost vitamínů A, D, E, K…

Takže když se započtou jak přidané cukry, tak cukry obsažené v ovoci a mléčných výrobcích, můžete se pohybovat okolo celkové hodnoty 40 – 60 g denně (v závislosti na celkové denní potřebě energie a celkové fyzické aktivitě).

Množství cukru si tak můžete ručně navýšit na tyto hodnoty. Ovoce je dle Společnosti pro výživu doporučováno 200 g denně, což jsou zhruba dva kousky ovoce (tedy ne dvě kuličky hroznů, ale např. banán a jablko), zeleniny je pak doporučováno 400 g denně.

Není pevně stanoveno, kolik gramů jednoduchých cukrů by přesně mělo být, jen doporučeno pro průměrného jedince. Nastavení je tedy individuální a například zásadně jiné v případě sportovců, kteří často potřebují vyšší množství jednodušších cukrů (např. z ovoce jakožto rychle dostupné palivo pro výkon).

když se započtou jak přidané cukry, tak cukry obsažené v ovoci a mléčných výrobcích, můžete se pohybovat okolo celkové hodnoty 40 – 60 g denně

Společnost pro výživu doporučuje snížení spotřeby přidaných jednoduchých cukrů na maximálně 10 % z celkové energetické dávky (tzn. u dospělých lehce pracujících cca 60 g na den).

Ideální je, aby v tomto množství byly zahrnuty jak cukry přidané, tak i ty přirozeně se vyskytující v ovoci, zelenině či mléčných výrobcích.

U přidaného cukru by mělo platit, že čím méně, tím lépe, ale samozřejmě to neznamená, že byste si už neměli nikdy osladit kávu a vychutnat si ji. Není nutné se cukrů bát, jen je potřeba to s nimi nepřehánět. A stejně jako u ohně tak můžeme u cukru říci, že je to dobrý sluha, ale zlý pán.

foto: cz.depositphotos.com

Pavel Furch, DiS.

www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • akreditovaný výživový poradce MŠMT a instruktor fitness
  • individuální jídelníčky na míru se zohledněním potřeb a chutí jedince (osobně či online)
  • analýza záznamů stravování s následnými doporučeními, jakými potravinami zpestřit jídelníček s cílem podpory péče o své zdraví
  • měření na segmentální bioimpedanční váze Tanita BC 545 s podrobnou analýzou hodnot v přehledných grafech a následnými doporučeními
  • poradenství v oblasti životního stylu a pohybových aktivit
  • je aktivní také na facebooku, kam dává své osobní tipy
8.6.2022 Pavel Furch, DiS. Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Nejen množství kalorií je důležité: Jak podpoříme své zdraví jídelníčkem?

Chce-li člověk zhubnout či přibrat, je důležité dosáhnout přiměřeného kalorického deficitu (nebo naopak nadbytku).

Avšak tělo potřebuje pro své optimální zdravé fungování, abyste se prostřednictvím stravy zaměřili i na další elementy.

Celý článek 18.5.2021

Související články

Ing. Barbora Karásková: Vláknina – tajný spojenec také při hubnutí

Jak už jsem v předchozích článcích zmínila, zdravé hubnutí není jen o dosažení kalorického deficitu, ale vyžaduje také vyváženou, pestrou a komplexní stravu.

Obvykle se mluví o důležitosti hlavních živin, zatímco na vlákninu se zapomíná. Přitom je to nenápadný hrdina, který by na vašem talíři rozhodně neměl chybět.

Celý článek 7.2.2025

Jak si správně a bezpečně plánovat a připravovat krabičky s jídlem

Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.

Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.

Celý článek 3.2.2025

Měření porcí jídla pomocí dlaně

Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.

Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?

Celý článek 30.1.2025

Výživový poradce Pavel Furch: Vše, co potřebujete vědět o bílkovinách

Velmi častý dotaz ve skupině Hubneme a jíme s Kalorickými Tabulkami je: „Kde najdu bílkoviny? Nedaří se mi plnit jejich potřebné množství.“

Pojďme se tedy na to blíže podívat. Pevně věřím, že po přečtení článku by pro vás mělo být mnohem jednodušší kolečko bílkovin plnit.

Celý článek 25.1.2025

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Káva a hořčík – nesmiřitelní nepřátelé?

Jako milovníka kávy mne zaujaly dvě v podstatě protichůdné informace – káva obsahuje hořčík a káva vyplavuje hořčík z těla.

Jak to tedy je?

Celý článek 23.1.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner