Abychom vše lépe pochopili, pojďme si uvést trochu extrémní příklad. Například si někdo může dát 300 gramů hranolek a smažený sýr, půl litru sladké limonády a večer kopeček zmrzliny a latté. Vše si pečlivě zapíše do aplikace Kalorické Tabulky a vyjdou mu třeba i zelená kolečka, tudíž na 100 % splněný denní příjem. I když tušíme, že takto vyvážený jídelníček nevypadá, dotyčný může být přesto spokojený, protože se kolečka zelenají.
Ale zásadou zdravého stravování je samozřejmě jíst pravidelně a hlavně kvalitně.
Jídelníček si plánujeme právě proto, abychom přijali nejen dostatečné množství makroživin, ale hlavně z kvalitních zdrojů. Pravděpodobně sacharidy ze smažených hranolek nebudou stejně výživné jako z vařených brambor či kuskusu. Bílkoviny z půllitrového latté nebudou ty samé jako z pečeného tvarohu ke svačině. Prosím, opravdu jde jen o ilustrativní případ, není třeba polemizovat o tom, že by kolečka u takové „hrůzy“ stejně zelená nebyla.
Při plánování si musíme dát pozor nejen na množství, ale i na to, jaké potraviny budu konzumovat. Musím hledat kvalitní zdroje a kombinovat takové potraviny, které mi pomohou docílit můj denní příjem kalorií.
Ale pozor. Není to o tom si ty hranolky nedat, ale myslet na to, že to není ideální. Chutě je zapotřebí střídat a chuťové pohárky uspokojit. Člověk má mít požitek z jídla a radost ze života. Při zapisování do aplikace Kalorické Tabulky si mohu dát cokoliv, co budu chtít, ale rozumně to rozložit a propojit i s jinými potravinami.
Pokud si chci dát smažený sýr, mohu také popřemýšlet, jakým zdravějším způsobem ho mohu připravit než tím klasickým. Použiji pečení v troubě nebo v horkovzdušné fritéze. Pokud si chci dát zmrzlinu, rozhodně zvolím vhodný čas ke konzumaci a ne večer před spaním. Ke hranolkům zvolím krůtí maso, velmi bohaté na bílkoviny. Také se pokusím nejíst všechny tyhle věci v jeden den, ale rozložit je do delšího období.
V redukčním režimu se pak snažím o plánování svého jídelníčku o dost rafinovaněji a důmyslněji než v udržovacím režimu.
Občas to vypadá, že žijeme v době, kdy díky probíhajícímu boomu zdravého způsobu stravování, je „protein“ středobodem světa výživy. A že není nic víc než „protein“.
Co to ten protein vlastně je? A proč tohle slovo obchodníci v poslední době dávají na své produkty?
Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.
Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.
Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.
Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?
Plánování jídelníčku může být klíčové pro dosažení vyváženého příjmu živin a splnění vašich cílů – ať už se jedná o zlepšení kondice, lepší regeneraci nebo jen pocit, že jíte správně.
Často bývá problémem naplánovat dostatek bílkovin, které jsou pro tělo velmi důležité. Jak na to?