Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

Dnešní doba je plná nabídek doplňků stravy, různých komplexů, stimulantů či „zázraků“ na hubnutí.

Pojďme se podívat na to, co bychom v našich končinách měli doplňovat a popřípadě zda pořád nebo „pouze“ v určitou roční dobu.

Nejdříve bych ráda upozornila na to, že toto doporučení je všeobecné, individuálně má každý z nás jiné specifické potřeby. Následuje spektrum doplňků, které by měl brát dle možností každý.

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

Omega-3 mastné kyseliny

Doplněk, který si zaslouží první místo, je omega-3 mastné kyseliny. Patří mezi tuky do skupiny polynenasycených mastných kyselin, tato složka je esenciální – naše tělo si ji nedokáže vyrobit samo. V základu se omega-3 skládá z EPA a DHA (popřípadě ALA, což je prekurzor EPA a DHA, tělo si však z ALA dokáže přetvořit jen kolem 5 %). EPA i DHA se vzájemně doplňují, EPA slouží hlavně pro cévní systém a DHA pro mozkovou činnost.

Jaké mají omega-3 (pozitivní) účinky na náš organismus?

  • Ovlivňují přirozený poměr omega-3 a omega-6 ve stravě,
  • snižují LDL cholesterol a pozitivně působí na HDL cholesterol,
  • posilují imunitní a hormonální systém,
  • jsou důležité při infekcích a alergiích.

Všeobecně má naše populace omega-3 málo, proto je vhodné doplňovat (užívají se během jídla) po dobu celého roku. Doporučená dávka například u dětí, těhotných žen apod. je individuální a již by měla být konzultována s odborníkem.

Vitamin D

Vitamin D je vitamin, který je rozpustný v tucích. Tento vitamin přijímáme také ve formě provitaminu D (ze sluníčka pomocí UV záření), avšak poučka „hodně se opaluj, abys měl hodně vitaminu D“ není úplně tak relevantní, protože si provitamin tělo musí přetvořit a neplatí zde, že přetvoří 100 %.

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

Vitamin D můžeme rozdělit na vitaminy D2 a D3, D2 má rostlinný původ a D3 živočišný. Více jak 60 % celkové populace trpí deficitem vitaminu D, proto je vhodné tento vitamin doplňovat (opět ideálně s jídlem, jelikož je vitamin D rozpustný v tucích).

Účinky vitaminu D:

  • Důležitý pro vstřebávání vápníku a fosforu,
  • důležitý pro udržení vápníku v krevní plasmě,
  • stimuluje imunitní systém, důležitý pro štítnou žlázu a pro hormonální tvorbu,
  • také je důležitý pro tvorbu kostí a svalů.

Nedostatek vitaminu D se může projevovat měknutím kostí.

Zdroje vitaminu D najdeme například ve žloutku, játrech, kvasnicích, másle apod., avšak jak jsem již zmiňovala, je vhodné ho doplňovat po celý rok, protože z přírodních zdrojů nezískáme jeho potřebné množství.

Vápník a hořčík

Vápník s hořčíkem bych chtěla rozebrat společně, jelikož se správným poměrem hořčíku a vápníku tyto dva minerály působí synergicky. Pokud se však nedodržuje ideální poměr vápníku ku hořčíku (2,5:1), může dojít k antisynergickému účinku, tedy vápník potlačí účinek hořčíku.

Pokud vybíráte vhodný doplněk stravy s hořčíkem a vápníkem, koukejte vždy v tabulce hodnot na poměry. Také je fajn, když se v doplňku vyskytuje vitamin D, který pomáhá vstřebávat vápník.

se správným poměrem hořčíku a vápníku tyto dva minerály působí synergicky

Hořčík jako takový má několik forem, do detailu tyto formy dnes rozebírat nebudeme. Zaměříme se na účinky hořčíku, pokud ho správně doplňujeme:

  • Podílí se na metabolismu energie,
  • je důležitý pro fungování svalů, regeneraci a proti svalovým křečím,
  • také značně ovlivňuje kardiovaskulární systém a nervový systém.

Vápník je základní jednotkou kostí a zubů, toto však není zdaleka jeho (hlavní) úkol:

  • Hraje roli při tvorbě enzymů a hormonů,
  • je důležitý pro hojení ran, krevní srážlivost a činnost svalů,
  • také zajišťuje přenos mezi nervovými buňkami.

Jak jsem již zmiňovala, doplněk stravy můžete koupit i v kombinaci (vápník, hořčík, vitamin D), ale dávejte si pozor na poměry, vstřebatelnost a na doporučené denní užívání.

Připravujeme pokračování.

Tip redakce:

Autorka článku ráda tvoří nové recepty a kombinace jídel. Najdete je na jejím IG a také v naší databázi – díky tomu je můžete zapsat snadno a rychle do aplikace Kalorické Tabulky.

foto: cz.depositphotos.com

Kristýna Volfová

www.apointofme.cz

  • Akreditovaná výživová poradkyně pod MZČR.
  • Studuje psychologii na VŠ, protože ví, jak strava občas dokáže jedince potrápit a chtěla by pomáhat nejen ze strany výživové, ale i psychologické.
  • Je autorkou knihy Strašák jménem jídlo (Pointa, 2021), jež je zaměřena na strach z jídla a na přístup k vlastnímu já.
  • Na Instagramu @a.point.of.me sdílí svou cestu.
6.3.2023 Kristýna Volfová Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Lucia: Jak jsem fotila recepty pro knihu Kalorické Tabulky

Zajímá vás, jak vznikaly fotografie do kuchařky Kalorické Tabulky, kde každý recept má svůj QR kód pro snadný zápis do aplikace?

Pak můžete s jejich autorkou nahlédnout pod pokličku jejich přípravy.

Celý článek 22.3.2021

Související články

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Jan Lipšanský O kaloriích nevážně: Jaké jídlo jedí řečtí mniši?

Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.

A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.

Celý článek 26.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner