Leptinová rezistence – proč se jí obávat a jak se jí zbavit?
Ač zní pojem leptinová rezistence skoro jako zaklínadlo, zas tak složité to není. Navíc její pochopení nám může dokonce pomoci zhubnout.
Ale pojďme na to hezky od začátku.
Co je vlastně leptin?
Leptin je hormon, jenž je produkovaný převážně podkožní tukovou tkání a říká se mu hormon nasycení. Jak už předchozí věta napovídá, tento hormon zjednodušeně hlídá náš apetit. Pokud je jeho hladina nízká, tělo dostane signál, že má více jíst a méně se hýbat. Při jeho vysoké hladině naopak tělo dostane signál, že už by jíst nemělo a mělo naopak přidat i více pohybu.
Správná funkce tohoto hormonu je velmi důležitá pro udržení rovnováhy v našem těle, abychom nebyli příliš hubení, nebo příliš tlustí.
Hormon leptin také úzce souvisí s takzvaným jojo efektem. Když totiž hladovíte a jíte opravdu velmi pod hodnotu bazálního metabolismu, organismus se přepíná do tzv. úsporného režimu. Hladovění ale člověk ve většině případů nedokáže dlouhodobě vydržet, a proto jakmile začnete po takové dietě jíst normálně, začne tělo ukládat zásoby v podobě tuku na “horší časy”.
Co jeleptinová rezistence?
Určitě všichni známe inzulinovou rezistenci, při které mají buňky sníženou schopnost odpovědi na inzulin. Tím dochází k nerovnováze mezi glukózou a inzulinem, tj. že se zvýší hladina cukru v krvi a začíná se u nás rozvíjet civilizační onemocnění – cukrovka. Proces je mnohem složitější, velkou roli v něm hraje slinivka, ale pro znázornění nám to takhle zjednodušeně stačí.
U leptinu to funguje na stejném principu. Při leptinové rezistenci tělo není schopno správně reagovat na signály leptinu a nedostává správně signál „nejez, už máš dostatek“, ale stále máme pocit vlčího hladu, i když už jsme přijali potravy dostatek. Začneme do sebe cpát jednoduché cukry a potraviny bez výživové hodnoty… Celý tento mechanismus může vést bohužel až k výše zmiňované cukrovce.
Kvůli této rezistenci si mozek může i u člověka, který trpí obezitou, myslet, že nemá dostatek tukových zásob. A dotyčný má tedy tendenci je neustále navyšovat, hlavně v abdominální oblasti.
Co leptinovou rezistenci způsobuje?
Za leptinovou rezistencí stojí nevhodné potraviny, převážně ty, které mají vysoký obsah tuků, cukrů a soli – takže takové typické meníčko v nejmenovaném oblíbeném fast foodovém řetězci. Obecně se za příčinu však považují hojně konzumované průmyslově zpracované potraviny.
Na závěr ale super zpráva!
Leptinová rezistence naštěstí nemusí být trvalý stav, jde celkem jednoduše zvrátit. V první řadě je důležité vyřadit/výrazně omezit průmyslově zpracované potraviny v jídelníčku a vrátit se k základním potravinám (kvalitní maso a ryby, brambory, rýže, luštěniny, zelenina, ořechy), začít se hýbat, vyřadit z jídelníčku sladké nápoje a kvalitně spát.
Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu. Zabývá se prevencí poruch příjmu potravy a vysvětlení základních věcí ve výživě široké veřejnosti. Zakladatelka projektu Jídlem k radosti, kde sdílí ověřené informace o výživě a vlastní zkušenosti. Při své práci s klienty klade také velký důraz na psychické zdraví.
O glykemickém indexu (GI) jistě všichni slyšeli. Povědomí o tom, co GI skutečně je a k čemu nám může být užitečný v praxi ale častokrát ve většinové populaci chybí.
Pojďme si tedy říct některé zásadní informace o GI, které nám pomohou stravovat se zdravěji.
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.
Vaření jídel v jednom hrnci je v podstatě staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy dokladují tento způsob přípravy do doby před 16 tisíci lety.
Vlastně se není co divit. Pokud jste žili jako nomádi, těžko jste mohli mít široce vybavenou kuchyni s mnoha pánvičkami, hrnci, pekáči a několika plotýnkami.
S podzimními dny opět rozjíždíme náš volný cyklus „proměny“.
Jde o příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, v kterých najdete nejen návody, jak na to (jak dotyčný dokázal změnit svůj život a postavu), ale také notnou dávku motivace.
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.