Erythritol, čekankový sirup a flavdrops – klady a zápory v kostce
Erythritol, čekankový sirup a flavdrops – oblíbená sladidla zejména u lidí, kteří si hlídají příjem. A často také velmi diskutovaná sladidla, jako ostatně vše, co je spojené s výživou a hubnutím.
Nikdy nic není jen černé, nebo jen bílé, a proto je dobré vědět, že každé z těchto sladidel má své specifické výhody a nevýhody.
Jelikož u svých klientů pracuji s aplikací Kalorické Tabulky, všímám si samozřejmě diskusí v jejich uzavřených skupinách. A protože tam často zaznívají dotazy na používání sladidel, sepsala jsem stručný přehled výhod a nevýhod u tří zřejmě nejpoužívanějších.
Autorka článku Markéta Nevěčná s uvednými sladidly a dortík ochucený FlavDrops
Erythritol
Erythritol je cukerný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce a fermentovaných potravin. Je téměř bez kalorií (0,2 kalorie na gram) a má asi 70 % sladivosti běžného cukru.
Výhody erythritolu:
Nízký glykemický index (neovlivňuje hladinu krevního cukru a inzulinu, což je pozitivní zpráva nejen pro diabetiky).
Nízký kalorický obsah, dalo by se říct prakticky bez kalorií (nebrání tedy hubnutí).
A nepřispívá ani k tvorbě zubního kazu.
Nevýhody erythritolu:
Gastrointestinální problémy – ve vysokých dávkách může způsobit nadýmání a průjem.
Někteří lidé mohou vnímat jemnou chladivou chuť negativně.
Čekankový sirup
Čekankový sirup je sladidlo vyrobené z kořene čekanky, který obsahuje inulin, prebiotickou vlákninu. Má přibližně 50 % sladivosti běžného cukru.
Výhody čekankového sirupu:
Výše zmíněný inulin podporuje růst zdravých bakterií ve střevech, což může zlepšit trávení a celkové zdraví střev.
Díky nízkému glykemickému indexu nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi.
Má méně kalorií než běžný cukr, což lidé, kteří hubnou a hlídají si svou kalorickou bilanci, samozřejmě vítají.
Nevýhody čekankového sirupu:
Nadměrná konzumace může způsobit nadýmání, plynatost a průjem (gastrointestinální problémy) kvůli vysokému obsahu vlákniny.
Může mít mírně odlišnou chuť než běžný cukr, což někomu může vadit.
Můj tip: Rozhodně jej nedoporučuji k dohánění zeleného kolečka vlákniny v aplikaci Kalorické Tabulky. I zde platí všeho s mírou.
FlavDrops
Tekutá sladidla (obvykle na bázi sukralózy nebo steviol-glykosidů) s různými atraktivními příchutěmi (čokoláda, oříšek, vanilka, jahoda, kokos atd.), takže se přímo nabízí dochucovat jimi nápoje, kaše a další potraviny.
Výhody FlavDrops
Nepřidávají žádné kalorie, což je opět vhodné při hubnutí.
Díky tomu, že jsou dostupné v mnoha zajímavých příchutích, mohou příjemně zpestřit jídelníček.
Snadné použití – kapky se dobře dávkují a míchají do potravin a nápojů.
Nevýhody FlavDrops:
Obavy z konzumace umělých sladidel jako sukralóza.
Mohou mít výraznou chuť/pachuť, jež nemusí být někomu příjemná.
Rada na závěr
Výběr vhodného sladidla by měl záviset na individuálních preferencích, zdravotních potřebách a reakci těla na konkrétní sladidlo.
Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.
Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.
Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.
Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.
Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?
Plánování jídelníčku může být klíčové pro dosažení vyváženého příjmu živin a splnění vašich cílů – ať už se jedná o zlepšení kondice, lepší regeneraci nebo jen pocit, že jíte správně.
Často bývá problémem naplánovat dostatek bílkovin, které jsou pro tělo velmi důležité. Jak na to?