Erythritol, čekankový sirup a flavdrops – klady a zápory v kostce
Erythritol, čekankový sirup a flavdrops – oblíbená sladidla zejména u lidí, kteří si hlídají příjem. A často také velmi diskutovaná sladidla, jako ostatně vše, co je spojené s výživou a hubnutím.
Nikdy nic není jen černé, nebo jen bílé, a proto je dobré vědět, že každé z těchto sladidel má své specifické výhody a nevýhody.
Jelikož u svých klientů pracuji s aplikací Kalorické Tabulky, všímám si samozřejmě diskusí v jejich uzavřených skupinách. A protože tam často zaznívají dotazy na používání sladidel, sepsala jsem stručný přehled výhod a nevýhod u tří zřejmě nejpoužívanějších.
Erythritol
Erythritol je cukerný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce a fermentovaných potravin. Je téměř bez kalorií (0,2 kalorie na gram) a má asi 70 % sladivosti běžného cukru.
Výhody erythritolu:
Nízký glykemický index (neovlivňuje hladinu krevního cukru a inzulinu, což je pozitivní zpráva nejen pro diabetiky).
Nízký kalorický obsah, dalo by se říct prakticky bez kalorií (nebrání tedy hubnutí).
A nepřispívá ani k tvorbě zubního kazu.
Nevýhody erythritolu:
Gastrointestinální problémy – ve vysokých dávkách může způsobit nadýmání a průjem.
Někteří lidé mohou vnímat jemnou chladivou chuť negativně.
Čekankový sirup
Čekankový sirup je sladidlo vyrobené z kořene čekanky, který obsahuje inulin, prebiotickou vlákninu. Má přibližně 50 % sladivosti běžného cukru.
Výhody čekankového sirupu:
Výše zmíněný inulin podporuje růst zdravých bakterií ve střevech, což může zlepšit trávení a celkové zdraví střev.
Díky nízkému glykemickému indexu nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi.
Má méně kalorií než běžný cukr, což lidé, kteří hubnou a hlídají si svou kalorickou bilanci, samozřejmě vítají.
Nevýhody čekankového sirupu:
Nadměrná konzumace může způsobit nadýmání, plynatost a průjem (gastrointestinální problémy) kvůli vysokému obsahu vlákniny.
Může mít mírně odlišnou chuť než běžný cukr, což někomu může vadit.
Můj tip: Rozhodně jej nedoporučuji k dohánění zeleného kolečka vlákniny v aplikaci Kalorické Tabulky. I zde platí všeho s mírou.
FlavDrops
Tekutá sladidla (obvykle na bázi sukralózy nebo steviol-glykosidů) s různými atraktivními příchutěmi (čokoláda, oříšek, vanilka, jahoda, kokos atd.), takže se přímo nabízí dochucovat jimi nápoje, kaše a další potraviny.
Výhody FlavDrops
Nepřidávají žádné kalorie, což je opět vhodné při hubnutí.
Díky tomu, že jsou dostupné v mnoha zajímavých příchutích, mohou příjemně zpestřit jídelníček.
Snadné použití – kapky se dobře dávkují a míchají do potravin a nápojů.
Nevýhody FlavDrops:
Obavy z konzumace umělých sladidel jako sukralóza.
Mohou mít výraznou chuť/pachuť, jež nemusí být někomu příjemná.
Rada na závěr
Výběr vhodného sladidla by měl záviset na individuálních preferencích, zdravotních potřebách a reakci těla na konkrétní sladidlo.
Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.
Vaření jídel v jednom hrnci je v podstatě staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy dokladují tento způsob přípravy do doby před 16 tisíci lety.
Vlastně se není co divit. Pokud jste žili jako nomádi, těžko jste mohli mít široce vybavenou kuchyni s mnoha pánvičkami, hrnci, pekáči a několika plotýnkami.
S podzimními dny opět rozjíždíme náš volný cyklus „proměny“.
Jde o příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, v kterých najdete nejen návody, jak na to (jak dotyčný dokázal změnit svůj život a postavu), ale také notnou dávku motivace.