Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty
V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.
S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.
Kéž jsou vám jejich zkušenosti a rady inspirací a pomocí se sestavováním jídelníčku v rámci aplikace Kalorické Tabulky.
Dnes má slovo dlouholetá členka skupiny, která dává pravidelně své jídelníčky (často i tipy do krabiček do práce) a jak sama říká, Kalorické Tabulky jí pomáhají udržet váhu i psychiku. A my se zase při pohledu na její krásné a přitom jednoduché kombinace utvrzujeme v tom, že jídlo je radost, ne starost.
Odmalička jídlo miluji, díky mamince a babičkám jsem měla na talíři mňamky, jež byly převážně z domácích potravin a navíc rychle hotové. Táta se pak staral o maso a výrobky z domácích zabijaček. Měla jsem štěstí, že rodiče zastávali názor, že domácí jídlo je mnohem kvalitnější a chutnější než polotovary. A k tomu mě také vychovali.
Byly jsme doma čtyři holky a muselo se vařit ve velkém. A tak jsem sama postupem času zjišťovala, že není tak těžké vykouzlit jídlo doma. První jídla, pokud si vzpomínám, jsem začala zkoušet vařit v jedenácti letech. Samozřejmě, že někdy neúspěšně…
Jinak mnohým by mohla pomoci praktická poznámka ze života: Kdyby měla jít šestičlenná rodina, jako byla ta naše, na jídlo do restaurace, tak si člověk snadno spočítá, že za ty peníze si doma uvaří mnohem více jídla – i na několik dní. A navíc bude přesně vědět, z čeho je to připraveno.
Když jsem se vdala, tak byl hlavní ochutnávač manžel – hodnotil jídlo samozřejmě kladně i záporně, někdy i s komentářem, že i WC se musí najíst (smích).
Nejlepšími kritiky byly ale děti. Jako každá máma jsem chtěla to nejlepší pro rodinu. A vařit se nakonec naučil i manžel, když viděl, že se to dá dělat jednoduše. Od mého táty se naučil dělat domácí klobásy, tlačenky, jitrnice i jak správně maso udit.
Jinak se v kuchyni dá vykouzlit spoustu jednoduchých a hlavně rychlých jídel. U nás k snídani vedou různé pomazánky – to je jídlo hotové skutečně za chviličku. Miluji také jídla z jednoho hrnce nebo pekáče a omáčky! Ovšem pozor, ne ty plné mouky, ale stačí do základu dát kořenovou zeleninu, rozmixovat a děti ani neví, že tam nějaká zelenina, kterou jinak nerady, je.
Dále dělám ráda různé saláty, jež vytvoříte ze zbytků v lednici, rizota, zapečené těstoviny nebo brambory. Stačí trochu kombinovat a máte rychlý oběd nebo večeři.
Osobně si myslím, že kuchyně nemusí být ani vybavena luxusními spotřebiči. Stačí kvalitní pánev a hrnec. Jednoho pomocníka jsem si ale přece jen před časem pořídila – jde o horkovzdušnou fritézu. Když jsem viděla, jak si ji lidé chválí, tak jsem podlehla. A udělala jsem dobře. V ní máte úžasná jídla vytvořena doslova za pár minut. A takové pečené kuře je díky ní skutečná lahůdka.
Díky skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami jsem také zjistila, že existuje spoustu kvalitních potravin, o kterých jsem vůbec nevěděla, např. cizrna, tofu, quinoa. Naučila jsem se je používat a dnes jsem součástí mého jídelníčku. Jsem moc vděčná, že můžu denně nakouknout do téhle skvělé skupiny – je v ní hodně inspirace a receptů od skvělých lidiček, s kterými nás pojí virtuální přátelství a obliba v dobrém jídle, které si sami připravíme tak, aby nám chutnalo a kolečka v aplikaci Kalorické Tabulky se zelenala.
Recept na kuře po řecku
- 700 g brambor
- 250 g mrkve
- Velká cibule
- 100 g petržele
- 100 g celeru
- Hořčice, olej a grilovací koření dle chuti
Postup: Nakrájenou zeleninu smíchat v pekáči s hořčicí a lžící oleje. Na to dát okořeněné naporcované kuře a péct na 180 stupňů jednu hodinu.
Recept na cizrnový salát
- Konzerva cizrny
- 200 g tuňáka z konzervy
- 1 červená cibule
- 150 g rajčat
- Olivy
Na zálivku olivový olej, trochu medu a citrón.
V jednoduchosti je zkrátka krása. Ať vám chutná.
19.7.2024
redakce
Články, Recepty a výživa