Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lenka Filipová: Stravu považuji za jeden z nejdůležitějších motorů k našemu žití

Půvabná zpěvačka Lenka Filipová nám zpříjemňuje život svými milými písničkami již téměř neuvěřitelných čtyřicet let.

Letošní rok probíhá ještě převážně ve znamení jejího zatím posledního CD Oppidum, jež je plné kouzelných melodií s nádechem tajemné keltské kultury.

Nás samozřejmě zajímalo, jak se tato mladistvě vyhlížející žena stravuje a jak odpočívá ve svých vzácných chvilkách volna.

Musím začít inspirací z názvu jedné vaší slavné písně – Za všechno může čas. Jak to, prosím, děláte, že na vás ten čas, který nám všem ubíhá, není vůbec znát? Jste stále krásná, štíhlá, usměvavá.  Snad vám nevadí tak osobní dotaz, ale upřímně si myslím, že tuhle otázku si klade každý, kdo vás zná. Dodržujete nějaké své rituály? A jak vůbec pečujete o své tělo a duši?
Předně vám chci poděkovat za kompliment, který potěší každou ženu, a přemýšlím, co k tomu říci ve velmi krátkém úseku, který mám k dispozici. Ano, správně jste řekla, že péče se má týkat jak těla, tak duše. A právě o rovnováhu těchto dvou se velmi snažím a přidala bych k tomu ještě mysl. Pečovat a rozvíjet tyto tři složky je docela náročné a někdy péče o tělo přeroste duši a pak zase se do mysli vkrade něco nevhodného, tak zase pracuji na mysli a takto nějak se přelévají mé snahy o péči.  Snažím se řídit svou intuicí, takže jím, na co má tělo chuť, ale samozřejmě určité brzdící elementy tam jsou. Stravu ale považuji za jeden z nejdůležitějších motorů k našemu žití. A když je dobře volená a ještě se jí s radostí, tak není nic lepšího….Doplnila bych ještě o dobrý spánek a dobrou potravu pro duši, což mám hned z první ruky, u mě to je každodenní konzumace muziky a to v jakékoli podobě. Buď hraju sama nebo muziku poslouchám. A v neposlední řadě je to vstřebávání jakýchkoli vjemů z kultury – jak výtvarných, tak literárních. Prostě všechno, co se děje kolem, mě zajímá a inspiruje.

Lenka Filipová - nové CD

Vaše první LP Zamilovaná jsem měla ještě na audiokazetě a hrála ji takřka nonstop. Vzpomínám si třeba na písničku Favorit, kde na svižnou hudbu od Africa Simona zpíváte o tvrdé tenisové přípravě na Wimbledon.  Zmiňuji ji proto, že se chci oklikou dostat k tématu vy a sport. Věnujete se nějaké pohybové aktivitě opravdu se zápalem? Nebo jak si udržujete vaši úžasnou postavu?
Tak vyložený sportsman nejsem, ale mám své oblíbené pohybové aktivity, jako je chůze, plavání, jóga…. To je pohyb, který přímo bytostně potřebuji po hodinách strávených v autě nebo kytary. Jako divák jsem ale velký fanda tenisu, lyžování a vlastně mě zaujme jakýkoli sport, který se dělá s drivem a je v něm také trochu napětí…

Rozhovor vzniká pro aplikaci Kaloricketabulky.cz, kterou využívají lidé, jež chtějí mít své stravování pod kontrolou nejen co se týká přijatých kalorií, ale zejména ohledně nutričního složení. Aby byl zkrátka jejich jídelníček vyvážený. Jak vypadá v tomto směru takový váš typický den? Dodržujete v jídle nějaká speciální doporučení? Hlídáte si, co jíte?
Snídani mám ráda vydatnou – většinou jsou to vajíčka na jakýkoli způsob se šunkou i bez, se zeleninovou oblohou nebo přímo salátem. K tomu jsem si  v poslední době oblíbila žitný kváskový chleba. Někdy přidám i jogurt bílý s přidanou zavařeninou podle své chutě. K pití většinou zelený čaj, můj oblíbený je Dračí studna.
Svačina – pokud ji stihnu, tak trochu ovoce nebo nějaký sladký koláček, kávu.
Oběd – většinou v pozdějších hodinách až tak kolem třetí hodiny – opravdu volím podle chuti a možností. Může být zrovna tak bramborový knedlík, zelí, vepřové, ale i losos s opečenými bramborami, špagety na různý způsob atd.
Odpoledne většinou dostanu chuť opět na něco sladkého. A měla-li jsem kávu dopoledne, už si ji nedávám. A pokud jsem ji neměla, tak si ji s o to větší chutí dám kolem čtvrté hodiny odpolední. Vícekrát denně ji ale nepiji, pouze jednou.
Večeře – když nemám koncert, snažím se o lehčí formu večeře, třeba jen již zmíněný žitný chleba se sýrem, rajče, červenou řepou. Ale pozor – když hraju, tak jím lehce před koncertem, ale o to více má tělo potřebu doplnit kalorie po koncertě… To není zrovna nejzdravější, ale většinou si nemohu pomoci.

Dnešní doba je hodně uspěchaná, z váš však sálá vždy pohoda. Kde čerpáte tu pozitivní energii? Věnujete se třeba meditaci či jiných nyní tak moderním cestám ke zpomalení? A co vám nejvíce pomůže, když třeba svět nevypadá vůbec růžově?
Tak na to návod žádný nemám a v různých nerůžových situacích reaguji různě. Podle toho, jaký mají na mě dopad… Asi nejlepším návodem na to, jak se udržovat v pozitivní  náladě, je si nerůžové situace nepřipouštět k sobě. A prostě je co nejrychleji vymazat. Někdy to ale nejde, protože prostě vždycky nemůžeme být mimo dění. A tak i mně se stává, že se vnitřně rozčílím, naštvu a někdy prostě nechápu… A pak si honem sednu a vysvobodí mě již zmíněná jóga nebo popovídání s bezvadným člověkem o té situaci. Mám ráda komunikaci. Tím si hodně tříbíte myšlení a hodně rychle právě to, co nechcete, vypouštíte.

To je pravda. Nicméně pojďme ještě chvíli, prosím, k tomu jídlu. Můžete třeba vzpomenout na nějaký recept, který vám přirostl k srdci ve Francii, zemi, kde vzdělávala ve hře na kytaru?
Já se do Francie velmi ráda znova nejen v myšlenkách vracím. Letos v létě jsem si užila jižní Francii s krásným počasím, atmosférou i jazykem, památkami, prostě vším, co k létu patří. A samozřejmě nechybělo ani dobré jídlo a pití.
Mám velmi ráda lehký zeleninový koláč, kdy uvaříte na páře všechny možné druhy zeleniny- mrkev, brokolici, pórek – i brambor může být. Do koláčové formy rozprostřete listové těsto a zalijete vajíčkem smíchaným s creme fraiche. Osolíte, opepříte podle potřeby a dáte zapéct asi na půl hodiny do trouby. Tento koláč je výborný jak teplý, tak za studena.

To zní velmi dobře. Určitě naši čtenáři vyzkoušejí. Vy jste ale letošní léto měla také  docela pracovní. A zatímco přes den většina lidí využívala letní parno k návštěvám plováren, mohly vás po večerech potkávat  na řadě pěkných hudebních akcí. Letos jste mimo jiné vystoupila i na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově. Můžete prozradit, jak se vám zpívalo v kouzelné atmosféře malebného města a zda jste měla chvilku, abyste si toto krásné město, jež je zaslouženě zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, prošla?
Ano, část léta jsem strávila na pódiích a Český Krumlov patří k mé oblíbené destinaci. Velmi ráda jsem přijala pozvání účastnit se letos tohoto mezinárodního hudebního festivalu, kde jsme v Pivovarské zahradě zahráli výřez z mého repertoáru, směs různých stylů, kterým se už dlouhodobě věnuji. Zazněly jak moje písničky v různém provedení s mými kytarami, klavírem, akordeonem, smyčci, flétnou, tak i ukázky z klasické kytarové tvorby. A v neposlední řadě jsme představili některé písně z nového alba Oppidum, které vyšlo loni v listopadu. Tam se zase ve větší míře představila virtuosní keltská harfa Seana Barryho, se kterým jsme desku natočili.

Do Českého Krumlova se letos ještě jednou vrátím v listopadu, kdy budu na akci věnovat svoje písničky oceněným dárcům krve. Akci pořádá Český červený kříž. Tak se už moc těším, neboť město Český Krumlov patří mezi naše historické perly a je bezvadné, jak bylo zrekonstruováno a jak tepe svým specifickým životem…

Děkujeme za rozhovor a přejeme ze srdce, ať se stále daří. 

foto: archiv Lenky Filipové

Doporučujeme:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

7.10.2019 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024