Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Petr Bavlšík: Jóga pro chlapy

Že je jóga jen pro ženy? Ani náhodou!

Nejpopulárnějšími lektory jsou přece chlapi! Dnes si navíc budeme povídat o speciálním cvičení pro muže – a to samozřejmě s mužem, který si na vlastní tělo vyzkoušel blahodárné účinky „kouzelné“ sestavy.

Ano, jóga je u nás v posledních letech vnímána víceméně jako další cvičení pro ženy. Rozličné jógové lekce se staly součástí rozvrhu v řadě fitcenter a stejně tak jako před lety aerobik, ovlivňuje nyní jóga ženský svět, včetně módy. Samostatnou kapitolou představuje hormonální jógová terapie, kterou na základě svých zkušeností sestavila vitální brazilská lektorka Dinah Rodrigues. Díky ní se tisíce žen zlepšily své zdraví a hodně se o tom všude píše. Méně už se ví, že zkušená lektorka dala dohromady také velmi účinnou sestavu pro muže…

Petr Bavlník: Jóga pro chlapy

Hormonální jóga pro MUŽE podle Dinah Rodrigues, o které si dnes budeme povídat především, je sestavena zejména pro pány, kteří plánují rodinu a mají špatné výsledky spermiogramu, bojují se stresem a celkovým vyčerpáním (syndromem vyhoření). Tato sestava je určena mužům od 25 do 65+ let.

Petře, povězte nám hned na začátku, v čem je daná sestava tak fantastická a proč by měl muž, který dočetl až sem, věnovat pozornost i následujícím řádkům?
Daná sestava je komplexním cvičením, kde zapojíte celé tělo. Navíc cviky jsou sestaveny tak, aby co nejvíce působily na žlázy s vnitřní sekrecí a tím optimalizovaly hladiny hormonů (hlavně testosteronu) v těle. Tato sestava pomáhá mužům při syndromu vyhoření, nespavosti, je to prevence proti prostatickým onemocněním, urychluje trávení, pomáhá mužům s problémy se štítnou žlázou, zlepšuje výsledky spermiogramu, pomáhá také posílit imunitu muže.Toto cvičení je také vynikajícím doplňkem k různým sportům. Díky tomu, že cvičením „hormonální jógy“ pro muže se optimalizují hladiny testosteronu v těle, sportovcům lépe reaguje tělo na tréning, nedochází k svalovým únavovým zraněním a lepší práci s dechem.

V čem tkví tajemství tak fantastických pozitivních účinků? Lze to nějak po lopatě vysvětlit lidem, kteří toho o cvičení jógy moc neví, aby si mohli představit, co je čeká?
První otázka mužů před tím, než navštíví můj kurz, je, zda to zvládnou. Že se naposledy protahovali někdy před desítkami let. Chtěl bych všem vzkázat, že nikdy není pozdě začít cvičit. Konkrétně takto sestava je postavená tak, aby ji dokázal odcvičit i “ jógový začátečník”. 99% mužů, kteří přijdou na můj kurz, nikdy necvičili jógu. Na kurzu je čeká výuka sestavy hormonální jógy, která je tvořena šestnácti cviky. Plus dechové techniky a výuka protistresových technik, které pomáhají tělu i mysli lépe zvládat stresovou zátěž. Po absolvování kurzu si mohou muži cvičit doma sami. Odcvičení celé sestavy zabere jen 30 až 40 minut.

Pokud to dobře chápu, tak mimo jiné výhodou hormonální jógové terapie je, že se naučíte správné provedení několika cviků a ty si pak každý může sám cvičit doma. Jak často je třeba sestavu provádět a po jak dlouhé době se dostaví aspoň náznaky prvních výsledků?
Ano, muži si naučené cviky provádějí v pohodlí domova, není třeba nikam chodit. Každý muž obdrží na kurzu materiály, kde je celá sestava uvedena pro případ, že by si u některých cviků nebyli jisti. (Existuje také kniha v češtině, poznámka redakce).
Optimální je cvičit sestavu každý den, ale pokud si muži sestavu zvládnou zacvičit jen čtyřikrát týdně, tak i to je perfektní.
Co se týče prvních výsledků, ze zkušenosti vím, že u každého muže jsou projevy jiné. Tělo si samo “řekne”, co je potřeba jako první napravit. Některým mužům se po prvním odcvičení sestavy zmírnily problémy se štítnou žlázou, další mi psali, že po cca jednom měsíci cvičení jsou více v psychické pohodě. Já osobně, když jsem začal cvičit hormonální jógu, tak hned po prvním odcvičení sestavy jsem dokázal spát celou noc. Do té doby jsem nebyl schopen spát více jak tři hodiny v kuse, jelikož jsem 16 let pracoval na noční režim a měl jsem poruchy spánku a syndrom vyhoření.

Když vás náhodou navštíví muž s určitou nadváhou, co mu poradíte?
Samotná sestava pomáhá urychlovat metabolismus. Mužům s nadváhou bych doporučil samozřejmě pravidelně cvičit a hlídat si stravu. A pokud se mu nedaří váhu dlouhodobě snížit, navštívit případně výživového poradce. Když jsem se ptal Dinah Rodrigues, zakladatelky sestavy, co je tajemstvím její dlouhověkosti, zda má v jídelníčku něco speciálního, řekla: “My s manželem, kterému je 100 let, jíme úplně všechno, jen se nepřejídáme, jíme málo ale často.

Pokud vím, tak pro muže je mnohem náročnější si připustit nějaký problém. Zatímco ženy chodí na preventivní kontroly, víceméně se zajímají o svůj jídelníček, muži to (až na výjimky) nechají většinou zajít tak daleko, že musí přijít až výstražný signál v podobě zdravotních problémů. Co byste jim vy jako muž vzkázal?
Myslím, že mnoho mužů věci, které je tíží, drží v sobě a neukazují je okolnímu světu,. I když se cítí přepracovaní nebo jsou pod velkým stresem, jejich okolí často nepozná, že uvnitř je jim opravdu zle. Důležité je, aby se muži naučili poslouchat své tělo. Pokud se objeví nespavost, bolesti žaludku nebo také ztráta libida, je nutné s tím něco dělat. Třeba zacvičit si hormonální jógu. A samozřejmě vyhledat lékaře, aby neunikl nějaký závažný problém.

Petr Bavlník: Jóga pro chlapy

Ženy se často svěřují s tím, jak jim cvičení pomohlo. Jak je to u mužů? Také máte nějakou zpětnou reakci? A můžete anonymně odkrýt nějaký příběh, který vás vyloženě potěšil?
My muži si moc nepíšeme (smích), zatímco manželka, která vyučuje hormonální jógu pro ženy, má za 8 let stovky emailů se zpětnou vazbou, já jich mám za 3 roky sotva deset. Ale ty stojí za to a moc si jich vážím. Nejvíc mě potěšil muž, kterému lékaři oznámili, že je neplodný. Po cca půl roce cvičení hormonální jógy s manželkou počali miminko. To jsem měl opravdu velikou radost.

Jak vzpomínáte na vaše první setkání se zakladatelkou hormonální jógové terapie? Co na vás nejvíce zapůsobilo a kdy jste si uvědomil výjimečnost tohoto cvičení?
Dinah Rodrigues je milá dáma, překypující energií a láskou k životu. Dokáže se radovat i z maličkostí, kterých si jiní lidé ani nevšimnou. První, co mě zaujalo, byl asi vlastně její vzhled, vůbec nevypadala na to kolik jí je. Moc mě také bavilo poslouchat její vzpomínky ze života. Ale na výukových kurzech, kde školí nové lektory, se mění v přísnou lektorku a s energií třicátnice školí nové adepty. Certifikát opravňující učit sestavu nedává každému, je velice přísná. Úžasné je, že v okamžiku, kdy odchází ze studia, mění se zase na milou a pozitivní dámu.

Vy sám jste se k józe dostat díky své manželce a kvůli bolestem v zádech. Jak vypadá nyní váš pohybový režim? Co vás z jógy jako takové oslovilo nejvíce a zahrnul jste si třeba do svého každodenního udržovacího programu?
Každé ráno cvičím, velmi mi to pomáhá jako prevence bolesti v zádech. Rád si střídám různé typy cvičení, někdy cvičím hatha jógu, další dny zase hormonální jógu pro muže a někdy si dám obyčejné kliky s přítahy. Velmi mě také baví dechové techniky. Je zajímavé jak dechem můžete ovlivňovat své tělo i mysl.

Kontakty:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Proč jíst rané brambory a k tomu pár tipů na jejich konzumaci, při kterých se vám budou sbíhat sliny

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

20.10.2019 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024