Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Proč nehubneme a naši pradědové by se nám vysmívali?

Ač je mediální kampaň směrem ke štíhlosti, kráse a dietním produktům nedílnou součástí našich životů, zdá se, že obezita v naší společnosti má vzrůstající tendenci.

Proč tomu tak je?

Naše tradiční české tlusté recepty vystřídaly delikatesy z fastfoodů jako je pizza, burger, kebab a langoš… Z kalorického pohledu se tedy zase tak moc nezměnilo. Co se ale z naší společnosti vytrácí, je pohyb a fyzická práce. Na sport není čas kvůli naší zaneprázdněnosti. S čím dál větším podílem mechanizace, robotizace a umělé inteligence klesají také fyzické nároky v práci.

musíme opravdu běhat?

Za kosu jsme vyměnili nejprve sekačku benzínovou, pak bateriovou a dnes stejně jako vysavač jezdí i sekačka sama po zahradě, zatímco my sedíme – ve volném čase i v zaměstnání. Pračky za nás perou a sušičky už nás nenutí sklánět se do koše s prádlem a věšet ho na šňůru. Už nemáme povětšinou ani moc domy, kolem kterých bylo vždy dost práce v pohybu, ale byty nebo domky, které nepotřebují prakticky žádnou údržbu. Již neskládáme uhlí do sklepa a neděláme zásoby dříví na zimu.

To vše ale v minulosti spalovalo naše přijaté kalorie. Když mne viděl před třiceti léty můj děda jít běhat, smál se mi: „Jdi zalít zahradu a pak nasekej dříví. Zhubneš a bude to alespoň k něčemu užitečné!“

V té době byl ještě sportovec „divnej exot“, na kterého se koukalo po práci v televizi. Dnes je „divnej“ ten, kdo se živí fyzickou prací. My ostatní, když o sebe trochu dbáme, jdem na kolo jednou týdně a cestou se stavíme v každé hospůdce. Co z toho tedy vyplývá?

Podle médií máme být štíhlí jako lidé v showbusinessu (modelky a herečky mají většinou 10- 15 % tuku) a máme to dokázat, i když nemáme chuť, energii nebo čas se hýbat. Nicméně dobré je vědět, že běžná zdravá žena by měla mít 20 – 25% tuku. 

Nejrizikovější skupinou podléhající nebezpečným hubnoucím trendům podle celebrit jsou děti a mládež. Počet poruch příjmu potravy roste a nemocní jsou stále mladší a mladší. Napomáhají tomu sociální sítě, kde se mládež ve svých skupinách podporuje. Anorektičky se setkávají a blogují ve skupinách s názvem ANA a PRO ANA ANNA, bulimičky ve skupinách MIA. Mají svá podporující hesla a modlitby. Zde si vyměňují jídelníčky a návody, jak zvládnout hlad. A vzájemně se oceňují.

Proč nehubneme a naši pradědové by se nám vysmívali?

Jak se tedy dostat ke zdravému i štíhlému tělu (oněch 20 – 25% tuku), když fyzické práce ubylo, a sportovat stíháme sotva jednou týdně nebo vůbec? Zapisování stravy a osobní time management se zdá být jediným řešením v této náročné době. Mít věci pod kontrolou. Dnešní tak moderní mindfulness – všímavost může být vodítkem při práci na sebeovládání. A osvěta i respekt k biologickým procesům našeho těla nám pomůže pochopit, co od nás štíhlost a zdraví očekává.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak zhubnout podle Luny

Jak zhubnout podle Luny

Hubnutí podle Měsíce? Už si ťukáte na čelo a chcete kliknout někam jinam? Pak ještě chvíli vydržte a aspoň jedním okem text prolétněte (smích). Věřte, že jsem měla před lety jako absolventka technické školy také pochybnosti o něčem tak „nevědeckém“ jako je dieta podle pohybu Měsíce na obloze,  ale nyní uznávám, že na tom něco pravdy je. A má to koneckonců i logiku. Však posuďte sami..

Jsme součástí přírody, která nás ovlivňuje. A když Měsíc způsobuje odliv a příliv v moři, tak proč by nemohl způsobit „příliv“ i „odliv“ v našem těle?

Celý článek 1.4.2013 4

Monika Zajíčková
www.zemedary.cz

Profesní a osobní kouč na cestě seberealizace. Připravila modul pro Začátečníky s Kalorickými tabulkami a pro ty, co neustále jójují Podpůrnou psychoterapii při hubnutí. Hubněte kolektivně i individuálně. Její služby můžete čerpat přes Benefity a Benefity plus. Nezapomeňte, že na podobné kurzy často přispívá i zdravotní pojišťovna.

Nebuďte na to sami. Ptejte se, pište, volejte!

16.2.2020 Články, Jak si udržet zdraví, O kaloriích nevážně

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024