Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

KalorickéTabulky.cz doporučují: Prověřte své zdraví díky balíčkům vyšetření v laboratořích Synlab

Snažíte se dodržovat zdravý životní styl? Správně se stravujete, máte dostatečnou pohybovou aktivitu, dobře spíte a nezapomínáte na relax? Ne vždy se povede dodržet úplně vše.

A někteří z nás jen stěží zvládnou alespoň jeden z uvedených bodů. Co to ale dělá s naším tělem?

V mládí se s tím nejspíš vyrovná úplně v klidu, ale každý rok navíc je znát! Biochemické změny v našem organismu většinou nebolí (rozhodně ne hned), a pak už může být hoooodně pozdě. Čas od času se nechat „prověřit“ tedy rozhodně neuškodí nikomu. Buď to bude potvrzení toho, že vše dělám správně, anebo půjde o pošťouchnutí ke změně.

Z jednoho vzorku krve se totiž celkem bez problémů dá zjistit aktuální stav minerální látek v organismu, například zda vám nehrozí řídnutí kostí. Z hladin zánětlivých markérů se dá vyčíst, zda netrpíte některým ze zánětlivých onemocnění (samozřejmě je pak nutné dovyšetřit). Ukáže se také stav jater, ledvin, přetrénovanost, riziko cukrovky, mrtvičky nebo infarktu… Jedná se o cenné informace a za tu trochu krve to určitě stojí!

Kalorické Tabulky ve spolupráci se společností Synlab si pro své uživatele připravily několik balíčků se základním screeningem biochemických parametrů, které, nejsou-li v pořádku, povětšinou dokážeme změnou stravovacích návyků a životního stylu upravit k normálu.

KalorickéTabulky.cz doporučují: Prověřte své zdraví díky balíčkům vyšetření v laboratořích Synlab

Balíčky jsou tři. Ve všech třech je shodná základní biochemie, jež obsahuje krevní obraz, lipidové spektrum, parametr zánětu a hladinu glukózy. K tomuto základu přibude první nástavba (shodná pro obě pohlaví) zaměřená na stav jater, velmi důležitého vitamínu D a vápníku (což jsou látky, které v našem těle často chybí).

K tomu pak ještě další nástavba, ale ta už bude diferenciovaná podle pohlaví. Pro ženy přidáme parametr související s poměrně častým problémem – a to anémií (služba rozšířená o hladinu vit.B12 a železo). Nástavba pro muže je zase s ohledem na větší zastoupení bílkovin ve stravě a povětšinou i četnější a náročnější návštěvy posilovny – parametry kreatin, urea a kyselina močová.

Pokud bude mít ale kdokoli zájem o cokoli, tak rozhodně není problém balíčky vyměnit. I muž, zejména je-li vegan, by čas od času měl své hladiny B12 a železa zkontrolovat.

Co tedy balíčky přesně obsahují?

  1. Zdravá žena – zdravý muž: krevní obraz, LDL, HDL, triacylglyceroly, CRP, glukóza v plazmě, ALT, AST, GGT, vápník a vitamín D
  2. Zdravá žena plus: krevní obraz, LDL, HDL, triacylglyceroly, CRP, v plazmě, ALT, AST, GGT, vápník a vitamín D, B12 a ferinin
  3. Zdravý muž plus: krevní obraz, LDL, HDL, triacylglyceroly, CRP, glukóza v plazmě , ALT, AST, GGT, vápník a vitamín D, kreatin, urea, kyselina močová

KalorickéTabulky.cz doporučují: Prověřte své zdraví díky balíčkům vyšetření v laboratořích Synlab

Krevní obraz slouží ke zjištění AKTUÁLNÍHO zdravotního stavu. Sledují se hladiny červených a bílých krvinek, což může napomoci v informaci o práci imunitního systému nebo třeba i upozornit na anémii či dokonce nádorové onemocnění.

LDL, tzv. „špatný“ cholesterol. Pokud je ho hodně, má tendenci se ukládat na cévní stěny. Tím přispívá k rozvoji aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob.

HDL, tzv. „hodný“ cholesterol. Je zodpovědný za vracení cholesterolu z tkání do jater k dalšímu využití a tedy působí (na rozdíl od LDL) jako prevence proti kardiovaskulárním nemocem. Mělo by ho být co nejvíce.

Triacylglyceroly – opět rizikový ukazatel vzniku a rozvoje kardiovaskulárních chorob. Zvýšená hodnota ale bývá i u onemocnění jater nebo ledvin, velké konzumace alkoholu a při diabetu či ne zcela funkční štítné žláze.

CRP (ukazatel zánětu) – velmi vysoké hodnoty ukazují na akutní infekci, ale i nízké hodnoty mohou značit problém. Hodnoty nad 10 mg/l už znamenají zánět, který nám neublíží z akutního hlediska, ale z pohledu dlouhodobého už ano. Takto „mírně“ zvýšené hodnoty mají třeba lidí s vyšší hmotností a větším množstvím tuku v těle nebo sportovci, kteří nedostatečně regenerují.

Glukóza v plazmě – pokud skutečně před odběrem proběhlo požadované lačnění, tak zvýšená hodnota nám ukazuje na změnu v glukózovém metabolismu a upozorní nás, že může dojít ke vniku inzulinové resistence a diabetu.

ALT, AST, GGT (jaterní enzymy) ukazují, zda je funkčnost jater v pořádku. Každý poukazuje trochu na něco jiného. Vyšší hladiny ALT mohou poukazovat třeba na snížené hladiny vitamínu B6, zatímco vyšší hladina AST obecně na deficit vitamínů skupiny B, zhmoždění svalů (dlouhotrvající fyzická námaha bez dostatečné regenerace) a GGT na třeba ne úplně správnou činnost srdce či žlučových cest.

Vápník – velmi důležitý pro kostní metabolismus, ale i srážlivost krve či činnost žláz s vnitřní sekrecí. Nejčastější důsledek nízké hladiny, který běžně známe, je pak řídnutí kostí, častější zlomeniny po námaze, pádu…

Vitamín D – důležitý pro náš imunitní systém a stavbu kostí, dále mimo jiné pomáhá zvyšovat třeba hladinu HDL. Pokud není zrovna léto a nevyrábíme si jej tím, že vystavíme tělo sluníčku bez vrstvy opalovacích krémů, tak nám tento vitamín chybí (chybí více méně všem, jde jen o to, jak moc).

Vitamín B12 – naprosto nezbytný vitamín pro správnou krvetvorbu. Jeho nedostatek je spojován i s neurologickými poruchami. Tím, že základním zdrojem jsou vnitřnosti nebo maso, ideálně to „červené“ – tedy hovězí či zvěřina, což u žen nebývá na jídelníčku příliš často, je dobré spolu s feritinem tyto hodnoty čas od času zjistit a podívat se, zda máme hladinu konstantní nebo nám pomalu klesá (a zahájit úpravu jídelníčku nebo suplementaci dříve, než bude pozdě). Totéž platí případně u vyznavačů VEGE stylu.

Ferinin – slouží k uskladnění železa v těle. Nízké hladiny ukazují na nedostatek železa. Vhodné je sledovat u žen a u mužů, pokud jsou zastánci VEGE stylu. Na druhou stranu i vysoké hladiny jsou špatně, neboť ukazují na akutní problém s játry nebo jiná zánětlivá onemocnění.

Kreatin – množství závisí na množství svalové tkáně. Hodnoty pomáhají posoudit stav ledvin. Vysoké hladiny ukazují na poškození ledvin, nízké pro změnu na hladovění a svalovou atrofii.

Urea neboli močovina – konečný produkt při rozkladu bílkovin. Její hladiny ukazují na správnou funkci ledvin, hydrataci organismu. Opět parametr vhodný zejména u osob s vyšším příjmem bílkovin a zvýšenou fyzickou aktivitou.

Kyselina močová – zvýšené hodnoty mohou být předzvěstí bolestivého onemocnění malých kloubů. Jde o strašák jménem dna, lidově pakostnice či “nemoc králů“. Naštěstí lze zavčasu dobře korigovat či dokonce jí předejít změnou diety.

Ať už zvolíte jakýkoli balíček, mějte na paměti, že se jedná o doplněk k informacím o vašem těle a zdraví, a rozhodně nenahrazuje běžné preventivní prohlídky u lékaře. Výhodou však je, že rozšiřuje škálu vyšetření, protože náš zdravotní systém v rámci prevence toto nenabízí. Navíc na zmíněná preventivní vyšetření máte zdarma nárok jen jednou za dva roky.

foto: cz.depositphotos.com, archiv

Tip redakce

Podívejte se na ukázku výsledkového listu – u každého parametru jsou referenční meze, tj. interval hodnot, mezi kterými by se výsledek měl pohybovat, pokud je vše v pořádku. V případě, že se výsledek nachází mimo referenční meze, je na výsledkovém listu označen červeně. A je vhodné pak tento stav konzultovat se svým praktickým lékařem, což ostatně doporučujeme ve všech případech. Tady konkrétně jsou označeny 4 hodnoty, které jsou mimo referenční meze. A mohou (ale nemusí) znamenat nějaký zdravotní problém. Například triacylglyceroly jsou zde s hodnotou 1,90 zvýšeny nad referenční meze (0,45 – 1,70).

KalorickéTabulky.cz doporučují: Prověřte své zdraví díky balíčkům vyšetření v laboratořích Synlab

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D.
https://bytfithk.cz

Po studiu na VŠ Chemicko-technologické v Pardubicích se odklonila od původního oboru a začala se díky zaměření svého tehdejšího nadřízeného dovzdělávat v oblasti fyziologie, výživy člověka a procesní hygieny potravin. Ve své praxi se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou, technologických postupech výroby potravin a orientováním se v jejich nabídce tak, aby si člověk zvolil tu nejkvalitnější a nejzdravější.

28.3.2021 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024