Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu
Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.
Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.
Hlavní důvody pro nízkou konzumaci zeleniny jsou zřejmě chuťové preference, nedostatek znalostí o přípravě zeleniny, dostupnost a cena, časová náročnost přípravy jídel a také kulturní a sociální faktory.
Pro zlepšení této situace je dle mého názoru důležité zvyšovat povědomí o zdravotních přínosech zeleniny, poskytovat snadno dostupné a chutné recepty a podporovat politiku, která zajišťuje dostupnost čerstvé zeleniny za přijatelnou cenu. To poslední nechme na politicích, my se podíváme, jak jednoduché je zeleninu zařadit do jídelníčku.
Jak se naučit jíst zeleninu
Osobně svým klientům doporučuji, aby se zvyšováním objemu zeleniny v jídelníčku začali postupně a nenásilně. Zde je několik kroků, jak to provést.
Krabička plná zeleniny vždy po ruce
Začněte s tím, co znáte – se zeleninou, kterou máte rádi nebo kterou běžně jíte. Například mrkev, rajčata, okurky nebo papriky. Nakrájejte si od každé trošku do jedné velké krabičky a ke každému jídlu část odeberte a snězte.
Postupně přidávejte nové druhy. Každý týden zkuste zařadit jeden nový druh zeleniny a přihodit ho do krabičky. Můžete začít s něčím pro vás méně častým, ale chutným, jako je zelí, brokolice, ředkvička, kedlubna.
Experimentujte s přípravou
Zelenina může chutnat jinak podle způsobu přípravy. Zkuste ji také vařit, grilovat nebo péct. Takové batátové hranolky, pečená červená řepa, celerové chipsy jsou opravdu velká pochoutka. Mým tipem je také vařená kedlubna namísto brambor do salátu, případně květáková rýže, jež se dá koupit i zmrazená.
Přidávejte zeleninu do svých oblíbených jídel aneb nejen cuketa stokrát jinak
Když je období cuket, lze ji zpracovat hned na několik způsobů. Co zkusit vařenou rýži nebo bulgur smíchaný s nastrouhanou cuketou? Dále z ní můžete udělat pesto na těstoviny nebo cuketovou polévku, případně zahustit jakoukoliv jinou polévku tím neoblíbeným měkkým cuketovým středem.
Všichni zřejmě známe slavnou cuketovou buchtu (další variace zeleniny na sladko je samozřejmě mrkvový dort nebo dýňový dort). Ale existuje nespočet dalších receptů na dýňové koláče, sušenky, muffiny. Další sladkou dobrůtku si můžete udělat z červené řepy. Už jste zkoušeli brownies? Krásně vláčné. A nikdo by rozhodně netipl, že v něm něco jako řepa je!
Ale můj úplně úplně nej tip je sladká ovesná kaše z vloček a nastrouhané cukety! Cuketa je sama o sobě dost neutrální, takže se v kaši krásně ztratí a dodá jí objem, vlákninu a asi i nějaký ten vitamínek. Pak už si podle svých preferencí vyladíte ovocem, oříšky, čokoládou a hostina je hotová.
Opravdu pozor: Nepřepalte start
Pokud nejste zvyklí jíst hodně zeleniny, začněte s malými porcemi a postupně je zvyšujte. Skokově vyšší příjem vlákniny by vás mohl nadýmat. A po takové zkušenosti do vás nedostane zeleninu už zřejmě nikdo, ani nitrožilně (smích).
Používejte bylinky, koření a další ochucovadla
Použití různých bylinek a koření může výrazně změnit chuť zeleniny a udělat ji atraktivnější. Rajčata a mozzarella – tj. mozzarella s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem. Okurka posypaná lahůdkovým droždím atd.
Zařaďte zeleninu do svačin ve formě pomazánek a salátů
Místo tradičních svačin (rohlík s něčím) zkuste například nakrájenou mrkev s hummusem, už zmíněná rajčata s mozzarellou nebo salátové mísy. Chutné jsou různé tvarohové pomazánky s paprikou, mrkví, hráškem. Oblíbený samozřejmě coleslaw nebo šopák.
Nakupujte čerstvou zeleninu a v mrazáku mějte pro pana příhodu vždy i tu mraženou
Pravidelné nákupy čerstvé zeleniny mohou motivovat k jejímu častějšímu používání. A tu mraženou vytáhněte kdykoli, kdy ta čerstvá dojde, nebo není úplně její sezona. Není nic jednoduššího než k rýži nasypat sáček mraženého hrášku.
Úplně poslední tip je pro maminky a jejich šikovné děti
Zaúkolujte své děti, ať si se zeleninou „pohrají“ a dle vlastní fantazie nazdobí talíř (starší mohou použít inspiraci na internetu). Dejte jim také za úkol, aby sobě i vám do krabičky nachystaly zeleninu a ovoce všech možných barviček. Červené rajčátko, zelená okurka, bílá ředkev, oranžová mrkev, fialové hrozny, žlutý banán, modré borůvky a duha je jak vyšitá.
P.S. A nezapomeňte, až vám příště někdo bude nabízet cuketu/rajčata/dýni, říct rozhodně: „Děkuji, beru!“
ilustrační foto: Facebook Markéta Nevěčná – fitness instruktorka, kde najdete skvělé recepty a tipy na jednoduchá jídla
Markéta Nevěčná
Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.
17.10.2024
Markéta Nevěčná
Články, Recepty a výživa