Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Měření porcí jídla pomocí dlaně

Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.

Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?

Zrovna nedávno jsme tuhle věc řešili se švárou. Takže i proto vznikl tento článek.

Měření odhadem z vlastního vaření

Jednou z možností je, že si jídla uvaříte doma sami a změříte. Uvařte brambory, jednu část nechejte, jak je, z druhé části udělejte bramborovou kaši a ze třetí části šťouchané brambory. Kupte si také hranolky do trouby (je to zdravější varianta) a upečte. Uvařte si rýži…

A teď zvažte talíř, vynulujte váhu a tohleto všechno zvažte po 100 gramech, po 150 gramech, po 200 gramech. Viz přiložené obrázky s bramborami, kde jsou porce 100, 150 a 200 gramů. To samé udělejte s hranolky a posléze s rýží, knedlíky, těstovinami…

Měření odhadem z vlastního vaření
100 g

Časem sami už odhadnete, podle zaplněnosti talíře, kolik tak gramů měla asi příloha. Uvařte si doma prostě jídla jako v restauraci (také řízky, svíčkovou, kotletu, smažený sýr apod.), zvažte každou porci na váze a podívejte se, kolik zabere místa na talíři.

Ze svých měření mohu říct, že plná miska na polévku či cereálie rovná se např. přesně 350 gramů chili con carné.

Měření pomocí dlaně

V anglosaských zemích je určitou novinkou měřit jídla pomocí dlaně. Samozřejmě jde o relativní odhad, protože všichni nemají stejně velkou dlaň, ale koneckonců si sami doma můžete opět zvážit jednotlivé položky a pomocí dlaně odměřit, nakolik je váš odhad přesný. A podle toho přizpůsobit veškeré následné odhady.

Bavíme se tedy o člověku průměrné postavy, průměrné výšky a váhy – protože třeba pěst 200kilového člověka bude jinak velká než u 80kg chlapíka. Zmiňuji pěst, protože u této metody se jedna pěst rovná jednomu hrnku. A jeden hrnek cereálií je zdravá denní porce.

Měření odhadem z vlastního vaření
150 g

Jedním z nejjednodušších měření je hrst. Naberte do hrsti oříšky, cornflaky, semínka, lesní plody, brambůrky… Plná hrst je většinou 30 gramů.

Nejoblíbenějším druhem měření je ale nad danou přílohu nebo nad flák masa dát dlaň. Krajíc chleba velikosti celé vaší dlaně má zhruba 50 gramů. Samozřejmě záleží i na jeho tloušťce, protože pokud si uříznete krajíc pro dřevorubce, měření pomocí dlaně zde jaksi postrádá smysl. Jestliže je krajíc velikosti plochy vaší dlaně bez prstů, pak má krajíc chleba zhruba 40 gramů.

Podobně u masa. Poměřte velikost řízku dlaní. Pokud je velký jako plocha dlaně bez prstů, má zhruba 80 gramů. Pokud je velký jako celá vaše dlaň, pak má 100 gramů. Platí to ale samozřejmě i na játra či hovězí maso.

Měření odhadem z vlastního vaření
200 g

U steaků a filetů bílých ryb záleží na jejich výšce. Pokud je steak či ryba výšky zhruba balíčku karet, pak dlaň bez prstů znamená 100gramovou porci, dlaň s prsty zhruba 120 gramů.

Dají se takto měřit i velikosti porcí. Pokud má porce přílohy na talíři velikost dlaně bez prstů, rovná se to zhruba 100 gramům. Pokud porce zabírá polovinu talíře, tedy velikost dlaně i s prsty, pak je to 150 gramů.

Pro lepší přehled nabízíme k tématu jednoduchou tabulku:

  • hrst jedné ruky – 30 gramů
  • hrst obou spojených dlaní – cca 85 g
  • velikost celé dlaně – 100 gramů řízku / hovězího masa / jater
  • velikost celé dlaně – 120 gramů vysokého steaku / filetu bílých ryb
  • velikost celé dlaně – 150 gramů přílohy
  • velikost celé dlaně – 50 g chleba
  • plocha dlaně bez prstů – 80 g masa / hovězího masa / jater
  • plocha dlaně bez prstů – 100 gramů vysokého steaku / filetu bílých ryb
  • plocha dlaně bez prstů – 100 g přílohy
  • plocha dlaně bez prstů – krajíc 40 g chleba
  • špička prstu (ukazováčku) – 1 čajová lžička másla, hořčice, majonézy
  • plocha palce od kloubu ke špičce – 2 lžíce másla, dresinku

Tip redakce Kalorické Tabulky

Set Nejlepší recepty a Diář plný motivace

Autor článku přispěl svými texty také do naší kuchařky Kalorické Tabulky – nejlepší recepty a Diáře plného motivace. Nyní oba tituly zakoupíte ve zvýhodněném balíčku na e-shopu Kalorických Tabulek.


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

30.1.2025 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Nejlepší knihy, které vám pomohou změnit životní styl a zhubnout

Začali jste s vyplňováním jídelníčku do aplikace Kalorické Tabulky a chtěli byste se dozvědět o zdraví prospěšné výživě něco více?

Pochopit, co vaše tělo potřebuje, a umět mu to poskytnout?

Celý článek 15.12.2024

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner