Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Výživový poradce Pavel Furch: Vše, co potřebujete vědět o bílkovinách

Velmi častý dotaz ve skupině Hubneme a jíme s Kalorickými Tabulkami je: „Kde najdu bílkoviny? Nedaří se mi plnit jejich potřebné množství.“

Pojďme se tedy na to blíže podívat. Pevně věřím, že po přečtení článku by pro vás mělo být mnohem jednodušší kolečko bílkovin plnit.

Výživový poradce Pavel Furch: Průvodce světem bílkovin – proč, kolik, kde a jak na ně

Na začátek trocha teorie a proč je plnění bílkovin tak důležité

Bílkoviny jsou základní stavební prvek pro výstavbu a obnovu buněk. Jsou důležité pro imunitu a urychlují hojení ran. Dostatečné množství bílkovin chrání v redukci svalovou hmotu před jejím úbytkem, kdy naším cílem v redukci je úbytek zejména tukové hmoty, nikoliv té svalové – a toho docílíme při kalorickém deficitu dostatečným množstvím bílkovin. Současně je ale vhodný i silový trénink, který dá svalům potřebný impuls, jímž tělu řekneme, že svalovou hmotu potřebujeme. Kalorický deficit není potřeba zbytečně až příliš hluboký, kdy by pak mohl být za následek vyšší úbytek svalové hmoty.

Mimo to snažíme-li se o hubnutí, je vhodné, abychom přijímali dostatečné množství bílkovin ve stravě také z důvodu jejich vysokého sytícího efektu (tento má i vláknina) a termického efektu (tzn. že na trávení bílkovin musí tělo vynaložit více energie než na trávení sacharidů a tuků).

  • 1 g bílkovin (proteinů) má kalorickou hodnotu 4 kcal (totéž 1 g sacharidu, 1 g tuku pak 9 kcal).

Kolik potřebujeme bílkovin?

Průměrná neaktivní osoba potřebuje 0,8 g bílkovin/kg tělesné hmotnosti. Siloví sportovci 1,4 – 2,2 g/kg tělesné hmotnosti. Senioři až 1,2 g/kg tělesné hmotnosti (pro podporu udržení svalové hmoty a síly). U průměrné lehce aktivní osoby pak může být vhodnější cca 1,2 – 1,5 g bílkovin/kg tělesné hmotnosti.

Množství bílkovin nám nastaví aplikace Kalorické Tabulky

Množství bílkovin nám nastaví aplikace Kalorické Tabulky, ale…

Ve většině případů se můžeme řídit nastavením množství potřebných bílkovin tak, jak nám to nastaví aplikace Kalorických Tabulek. Ale jsou výjimky – při problémech s ledvinami je nutné zkonzultovat množství bílkovin s lékařem (při zdravých ledvinách nám neuškodí ani vyšší až vysoké množství bílkovin, jen to může být zbytečné). Druhý případ je, máme-li vysoké procento tělesného tuku (cca 40 % tělesného tuku a výše). Zde Kalorické Tabulky mnohdy nastavují zbytečně vysoké množství bílkovin a lze jej upravit, protože jinak se uživatelé zbytečně stresují z toho, že se jim stanovené vysoké množství nedaří naplnit.

V těchto případech lze množství bílkovin počítat z aktivní hmoty, tzv. FFM. Množství FFM zjistíme tak, že od celkové naší hmotnosti odečteme procento svého tělesného tuku. Tzn. např. při hmotnosti 100 kg a 40 % tělesného tuku je množství FFM 60 kg. Toto množství FFM se mi pak v praxi s klienty osvědčilo násobit koeficientem 1,8, kdy tak optimální množství bílkovin potřebné pro udržení svalové hmoty může být pro tuto osobu cca 108 g (60×1,8). Bílkoviny, které tak v tomto případě ponížíme z automatického nastavení tabulek, lze přidat ve stejném množství do sacharidů, kdy obojí má stejnou kalorickou hodnotu.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Velmi se přimlouváme za to, aby individuální úpravy byly nastaveny věrohodným odborníkem, který také pomůže v prvních týdnech s jídelníčkem atd. Požádat o placenou konzultaci můžete přes jeho profesní stránky i samotného autora tohoto článku. Své služby poskytuje ve své poradně v Hustopečích, ale také on-line. 

Kde bílkoviny najdeme

Živočišné – vejce, maso, ryby, mléčné výrobky a sýry (Skyr, mozzarella, Cottage, tvaroh, mléko, řecký jogurt, ricotta…), tvrdé sýry, tvarůžky, kvalitní šunka, šmakoun, syrovátkový protein…
Rostlinné – sója, quinoa, amarant, ořechy, ovesné vločky, luštěniny, těstoviny, špaldové lupínky…

Některé významnější zdroje bílkovin

  • ve 100 g syrového masa cca 20 g bílkovin
  • 1 vejce 6 g bílkovin
  • 100 g 30 % eidamu 25 g bílkovin
  • 100 g tvarohu 10 – 26 g bílkovin dle druhu
  • 100 g Skyru 12 g bílkovin
  • 100 g řecký jogurt 10 g bílkovin
  • 100 g mozzarella 18 g bílkovin
  • 100 g tvarůžků 28 g bílkovin (pozor na vyšší množství soli)
  • 100 g luštěnin 20 – 26 g bílkovin dle druhu
  • 100 g sóji syrové 31 g bílkovin
  • 100 g ovesných vloček 13 g bílkovin

Jsou si všechny bílkoviny rovny?

Bílkoviny jsou tvořeny z jednotlivých aminokyselin. Ty, které obsahují všech 20 aminokyselin, označujeme jako plnohodnotné – do nich spadají živočišné zdroje bílkovin + sója a quinoa.

Důležitá je i biologická hodnota bílkovin – zjednodušeně to znamená, do jaké míry tělo danou bílkovinu využije a vstřebá. Hodnotí se na stupnici 0 – 100. Nejvyšší mají živočišné zdroje bílkovin (syrovátkový protein 96, vejce 94, maso 91, mléko 90). Rostlinné zdroje však mají výrazně nižší biologickou hodnotu, tzn. že z nich využijeme méně bílkovin (sója 64, luštěniny 50).

Z tohoto pohledu není zrovna nejlepší podléhat módnímu trendu proteinového nebo večerního chleba, který sice obsahuje vysoké množství bílkovin, ale ne zcela kvalitních a s nízkou využitelností. Proteinovým chlebem tak není vhodné naplnit velkou část kolečka bílkovin, proto raději volte složením lepší pečivo a bílkoviny naplňte z kvalitnějších zdrojů (viz výše).

Nenechte se nachytat!

Důležitosti bílkovin (proteinů) si všímají i prodejci a využívají toho pro šikovný marketing. Na mnoha výrobcích najdete kouzelné prodávající slůvko PROTEIN, kdy kvůli němu je mnohdy výrazně navýšena cena. A těch bílkovin tam nemusí být nějak výrazněji více než v běžných potravinách. Není potřeba hned sahat po těchto výrobcích, opravdu plně dostačují základní potraviny.

A teď prakticky – inspirativní talíře plné bílkovin

Připravil jsem pro vás inspiraci v podobě ukázky plnění 120 – 130 g bílkovin denně (ve variantách klasických a variantách pro ty, kteří nemohou mléčné výrobky). Talíře jsou zaměřené na zdroje bílkovin. Určitě je fajn to doplnit zeleninou, ovocem, ořechy apod., aby byla zachována co nejvyšší pestrost a tělo dostávalo vše, co potřebuje.

Jde o inspirativní talíře, které ilustrují, z jakých potravin lze bílkoviny načerpat. Každý si samozřejmě uzpůsobí jejich množství vzhledem ke svým potřebám.

Bílkoviny – inspirativní talíř č. 1

Snídaně – 50 g ovesné vločky s 150 ml mléka (lze přidat oříšky, semínka, bobulové ovoce…)
Svačina – 50 g chléb a balení mozzarella light (125 g) – k tomu zelenina
Oběd – 150 g kuřecí prsa a 50 g rýže basmati – k tomu zelenina, kysané zelí
Svačina – 250 ml kefír natural, balení řecký jogurt natural (140 g) + čajová lžička marmelády
Večeře – 50 g chléb s 3 plátky eidamu 30 % – k tomu zelenina

Bílkoviny - inspirativní talíř č. 1
Bílkoviny – inspirativní talíř č. 1

Bílkoviny – inspirativní talíř č. 2 (bezmléčný)

Snídaně – 60 g ovesné vločky zalitých vodou (lze přidat oříšky, semínka, bobulové ovoce…)
Svačina – 50 g chléb, konzerva tuňáka (ideálně ve vlastní šťávě), 2 vejce – k tomu zelenina
Oběd – 150 g kuřecí prsa a 50 g rýže basmati – k tomu zelenina, kysané zelí
Svačina – 50 g chléb, konzerva červených fazolí (225 g netto) – zelenina
Večeře – 40 – 50 g chléb, 5 plátků vysokoprocentní šunky – k tomu zelenina

Bílkoviny - inspirativní talíř č. 2
Bílkoviny – inspirativní talíř č. 2

Bílkoviny – inspirativní talíř č. 3 (130 g bílkovin)

Snídaně – 50 g špaldové lupínky s 150 ml mléka (lze přidat oříšky, semínka, bobulové ovoce…)
Svačina – Cottage (balení 200 g)
Oběd – 150 g krůtí prsa a 200 g brambor – k tomu zelenina, kysané zelí (maso lze zaměnit např. za kuřecí prsa, králičí, vepřovou kýtu, panenku…)
Svačina – 250 ml kefír natural, balení Skyr natural (150 g) + čajová lžička marmelády
Večeře – 100 g chléb s 3 plátky eidamu 30 % a 3 plátky libové šunky – k tomu zelenina

Bílkoviny - inspirativní talíř č. 3
Bílkoviny – inspirativní talíř č. 3

Bílkoviny – inspirativní talíř č. 4 (bezmléčný – 122 g bílkovin)

Snídaně – 60 g špaldových lupínků zalitých vodou (lze přidat oříšky, semínka, bobulové ovoce, hořkou čokoládu…)
Svačina – 50 g chléb, konzerva tuňáka (ideálně ve vlastní šťávě) – k tomu zelenina
Oběd – salát z 50 g černé čočky, 50 g těstovin, 100 g krůtích prsou, zeleniny (lze přidat dle chuti olej)
Svačina – 100 g chléb, 4 plátky libové šunky, 2 vejce – zelenina
Večeře – tofu (balení 180 g) – k tomu zelenina

Bílkoviny - inspirativní talíř č. 4
Bílkoviny – inspirativní talíř č. 4

Teď už víte, jak na to, takže vzhůru do plnění bílkovin…

foto: cz.depositphotos.com a autor článku

Tip redakce Kalorické Tabulky

Autor článku přispěl svými radami také do zápisníku Kalorické Tabulky – diář plný motivace.

Pavel Furch, DiS.

www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • akreditovaný výživový poradce MŠMT a instruktor fitness
  • individuální jídelníčky na míru se zohledněním potřeb a chutí jedince (osobně či online)
  • analýza záznamů stravování s následnými doporučeními, jakými potravinami zpestřit jídelníček s cílem podpory péče o své zdraví
  • měření na segmentální bioimpedanční váze Tanita BC 545 s podrobnou analýzou hodnot v přehledných grafech a následnými doporučeními
  • poradenství v oblasti životního stylu a pohybových aktivit
  • je aktivní také na facebooku, kam dává své osobní tipy
25.1.2025 Pavel Furch, DiS. Články, Recepty a výživa

Z archivu

Výživový poradce Pavel Furch: Jak se nenechat nachytat na úspěšné cestě ke zdravé a štíhlé postavě

Jako dlouhodobý člen skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami roky sleduji nejčastější dotazy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky.

A protože se prakticky shodují s tím, na co se ptají moji klienti, připravil jsem stručný edukační přehled, jenž vám pomůže vyznat se v složité spleti pravd, polopravd a mýtů v oblasti výživy.

Celý článek 14.2.2024

Související články

Představujeme Kopírování do více dnů

Milá tabulkářko, milý tabulkáři,
v aplikaci Kalorické Tabulky pro Tebe máme skvělou novinku! Je k dispozici nová aktualizace, která přináší praktickou funkci. 

Celý článek 11.2.2025

Ing. Barbora Karásková: Vláknina – tajný spojenec také při hubnutí

Jak už jsem v předchozích článcích zmínila, zdravé hubnutí není jen o dosažení kalorického deficitu, ale vyžaduje také vyváženou, pestrou a komplexní stravu.

Obvykle se mluví o důležitosti hlavních živin, zatímco na vlákninu se zapomíná. Přitom je to nenápadný hrdina, který by na vašem talíři rozhodně neměl chybět.

Celý článek 7.2.2025

Jak si správně a bezpečně plánovat a připravovat krabičky s jídlem

Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.

Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.

Celý článek 3.2.2025

Měření porcí jídla pomocí dlaně

Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.

Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?

Celý článek 30.1.2025

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Káva a hořčík – nesmiřitelní nepřátelé?

Jako milovníka kávy mne zaujaly dvě v podstatě protichůdné informace – káva obsahuje hořčík a káva vyplavuje hořčík z těla.

Jak to tedy je?

Celý článek 23.1.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner