Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak si správně a bezpečně plánovat a připravovat krabičky s jídlem

Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.

Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.

Tento způsob plánování jídel má však svá pravidla, která je nutno dodržovat, aby byl efektivní a především bezpečný. Pojďme si rozebrat výhody, nevýhody a také tipy, jak se vyhnout případným rizikům.

Jak si správně a bezpečně plánovat a připravovat krabičky s jídlem

Výhody krabičkování

1. Úspora času a energie

Připravit si jídla na několik dní dopředu znamená méně času stráveného vařením. Stačí si vyhradit pár hodin týdně, během kterých připravíte několik porcí. Ráno jen sáhnete do lednice a máte jídlo připravené.

2. Finanční úspora

Plánování jídel předem umožňuje lépe kontrolovat nákupy. Nekupujete zbytečnosti, minimalizujete plýtvání potravinami a navíc ušetříte za nesmyslné objednávání jídel jenom proto, že máte už ukrutný hlad.

3. Vyvážené a pestré stravování

Díky krabičkám máte nad jídlem kontrolu. Více si hlídáte kvalitu surovin, velikost porcí a složení jídel, což je skvělé pro udržení váhy, redukci, ale i obyčejné snaze jíst zkrátka lépe a zdravěji.

4. Lepší organizace

Krabičkování eliminuje takové to tradiční rozhodování Co si dnes dám? nebo Co budu zas vařit?, které často končí nezdravými alternativami. S připraveným jídlem odpadá nutnost improvizace.

Avšak pozor, příprava jídel do krabiček má i svá rizika.

Nevýhody krabičkování

1. Otázka bezpečnosti uskladněných jídel

Špatné skladování nebo nevhodné zacházení s potravinami může vést k rychlejšímu kažení jídla. To může být rizikové zejména u jídel s vysokým obsahem mléčných potravin, které podléhají zkáze rychleji.

2. Riziko stoupajícího histaminu

Některé potraviny jako maso, ryby nebo sýry přirozeně produkují histamin během skladování. Pokud jsou skladovány příliš dlouho nebo při nesprávné teplotě, může histamin stoupat, což může způsobit problémy lidem citlivým na histamin.

3. Časová náročnost na přípravu

Ačkoli krabičkování šetří čas během týdne, je třeba počítat s tím, že jednorázová příprava může být časově náročná. Je třeba si naplánovat recepty, nakoupit a následně strávit několik hodin v kuchyni. Chceme–li dosáhnout cíle, musíme vystoupit ze své komfortní zóny a věnovat přípravě čas. Nebojte, vyplatí se to.

4. Jednotvárnost jídel

Pokud nejste kreativní nebo nemáte rádi změnu, může vás omrzet jíst stále stejné jídlo několik dní za sebou.

Ale díky aplikaci Kalorické Tabulky a jejich kuchařce do vaší kuchyně hravě zavane svěží vítr.

Krabičkování je cesta k pohodlnějšímu životnímu stylu

  • Vytvořte si klidně rámcový plán jídel na celý týden.
  • Zohledněte suroviny, které rychleji podléhají zkáze, a ty používejte raději na začátku týdne.
  • Zelenina, obiloviny nebo luštěniny vydrží déle.
  • Myslete na zásoby, které máte doma, v lednici a ve spíži, a nové nakupujte jako poslední.
  • Připravujte různorodé pokrmy a střídejte ingredience.
  • Použijte koření, bylinky a různé druhy příloh, abyste se vyhnuli jednotvárnosti.

Krabičkování jídla je skvělým způsobem, jak ušetřit čas, peníze a zlepšit své stravovací návyky. Klíčem k úspěchu je důsledné dodržování zásad bezpečného skladování a manipulace s potravinami. Pokud se naučíte krabičkovat správně, stane se z toho nejen užitečný návyk, ale i způsob, jak si usnadnit každodenní život.

Jak na efektivní krabičkování

Pokud se vám nechce připravovat každé jídlo zvlášť, využijte techniku “batch cooking”. Uvaříte jednu základní surovinu (např. upečené maso) a tu pak kombinujete s různými přílohami, zeleninou nebo omáčkami, abyste získali rozmanitost.

Někteří lidé povýšili krabičkování na umění. Existují celé trendy “meal prep art”, kde lidé vytvářejí jídla nejen zdravá, ale i esteticky dokonale poskládaná. Krabičky jsou barevné, vyvážené a lákavé na pohled. Ale je to také trend různých firem. Dávejte pozor na různé nabídky nedůvěryhodných společností, které slibují, že díky jídlu v prášku a koktejlu zhubnete. To už je zase jiná kapitola. Krabička s připraveným jídlem musí opravdu obsahovat kvalitně připravené, výživné a kaloricky přijatelné potraviny.

Kalorické Tabulky: Diář plný motivace
Kalorické Tabulky: Diář plný motivace

Tip redakce Kalorické Tabulky

Naučit se plánovat a připravovat krabičky může pomoci i zkušený odborník. Jedním z nich je také autorka tohoto článku. Její služby jsou solidní a cenově přijatelné. Více informací na jejím profesním webu. Svými poznatky přispěla také do Diáře plného motivace, který vydaly Kalorické Tabulky ve spolupráci s Nakladatelstvím Jota.

Hellča Vávrová

cobuduzasvarit.cz

  • Certifikovaný poradce pro výživu a suplementaci, který nevnucuje žádné „zázračné“ a předražené doplňky ani striktní diety.
  • Pomůže vám zhubnout zdravě, udržitelně a s radostí.
  • Naučí vás stravovat vyváženě a jednoduše.
  • Dokáže vám, že jídlo je radost a láska.
  • Kontakt: vavrovahelena7@gmail.com
3.2.2025 Hellča Vávrová Články, Recepty a výživa

Z archivu

Výživový poradce Pavel Furch: Vše, co potřebujete vědět o bílkovinách

Velmi častý dotaz ve skupině Hubneme a jíme s Kalorickými Tabulkami je: „Kde najdu bílkoviny? Nedaří se mi plnit jejich potřebné množství.“

Pojďme se tedy na to blíže podívat. Pevně věřím, že po přečtení článku by pro vás mělo být mnohem jednodušší kolečko bílkovin plnit.

Celý článek 25.1.2025

Související články

Veronika Mayová: Naučená bezmoc a hubnutí

„Nebudu to dělat. Proč bych měla? Ostatním se daří, jen mně ne. Už tolikrát jsem selhala…“

Poznáváš se v tom? Tak věz, že ses zavřel/a do pomyslné klece bezmoci.

Celý článek 17.11.2025

Jak vznikala kniha „Kalorické Tabulky – nejlepší recepty“, jež pomáhá lidem měnit jejich hmotnost i životy

Je to už neuvěřitelných pět let, kdy vyšla naše kniha Kalorické Tabulky – nejlepší recepty.

Rádi bychom tímto knížku doporučili novým čtenářům a hlavně poděkovali všem, kteří si ji doteď zakoupili…

Celý článek 13.11.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner