Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

A přesně podle toho se budou zásadně lišit i vaše možnosti stravování. Pokud vás zajímá, jak si jídelníček poskládat tak, aby respektoval vaše zaměstnání i zdraví, čtěte dál.

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Základem je, jako vždy, pravidelnost. Snažte se o ni, co nejvíc je to možné. Udělejte z pravidelnosti a zdravého životního stylu svou prioritu. Starejte se o sebe, abyste se následně mohli dobře starat o pacienty. Zákon naštěstí myslí na pauzy na jídlo, nevyužívejte je tedy k dohánění dokumentace a v klidu se najezte! Je to čas pro vás.

Hlavní jídlo

Ať už si jídlo připravujete sami a nosíte v krabičkách, nebo chodíte do zaměstnanecké jídelny či restaurace, soustřeďte se na několik základních pravidel.

  1. Nevynechávejte hlavní jídla – snídaně, oběd a večeře jsou základ.
  2. Dbejte na vyvážené složení – složené sacharidy, tuky, vláknina a zejména bílkoviny.
  3. Velikost porce – nepřiměřeně malá ani příliš velká porce nebude dlouhodobě OK.
  4. Pozor na kalorie navíc – saláty s olejem nebo majonézou; krémové smetanové polévky, sušenky, dezerty atp.

Při stravování v jídelnách, restauracích a hospodách nepropadejte falešnému pocitu, že když si dáte maso s rýží, salát nebo těstoviny, tak že se jedná o dietní variantu. Zkuste jídlo zapsat co nejpřesněji do Kalorických Tabulek (na mnoha místech vám poskytnou potřebné údaje – poznámka redakce) a uvidíte sami.

Pokud chcete žít zdravě nebo byste rádi zhubli, vybírejte nesmažené varianty, nezapomeňte na zeleninu a upřednostněte pokrmy obsahující bílkovinu. Mezi potraviny bohaté na bílkoviny řadíme zejména maso, ryby, mléčné výrobky, vejce a luštěniny. Vhodným hlavním jídlem tedy může být např. ryba pečená se zeleninou a bramborami, čočka s vajíčkem a kyselou okurkou nebo krůtí steak s bulgurem a hráškem. Naproti tomu takové buchtičky se šodó, smažené bramboráky nebo palačinky s marmeládou se jako hlavní jídlo moc nehodí. I proto, že obsahují málo bílkovin a nezasytí na dlouhou dobu.

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Můj tip: Mrkněte na parádní talíř nabízený Kalorickými Tabulkami – díky němu se naučíte, z čeho by měl být zdravý talíř složený (a v jakých poměrech). Nebojte, postupně vám nové návyky přejdou pod kůži a budou se vám dodržovat mnohem snadněji než na začátku.

Svačiny

Ne vždy je možné udělat si pauzu na svačinu, zkuste tedy třeba aspoň neochucený kefír, jogurtové mléko, případně neslazený kvalitní proteinový prášek rozmíchaný v tekutině. Ke zmíněnému zdroji bílkovin přidejte ještě ovoce a vyvážená svačina je na světě raz dva. Tyto svačinky můžete popíjet i v rámci práce, jejich příprava vám nezabere žádný čas a jejich konzumace je snadná (a nenápadná).

CAVE (zdravotníci vědí)

Nalijme si čistého vína, pacienti nebo kolegové často nosí drobné sladkosti, čokoládky, koláče apod. POZOR na jejich příliš častou konzumaci. V překladu – výše uvedené dobrůtky nejsou plnohodnotnou svačinou a není dobré jimi tato jídla nahrazovat. Mé konkrétní doporučení zní MAXIMÁLNĚ jedna sladkost za den (např. 2 kostičky čokolády, 1 malý kousek koláče, 1 kousek bábovky apod.). To platí zejména, když se snažíte o redukci hmotnosti.

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Nápoje

Zkuste vyloučit kalorické nápoje. Energy drinky nahraďte kvalitním spánkem. Místo džusu si dejte ovoce ve své přirozené podobě. Místo ochucené minerálky nebo šťávy se naučte pít vodu nebo čaj. Zvládnete to! Pijte průběžně během dne, alespoň 1,5 l tekutin denně.

Tip: Také vám pečlivě připravený čaj nebo káva na stole nakonec vždycky kvůli práci vychladnou? Zkuste si nápoj připravit do termosky nebo termoláhve a udrží si teplotu mnohem déle.

Poznámka: Mléko řadíme k potravinám. Pokud máte rádi kávičku, zkontrolujte si množství mléka. Jestliže za den vypijete třeba čtyři kávy, z nichž každá bude obsahovat 200 ml mléka (např. caffé latte nebo macchiato), vypili jste 800 ml mléka. A to je při hubnutí nezanedbatelné množství. Nezapomínejte si tedy i nápoje zapisovat do Kalorických Tabulek, kde okamžitě a jednoduše zjistíte jejich vliv na váš kalorický příjem.

Pravidlo 80:20

Zdravé a normální je dodržovat doporučení asi z 80 %. Jestliže se z 80 % budete držet všech doporučení, nemusíte se bát, že by vás 20% vybočení z režimu ohrozilo na zdraví nebo negativně ovlivnilo vaši hmotnost.

foto: cz.depositphotos.com, Marcela S. a Helena F.  ze skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Mgr. Šmídová Radka

blog.kaloricketabulky.cz/author/radkasmidova

  • Vystudovala bakalářský obor Nutriční terapeut, na který navázala magisterským oborem Nutriční specialista na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
  • Motto: Ať už bylo otcem nemoci cokoli, její matkou byla špatná strava.
19.5.2025 Mgr. Šmídová Radka Články, Jak zhubnout

Z archivu

Jak se nezhroutit při péči o nemocného člena rodiny – osobnostní růst a válka v jednom

Možná to také znáte – žijete si svým životem, dodržujete blahodárné rituály, sportujete, hlídáte si jídelníček, abyste se cítili dobře a udělali něco pro své zdraví.

A pak znenadání přijde událost, která vám vše obrátí naruby. A vy nemáte energii ani čas pokračovat v tom, co pro vás doposud bylo samozřejmostí.

Celý článek 28.10.2022

Související články

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Jan Lipšanský O kaloriích nevážně: Jaké jídlo jedí řečtí mniši?

Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.

A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.

Celý článek 26.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner