Zdravé jídlo na dosah ruky – to mě napadne, když pro rodinu dělám jednoduchou cottage pomazánku. Ano, pomazánka může někdy připomínat spíš salát, záleží totiž na hustotě cottage, ale i tak její výživové bonusy zůstávají. Jen je tedy třeba někdy místo mazání na chleba jíst prostě lžičkou.
Recept z pohledu aplikace Kalorické Tabulky
Jedna porce má 20 g bílkovin, 23 g sacharidů (v té nejlepší formě), 10 g tuku a krásných 8 g vlákniny.
U nás se k pomazánce konzumuje žitný celozrnný chléb pumpernickel (může být i jiný, ale tento má opravdu top výživové hodnoty, a tím pádem zdravotní benefity).
Postup velmi snadný a rychlý: Uvařené vajíčko nakrájet do cottage (používám svoji vychytávku – vajíčko protlačím kráječem na brambory), osolit, opepřit a přidat hodně listové petrželky. Hotovo.
Pár zajímavostí k receptu a surovinám
Žitný chléb pumpernickel je tradiční tmavý chléb původem z Německa (oblast Vestfálsko), specifický svou hutnou strukturou, výraznou chutí a velmi dlouhou dobou pečení (16 až 24 hodin). Mnoho lidí jej nemá rádo pro jeho nakyslou chuť a vlhkost, ale vzhledem k výživovým hodnotám a zdravotním benefitům bychom mu jistě měli dát aspoň někdy šanci.
Tento chléb v obchodech spolehlivě poznáte – má většinou tvar kostky (obdélníku) a je pevně zataven v obalu. To proto, aby neztrácel svou přirozenou vlhkost. Ne každý chléb, který vypadá podobně nebo je vlhký a žitný, splňuje však daná kritéria.
Jak vypadá složení?
Celozrnná žitná mouka, voda, sůl. Tradičně bez přídavku kvasnic nebo pekařského droždí – místo toho se používá kysané těsto (žitný kvásek). Díky dlouhému pečení při nízké teplotě, kdy probíhá tzv. Maillardova reakce a karamelizace cukrů, má barvu hnědou až černou.
Výživové hodnoty na 100 g
Energie 840 – 1 000 kJ
Sacharidy 40 – 45 g (z toho cukry < 2 g)
Vláknina 8 – 10 g (!)
Bílkoviny 5 – 7 g
Tuky 1 – 2 g
Sodík (sůl) cca 0,5 g
U průmyslových verzí se mohou hodnoty lišit kvůli přidanému cukru, tuku a barvivům. Proto vždy čtěte složení!
Výhody konzumace celozrnného žitného chleba
Vysoký obsah vlákniny – podporuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu, navozuje pocit sytosti.
Nízký glykemický index (GI) – stabilizuje hladinu cukru v krvi, vhodný i pro diabetiky.
Plnohodnotné žitné zrno obsahuje vitamíny skupiny B, železo, hořčík, zinek.
Dlouhotrvající sytost – díky vláknině a hutné konzistenci zasytí na delší dobu než běžný pšeničný chléb.
Bez přidaného cukru (tradiční varianta) jde o zdravější alternativu k běžnému pečivu.
Vhodný pro fermentační dietu (kváskové pečivo) – lépe stravitelný, příznivý pro mikrobiom.
Výhody konzumace cottage sýru
Vysoký obsah bílkovin, tj. mimo jiné snížení hladu díky dlouhodobému zasycení, vhodný i na večeři. Skvělý je i pro sportovce, osoby v redukční dietě nebo seniory.
Nízký obsah tuku a kalorií – nízkotučné varianty jsou vhodné při hubnutí nebo zdravém stravování, má méně tuku než běžné tvrdé sýry.
Bohatý na vápník a fosfor – podporuje zdravé kosti a zuby. Vápník je důležitý pro správnou funkci svalů a nervového systému.
Dobrá stravitelnost – díky menšímu množství tuku je „lehký pro žaludek“, proto jej lze konzumovat i večer.
Univerzální využití – může se jíst nasladko (s ovocem, medem) i naslano (se zeleninou, bylinkami), dá se použít do salátů, pomazánek, jako příloha nebo součást jídel.
Jídlo nás provádí po celý život, a nelze jej vyřadit ze života jako jakoukoliv jinou závislost. Proto je mottem stránky Fit s chutí „Žádný jídelníček vás nenaučí správně jíst. Jídlo je třeba pochopit a milovat“.
Zajisté už každý z nás slyšel minimálně jednou pojem mikroplasty, většinou ve spojení s tím, že se našly už i v lidském těle. Jak se však mikroplasty definují a odkud se nám do těla mohou dostat?
V posledních pár letech se o bílkovinách a bílkovinných potravinách mluví mnohem víc než kdy dřív.
Stojí za to se o ně tak moc zajímat? A opravdu je vhodné produkty označené jako „proteinové“ (High Protein) zařazovat do jídelníčku? Pojďme se na to společně podívat.
Ačkoliv je naší prioritou vývoj aplikace Kalorické Tabulky, začali jsme před časem zcela spontánně sbírat tipy na věrohodné odborníky v oblasti výživy a fitness.