Zdravé jídlo na dosah ruky – to mě napadne, když pro rodinu dělám jednoduchou cottage pomazánku. Ano, pomazánka může někdy připomínat spíš salát, záleží totiž na hustotě cottage, ale i tak její výživové bonusy zůstávají. Jen je tedy třeba někdy místo mazání na chleba jíst prostě lžičkou.
Recept z pohledu aplikace Kalorické Tabulky
Jedna porce má 20 g bílkovin, 23 g sacharidů (v té nejlepší formě), 10 g tuku a krásných 8 g vlákniny.
U nás se k pomazánce konzumuje žitný celozrnný chléb pumpernickel (může být i jiný, ale tento má opravdu top výživové hodnoty, a tím pádem zdravotní benefity).
Postup velmi snadný a rychlý: Uvařené vajíčko nakrájet do cottage (používám svoji vychytávku – vajíčko protlačím kráječem na brambory), osolit, opepřit a přidat hodně listové petrželky. Hotovo.
Pár zajímavostí k receptu a surovinám
Žitný chléb pumpernickel je tradiční tmavý chléb původem z Německa (oblast Vestfálsko), specifický svou hutnou strukturou, výraznou chutí a velmi dlouhou dobou pečení (16 až 24 hodin). Mnoho lidí jej nemá rádo pro jeho nakyslou chuť a vlhkost, ale vzhledem k výživovým hodnotám a zdravotním benefitům bychom mu jistě měli dát aspoň někdy šanci.
Tento chléb v obchodech spolehlivě poznáte – má většinou tvar kostky (obdélníku) a je pevně zataven v obalu. To proto, aby neztrácel svou přirozenou vlhkost. Ne každý chléb, který vypadá podobně nebo je vlhký a žitný, splňuje však daná kritéria.
Jak vypadá složení?
Celozrnná žitná mouka, voda, sůl. Tradičně bez přídavku kvasnic nebo pekařského droždí – místo toho se používá kysané těsto (žitný kvásek). Díky dlouhému pečení při nízké teplotě, kdy probíhá tzv. Maillardova reakce a karamelizace cukrů, má barvu hnědou až černou.
Výživové hodnoty na 100 g
Energie 840 – 1 000 kJ
Sacharidy 40 – 45 g (z toho cukry < 2 g)
Vláknina 8 – 10 g (!)
Bílkoviny 5 – 7 g
Tuky 1 – 2 g
Sodík (sůl) cca 0,5 g
U průmyslových verzí se mohou hodnoty lišit kvůli přidanému cukru, tuku a barvivům. Proto vždy čtěte složení!
Výhody konzumace celozrnného žitného chleba
Vysoký obsah vlákniny – podporuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu, navozuje pocit sytosti.
Nízký glykemický index (GI) – stabilizuje hladinu cukru v krvi, vhodný i pro diabetiky.
Plnohodnotné žitné zrno obsahuje vitamíny skupiny B, železo, hořčík, zinek.
Dlouhotrvající sytost – díky vláknině a hutné konzistenci zasytí na delší dobu než běžný pšeničný chléb.
Bez přidaného cukru (tradiční varianta) jde o zdravější alternativu k běžnému pečivu.
Vhodný pro fermentační dietu (kváskové pečivo) – lépe stravitelný, příznivý pro mikrobiom.
Výhody konzumace cottage sýru
Vysoký obsah bílkovin, tj. mimo jiné snížení hladu díky dlouhodobému zasycení, vhodný i na večeři. Skvělý je i pro sportovce, osoby v redukční dietě nebo seniory.
Nízký obsah tuku a kalorií – nízkotučné varianty jsou vhodné při hubnutí nebo zdravém stravování, má méně tuku než běžné tvrdé sýry.
Bohatý na vápník a fosfor – podporuje zdravé kosti a zuby. Vápník je důležitý pro správnou funkci svalů a nervového systému.
Dobrá stravitelnost – díky menšímu množství tuku je „lehký pro žaludek“, proto jej lze konzumovat i večer.
Univerzální využití – může se jíst nasladko (s ovocem, medem) i naslano (se zeleninou, bylinkami), dá se použít do salátů, pomazánek, jako příloha nebo součást jídel.
Jídlo nás provádí po celý život, a nelze jej vyřadit ze života jako jakoukoliv jinou závislost. Proto je mottem stránky Fit s chutí „Žádný jídelníček vás nenaučí správně jíst. Jídlo je třeba pochopit a milovat“.
Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.
Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.