Abyste to měli o fous jednodušší, přinášíme malý výběr článků z archivu a navíc pár tipů na letní svačinky. Dovolte sami sobě užít si léto, jak má být.
Dle jejích slov správně zvolené svačiny pomáhají v horku regulovat tělesnou teplotu, stabilizují hladinu energie a zabraňují dehydrataci. Pokud jsou chytře poskládané, mohou mít i přidanou hodnotu pro trávení, funkci imunitního systému a dobrou náladu.
Meloun, okurka, jahody (obsahují přes 90 % vody a spoustu antioxidantů).
Řecký jogurt nebo tvaroh (ideální bílkoviny pro horké dny – když přidáte rozmixované ovoce a led, vznikne lahodné smoothie).
Domácí nanuky – smíchejte jogurt, rozmixované ovoce a dejte zmrazit.
Popcorn bez másla – vláknina a k tomu minimum kalorií.
Quinoa salátek – obsahuje minerální látky, rostlinné bílkoviny. Chutná i po pár hodinách v krabičce.
Mix oříšků, semínek a sušeného ovoce – energie do batohu i kanceláře.
Kefír nebo fermentované nápoje – osvěží a podpoří náš druhý mozek v bříšku – mikrobiom.
Extrudované cereální snacky – křupou, zasytí a technologie zaručuje, že živiny zůstávají zachovány.
Rostlinné dobroty z luštěnin a obilovin – například hummus s mrkví, fazolové krekry nebo čočkový salát (obsahují vlákninu a bílkoviny, takže energie nám vydrží déle).
A na závěr v rámci odlehčení jedno video nejen pro pamětníky seriálu Chalupáři – scénka s krásně požitkářským Iljou Prachařem, jež nám připomíná, že život (a jídlo) je třeba si umět vychutnat.
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.
Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.