Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Co je gochujang?

Gochujang je tradiční korejská fermentovaná pasta s výraznou chutí, která kombinuje pikantnost, sladkost i hloubku umami. Vyrábí se z červených chilli papriček, fermentovaných sójových bobů, sladké rýže a soli. Tato směs se nechává zrát i několik měsíců, čímž vzniká hustá, tmavě červená pasta s charakteristickou komplexní chutí. Gochujang je základní surovinou korejské kuchyně a tvoří základ mnoha pokrmů, omáček i marinád.

 

Čím je Gochujang pasta výjimečná?

Gochujang je výsledným produktem snahy o vytvoření kořeněné, intenzivní chuti s původem v Jižní Koreji. Ačkoliv má gochujang mnoho variací, základní ingredience obvykle zahrnují gochugaru – korejské červené chilli papričky, yeotgireum – ječný slad, chapssal – sladkou rýži nebo jiné obiloviny, meju garu – fermentovaný sojový prášek a sůl. Ingredience jsou běžně dostupné převážně na korejských trzích případně online. Díky této sestavě pak jako ideální dochucovadlo přináší do jídla celou řadu chutí.

Jak gochujang chutná?

Má lehce slanou, ale převážně pikantní chuť. Získává také jemnou sladkost díky fermentačnímu procesu. Během procesu fermentace se škrob přemění na cukry, což vede ke zvýraznění sladké chuti. Gochujang však nemusí být pikantní za každou cenu, záleží hlavně na výrobci, jaké koření použije – tuto informaci lze zjistit na obalu výrobku.

Využití gochujangu v kuchyni

Pasta z chilli papričky najde bezesporu široké využití i při vaření běžných pokrmů. Jako přísada poslouží při ochucení nejrůznějších druhů omáček, dresinků, polévek a také marinád nebo nálevů. Jako samostatný dresink se příliš často nepodává, ale při vhodné kombinaci s některou ze základních surovin v kuchyni může být ideálním dipem do různých variací jídel od smažené zeleniny, lze ji využít také pro domácí přípravu kimčchi nebo omáčky bibimbap.

Nákup a skladování

Pokud nemáte možnost navštívit klasický asijský nebo korejský obchod, který takové speciality nabízí, s určitou pravděpodobností můžete tyto ingredience nalézt i v běžné vietnamské večerce. V případě, že nákup ani zde nebude úspěšný, je vždy možnost pořídit je online na některém asijském eshopu.

Oficiální výrobci doporučují skladování na suchém, temném místě a po otevření je optimální skladovat při teplotě do +7°C, přičemž výrobek sám o sobě má dlouhou trvanlivost – minimální trvanlivost bývá zhruba jeden rok.

Jaké další pasty z jihokorejské kuchyně?

Vedle korejské chilli pasty gochujang existují další zástupci netradičních chutí, patří sem například doenjang, což je specifický typ fermentované fazolové pasty vyrobené převážně ze sóji a solanky, která dodá jídlu bohatou umami chuť a sama o sobě není pikantní. Pokud bychom chtěli jít cestou jiného pikantního favorita, existuje také ssamjang, tedy kombinace doenjang a gochujang – je pikantní, ale zároveň obsahuje chuťové prvky fermentovaných sojových bobů.

Mgr. Szabó Vojtěch

vojtechszabo.webnode.cz

Manažer nutričního obsahu v aplikaci Kalorické Tabulky.

Výživový poradce

31.10.2025 Mgr. Szabó Vojtěch Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jak na zdravé nabírání?

Jednoduché tipy na zdravé nabírání

Zimní období je ideální čas. Proč? Naše tělo přirozeně přijme více potravy, protože potřebuje produkovat více tepla. I to je jeden z důvodů, proč se ve světě sportovců v tomto období dělá tzv. bulking – nabírání. 

Celý článek 14.10.2025

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Jan Lipšanský O kaloriích nevážně: Jaké jídlo jedí řečtí mniši?

Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.

A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.

Celý článek 26.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner