Gen Z delikatesa Gochujang
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Co je gochujang?
Gochujang je tradiční korejská fermentovaná pasta s výraznou chutí, která kombinuje pikantnost, sladkost i hloubku umami. Vyrábí se z červených chilli papriček, fermentovaných sójových bobů, sladké rýže a soli. Tato směs se nechává zrát i několik měsíců, čímž vzniká hustá, tmavě červená pasta s charakteristickou komplexní chutí. Gochujang je základní surovinou korejské kuchyně a tvoří základ mnoha pokrmů, omáček i marinád.
Čím je Gochujang pasta výjimečná?
Gochujang je výsledným produktem snahy o vytvoření kořeněné, intenzivní chuti s původem v Jižní Koreji. Ačkoliv má gochujang mnoho variací, základní ingredience obvykle zahrnují gochugaru – korejské červené chilli papričky, yeotgireum – ječný slad, chapssal – sladkou rýži nebo jiné obiloviny, meju garu – fermentovaný sojový prášek a sůl. Ingredience jsou běžně dostupné převážně na korejských trzích případně online. Díky této sestavě pak jako ideální dochucovadlo přináší do jídla celou řadu chutí.
Jak gochujang chutná?
Má lehce slanou, ale převážně pikantní chuť. Získává také jemnou sladkost díky fermentačnímu procesu. Během procesu fermentace se škrob přemění na cukry, což vede ke zvýraznění sladké chuti. Gochujang však nemusí být pikantní za každou cenu, záleží hlavně na výrobci, jaké koření použije – tuto informaci lze zjistit na obalu výrobku.
Využití gochujangu v kuchyni
Pasta z chilli papričky najde bezesporu široké využití i při vaření běžných pokrmů. Jako přísada poslouží při ochucení nejrůznějších druhů omáček, dresinků, polévek a také marinád nebo nálevů. Jako samostatný dresink se příliš často nepodává, ale při vhodné kombinaci s některou ze základních surovin v kuchyni může být ideálním dipem do různých variací jídel od smažené zeleniny, lze ji využít také pro domácí přípravu kimčchi nebo omáčky bibimbap.
Nákup a skladování
Pokud nemáte možnost navštívit klasický asijský nebo korejský obchod, který takové speciality nabízí, s určitou pravděpodobností můžete tyto ingredience nalézt i v běžné vietnamské večerce. V případě, že nákup ani zde nebude úspěšný, je vždy možnost pořídit je online na některém asijském eshopu.
Oficiální výrobci doporučují skladování na suchém, temném místě a po otevření je optimální skladovat při teplotě do +7°C, přičemž výrobek sám o sobě má dlouhou trvanlivost – minimální trvanlivost bývá zhruba jeden rok.
Jaké další pasty z jihokorejské kuchyně?
Vedle korejské chilli pasty gochujang existují další zástupci netradičních chutí, patří sem například doenjang, což je specifický typ fermentované fazolové pasty vyrobené převážně ze sóji a solanky, která dodá jídlu bohatou umami chuť a sama o sobě není pikantní. Pokud bychom chtěli jít cestou jiného pikantního favorita, existuje také ssamjang, tedy kombinace doenjang a gochujang – je pikantní, ale zároveň obsahuje chuťové prvky fermentovaných sojových bobů.
Mgr. Szabó Vojtěch
Manažer nutričního obsahu v aplikaci Kalorické Tabulky.
Výživový poradce
31.10.2025
Mgr. Szabó Vojtěch
Články, Recepty a výživa