Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

„Jééé, dneska jsem si krásně zacvičila, to si zasloužím koláček.“
„Ty jo, už 4 kg dole, dám si sladkou tyčinku.“

Tohle jsou přesně ty myšlenky, které nám umí sebrat výsledky – stejně jako ty dobře známé v duchu „jsi neschopná a nemáš na to“.

Tenhle na první pohled pozitivní hlas známe všechny. Máme ho v hlavě a je vlastně fajn – podporuje nás, říká nám, že jsme dobré a že to máme v kapse. Možná ho neslyšíme často, možná ho ani nevnímáme, protože nenese negativní emoce a nestahuje nás do propasti, dokonce nás zdánlivě táhne vzhůru. Slovo „zdánlivě“ tady má velký význam. Protože to zdánlivé konejšení nás vede stejným směrem jako podkopávače nohou a neustálé zpochybňovače.

„Dneska se mi to povedlo, to si můžu dát párek v rohlíku.“
„To bylo fajn cvičo, tak si můžu dopřát, však žijem jen jednou – tak hurá na zmrzku.“

Ani si to neuvědomíš a sedíš v kavárně a dáváš si spicy pumpkin latte (2500 kJ) nebo něco podobného. To je vcelku jedno. Výsledek je stejný. Jenže bohužel přesně po těchto „maličkostech“ tvé výsledky začnou stagnovat.

Nic se neděje a ty nevíš proč. Nebo si to ani neuvědomuješ. Protože ti přece bylo dobře – tak proč se nic neděje? Právě kvůli tomu. Když totiž „dobré já“ chodí s pochvalou často, je to jako když „zlé já“ přijde s kritikou.

Není špatné dát si občas dort, ale dejme si k tomu tu správnou emoci, ne tu, která nás chytne do pasti „dobrých výsledků“, které pominou.

Moje klientky si píší deník myšlenek a vedu je k tomu, aby zachytávaly i pozitivní myšlenky, které nás nabádají jít si dát něco dobrého, „když nám to tak hezky jde“.

Nemusíme stát před výlohou cukrárny a nejít dovnitř. Ale taky nemusíme jít dovnitř vždy. Přistupujme k tomu vědomě. Veďme vnitřní dialogy na téma:

„A proč bych si ten dort měla teď dát?“
„Není to blbost?“
„Jako vážně je to dobrý nápad?“

Mluv k sobě. Mluv se sebou. Ty odpovědi tam máš.

P.S. Asi jste si všimli, že tentokrát oslovuji převážně ženy. Pravdou je, že v mé praxi jsem se s mužem s podobným přemyšlením ještě nesetkala.

foto: cz.depositphotos.com

Tip redakce Kalorické Tabulky

Autorka článku na svých stránkách nabízí za solidní ceny nutriční koučink – pomoc v podobě dlouhodobých i jednorázových konzultací.

Bc. Mayová Veronika

www.veronikamayova.cz

3.11.2025 Bc. Mayová Veronika Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Veronika: Kalorické Tabulky mi pomohly zbavit se záchvatovitého přejídání a uspořádat si jídelníček

Kolik jsem toho vlastně dneska snědla, že je mi špatně? Co jsem měla k večeři? Proč se musím vždycky přejíst?

Tyhle otázky jsem si kladla skoro každý večer zhruba před třemi lety. Že nejím úplně dobře, jsem věděla, ale jak špatný to je, ne.

Celý článek 23.11.2023

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Jan Lipšanský O kaloriích nevážně: Jaké jídlo jedí řečtí mniši?

Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.

A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.

Celý článek 26.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner