Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Filip Krejčí: Aikido – cesta harmonie

Ať jsou vaše cíle v tomto životě jakékoliv, myslím, že je především třeba být v souladu se svým okolím i se sebou samým.

Mějte, prosím, na paměti, že správných cest je vždy více a není tedy třeba nikoho do ničeho nutit.

Vím, že každý dokáže svou cestu spolehlivě najít, jakmile se začne rozhodovat sám. Dobrý průvodce pak poslouží v okamžicích, kdy tápete, na rozdíl od učitele, který vám často může nabídnout jen svou cestu.

Filip Krejčí: Aikido - cesta harmonie

Než byste se však začali s někým přít, zjistěte, co na něm máte rádi, zkuste jej poznat, pochopit a respektovat. Nenechte se rozptýlit nepodstatnými maličkostmi a budete vždy reagovat adekvátně.

  • Myslím, že to je pravé Aikido – cesta harmonie, kterou se může vydat každý z nás, ať už praktikuje bojové umění nebo ne.

Tělo, mysl a duch jsou tři nedílné složky každého člověka. Studium bojových umění či sportů nás učí, jak uvést tyto tři složky do rovnováhy tak, abychom byli připraveni i na ty nejvypjatější životní situace. Pokud bych měl vyzdvihnout hlavní přednost japonského bojového umění Aikido, které studuji já, pak je to jistě myšlenka neutralizace konfliktu již v samotném zárodku. Obecně však platí, že nezáleží na tom, jaké bojové umění či sport praktikujete.

  • Pokud jsou vaše tělo, mysl a duch v souladu, dokážete být v souladu i se svým okolím v jakékoliv situaci.

Trénink těla je, myslím, jednou z nejzásadnějších činností, které by se měl člověk věnovat. Pokud není tělo v pořádku, mysl je roztěkaná a necítíme se dobře. Osobně tedy využívám Aikido nejen ke studiu bojových technik, ale také jako prostředek ke zlepšení mobility, flexibility a koordinace těla.

Filip Krejčí: Aikido - cesta harmonie

Mnohaleté studium mě pak přivedlo k dalším tématům – kvalitní a dostatečná regenerace či výživa, které jsem postupně rozkryl díky svým fitness trenérům a aplikaci www.kaloricketabulky.cz.

Kromě trénovaného těla lze díky pravidelnému praktikování Aikido získat dále nehybnou mysl a nezdolného ducha. Nehybná mysl je jako klidná hladina, zrcadlící nepokřiveně realitu. Umožňuje vždy, včas a správně reagovat v jakékoliv situaci. Nezdolný duch vám pak pomůže překonat všechny překážky na vaší cestě. Díky tomu je Aikido vhodné pro každého bez ohledu na věk, pohlaví či tělesnou konstituci.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Filip Krejčí
https://www.facebook.com/filip.krejci.12

2. dan Aikikai Hombu Dojo

15.8.2019 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023