Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Hubneme a hodujeme s Evelýnou – nejlepší recepty, které se vejdou do aplikace KalorickeTabulky.cz

V naší uzavřené skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami se podle mě rodí noví budoucí autoři kulinářským bestesellerů.

Jednou z nich je bezesporu paní Evelýna, jež vymýšlí a sdílí nádherné recepty, které se krásně vejdou do tabulek, jak si tu mezi sebou říkáme. Pojďme nahlédnout do její kuchyně.

Jak se nám Evelýna svěřila, letošní předjaří ji nezastihlo v nejlepší fyzické ani duševní kondici. Potíže v zaměstnání jí vynesly dlouhodobou pracovní neschopnost a posléze i místo ve frontě na pracovním úřadu. „Na samotě u lesa s velkou nadváhou a šuplíkem plným antidepresiv, s šedesátkou na krku a důchodem v nedohlednu to opravdu nebyla situace k popukání,“ dodává upřímně sympatická žena a vzpomíná, jak tehdy při bloumání internetem narazila na stránky Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami.

Hubneme a hodujeme s Evelynou

Na počítání tabulek sice moc nejsem, ale líbila se mi pohoda a přátelská atmosféra, která v této komunitě vládne a která mi pomohla zaplnit prázdné a pomalu se vlekoucí dni. Ve skupině jsem našla spoustu cenných informací a prima lidiček. Konečně mě zase začalo bavit vstávat z postele,“ vzpomíná ne nedávné časy příjemná brunetka.

Občas ve zmíněné skupině utrousila nějaký ten obrázek svého jídla s popisem a těšily ji smajlíky, kterým říká milé-malé-žluté-kulaté držtičky, a pochvalné komentáře. A tak zapojila fantazii a dala se do vaření naplno. A po pár týdnech zjistila moc příjemnou věc – totiž že se začíná sama opravdu zmenšovat. „Já jsem se z těch depresí úplně normálně vyvařila a vypekla,“ říká dnes už naštěstí s úsměvem bezmála o DVACET kilo lehčí Eva Evelýna Dosedělová, která si posléze založila vlastní skupinu Jíme zdravě s labužnicí Evelýnou, kam již šestý měsíc každý den vkládá minimálně jeden nový nebo nějak zdravě upravený recept. K dnešnímu dni jich má na kontě bezmála 300 a stále prý přicházejí nové, protože ji to především neskutečně baví.

Evelýna o sobě tvrdí, že při svém vaření sází především na tradiční kuchařské řemeslo. Jídlo je potřeba si podle ní normálně poctivě uvařit, a ne pouze z koupených surovin elegantně vyskládat na talíř, jak to prý někdy vídá na stránkách některých výživových poradců. Při sestavování svého jídelníčku používá především zdravý rozum a nepreferuje žádné diety nebo vyhraněné módní výživové trendy. Ráda se ale všude „zastaví“ a něco se od nich přiučí. “Vegani umí skvěle kouzlit s luštěninami a semínky. Díky nim jsem objevila třeba kuchyňské využití chia semínek nebo lahůdkového sušeného droždí, na které nedám dopustit. Elcéčkaři (rozuměj vyznavači Low Carb – bezsacharidové stravy) zase pečou senzační sladkosti bez mouky. A to všechno se dá zúročit a začlenit do konceptu, který mi vyhovuje a ve kterém se cítím tak dobře, že nemám důvod vracet se k nějakým starým návykům. To bych musela být blázen,“ popisuje svoji novou vášeň.

Když porovnává svůj současný a minulý jídelníček, tak je to prý nyní o tolik lepší, že snad ani okřídlený příměr s nebem a dudy na to nestačí. „Dřív jsem si pořád jenom něco zakazovala. Lékaři mě přesvědčovali, což mimochodem považuji za obzvlášť smutné, že se přejídám. Tak jsem ubírala na porcích, kde se dalo, a občas zákonitě podléhala vlčím hladům, tj. statečně jsem si huntovala metabolismus a motala se v začarovaném kruhu tak dobře známém všem baculkám a tlouštíkům. Po večerech jsem jako králík chroupala hory zeleninových salátů, protože sníst čokoládový dortík nebo obložený chlebíček, to byl smrtelný hřích. A dneska? Jím téměř všechno, na co mám chuť, vařím si exotiku i českou klasiku s knedlíkem, peču si sladkosti. Jen jsem musela v kuchyni přistoupit na trochu jiná pravidla a těch se držet,“ vysvětluje žena, která dokonce chystá na toto téma i svůj první e-book. A dodává, že tak těžké, jak by se to mohlo na první pohled zdát, to prý rozhodně není. Posuďte sami:

Fazolový čili gulášek na segedínský způsob

Fazolový čili gulášek na segedínský způsob

Suroviny a postup je stejný jako u mého odlehčeného segedínu, jen s jedinou, ale podstatnou, obměnou. Místo kuřecího masa jsem dala na dvě porce 200 g velkých máslových doměkka uvařených fazolí (omáčku lze dle potřeby ještě „dozahustit“ rozmixovanými fazolemi, případně zředit vodou,ve které se fazole vařily). Já jsem to tedy ještě „po maďarsku“ řádně přiostřila nakrájenou čerstvou červenou paprikou a pálivou čili papričkou ze zahrádky. S čerstvou domácí celozrnnou bulkou to byla fakt dobrota.Kdo chce,může zjemnit lžičkou zakysanky, ale mně to chutnalo právě takto, pěkně paprikově brutální.

Pomazánka z míchaných vajíček

Pomazánka z míchaných vajíček

Miluji tvarohové pomazánky a průběžně mám vždy nějakou v lednici. Jsou základem mých snídaní i některých svačinek. Baví mě vymýšlet nové druhy a kombinace.

Pro osoby (cca 200 g) potřebujete:

  • 5 g ghí
  • 1 vejce
  • ½ jarní cibulky
  • 30 g krůtí šunky (2 plátky)
  • 50 g sýru (½ Paloučku nebo Lučiny)
  • 1 PL cottage
  • 1 PL tvarohu
  • ½ ČL dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • pažitka nebo petrželka na posypání

Základem pomazánky jsou vlastně klasická míchaná vajíčka. Jen z jedné porce vlastně uděláme dvě  – a to mě vždy baví. Na přepuštěném másle osmahnu kolečka cibulky, přidám šunku na kostičky a vajíčko a chvilku míchám. Odstavím, ještě než se směs úplně vysuší. Nechám chvilku na pánvičce vychladnout a pak přidám Palouček, Cottage a tvaroh, hořčici, sůl a pepř. Pořádně promíchám a dám do misky a uložím do ledničky.  Na domácím celozrnném pečivu opravdu vynikající.

Syrečkový „quiche“ s cibulí a ořechy

Syrečkový „quiche“ s cibulí a ořechy

Odlehčená variace inspirovaná známým slaným francouzským koláčem, který si mohou dát bez výčitek i ti, co hubnou. Koláčová forma průměr cca 26 cm.

Základní těsto :

  • 5 g oliváčku
  • 100 g tvarůžků
  • 2 vejce

Tvaroh:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 60 g mozzarelly light
  • 2 PL zakysané smetany
  • 1 PL Chia
  • 1 vejce
  • 3PL lahůdkového droždí (LSD)
  • sůl

Na ozdobu:

  • 1 červená cibule
  • Cca 40 g vlašských ořechů
  • 60 g mozzarelly light

Předehřeju troubu na 200 stupňů a a do formy vyložené pečpapírem a lehce vystříklé oliváčkem, naliji rozmixované syrečky s vejci. Peču cca 15 minut a asi v polovině propíchám vidličkou, aby se těsto nenafouklo. Tvaroh rozmixuji s vejcem a mozzarellou, přidám chia a LSD, dle chuti dosolím, rozetřu po tvarůžkovém základu, bohatě ozdobím kolečky cibule, plátky mozzarelly a celými vlašskými ořechy –  a peču dalších cca 30 minut dorůžova. Tahle mňamka chutná teplá i studená.

Zajímavé odkazy:

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

18.9.2019 Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024