Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Hubnutí s jistotou: Devět otázek, na které si odpovězte, než se pustíte do hubnutí

Hubnutí je zejména „o hlavě“. Teoreticky všichni víme, jak bychom měli jíst, že je třeba se více hýbat a zejména u nově nastoleného životního stylu vydržet.

Tak proč skoro jen pouhá desetina zhubnuvších neprojde obávaným jo-jo efektem?

Jste také mezi těmi téměř 90% „jo-jo zkušenými“? Což se pro tentokráte na hubnutí opravdu pečlivě připravit?

Co je psáno, to je dáno

Vezměte si papír a tužku. A sepište, opravdu SEPIŠTE, odpovědi na níže uvedené otázky. Věřte, že těch pár minut zamyšlení k plánovanému hubnutí vám může velmi pomoci k ujasnění si správné cesty a zmapování případných překážek, na které se takto předem připravíte, a už vás nepřekvapí.

Otázka č. 1 – PROČ HUBNU?

Nejsilnější motivace k hubnutí dle mé zkušenosti jsme přímo my sami. Z mé osobní zkušenosti lékařské a lektorské je vůbec nejsilnější motivací zdravotní stav. Kam se hrabe hubnutí do plavek. Hubnutí kvůli někomu jinému, hubnutí, abych se vyrovnala kamarádce, kolegyni, připoutala si zpátky muže, je většinou bez efektu. Nejsilnější motivace k hubnutí je vnitřní motivace, která vychází z nás.

Vaše sepsané důvody, proč hubnete, si vyvěste na viditelné místo nebo si seznam důvodů dejte do peněženky. Až přijde slabší chvilka, připomeňte si, proč to děláte.

Otázka č. 2  – CO, KOLIK, DO KDY?

Co nejkonkrétněji si prosím definujte:

  • Čeho chci přesně dosáhnout? Chci zhubnout? Mít lepší fyzickou kondici? Zlepšit krevní cukr nebo zlepšit hladinu krevních tuků? Chci se připravit na závod?
  • O kolik přesně chci zhubnout? Jak se dá to, co chci změnit, kvantifikovat? Změřit?
  • Do kdy to chci uskutečnit? Jaký je můj časový plán?

Otázka č. 3 – JAK TO UDĚLÁM?

„Budu se více hýbat.“ „Budu lépe jíst.“ To jsou téměř nic neříkající prohlášení, které vás vnitřně k ničemu nezavazují. Napište si přesně, co to znamená více se hýbat. Je to cvičení 2x týdně ve fitness centru ve vaší čtvrti? Je to pravidelná chůze, monitorovaná chytrým telefonem? Kolik kroků denně to přesně je?  Je to cvičení doma podle videa 3x týdně? Do jaké aplikace si budu zaznamenávat jídelníček? Kalorické tabulky se přímo nabízejí. Čím konkrétněji si naplánujete „jak“, tím snáze odhalíte případné „technické a časové“ překážky, kterých se můžete vyvarovat.

Otázka č. 4 – KDY?

Čas je to nejdražší, co máme. Napište si, odkud si ukousnete čas na zvýšení pohybové aktivity. Budete trávit méně času s přáteli? Budete méně surfovat na internetu? Budete mít méně času na své blízké a na odpočinek? Počítáte s tím? Nebude vám to vadit? Kdy si budete připravovat jídlo? Stihnete to večer nebo až ráno? Kdy budete nakupovat? Jak budete doplňovat čerstvou zeleninu a ovoce? Věta „Cvičil bych, ale nemám čas“ v reálu znamená „Mám jiné činnosti, které jsou pro mě důležitější než cvičení.Každý máme den se čtyřiadvaceti hodinami, je jen na nás, čím ho vyplníme.

Otázka č. 5 – S KÝM?

Parťák je záruka výdrže. Máte kamarádku/kamaráda, kteří půjdou do změny životního stylu s vámi? Nebo využijete sociální sítě a skupiny? Vzájemná podpora je až okouzlujícím motivátorem.

Otázka č. 6 – KDO MI MŮŽE POMOCI?

Většině z nás vyhovuje dozor. Což zkusit pár hodin cvičení s trenérem? Běžné jsou kurzy běhu, in-line bruslení, plavání pro dospělé. Stejně tak popřemýšlejte o pomoci s těmi přízemnějšími starostmi.

Kdo mi může pomoci, když budou nemocné děti a já si budu chtít jít zacvičit? Kdo může místo mě uvařit, dojít nakoupit? Na koho se mohu obrátit, když budu potřebovat pomoct? I když ve skutečnosti nakonec pomoc ani nevyužijeme, je velmi příjemné mít vědomí, že kdyby byl problém, mám záchranný bod.

Otázka č. 7 – KDYŽ TO NEVYJDE?

Záložní plán B nám dodá klidu. Co budu dělat, když bude venku pršet, a já jsem chtěl jít běhat? Jak to udělám, když budu muset zůstat déle v práci a nestihnu cvičení?  Vymyslete si varianty, kdyby náhodou neběželo vše podle plánu. Kdyby situace nastala, budete připraveni.

Otázka č. 8 – ČÍM SE ODMĚNÍM?

Když budeme naše nové chování pozitivně zpevňovat, tj. budeme se odměňovat, je velká šance, že vydržíme. Vymyslete si odměny, které jsou lehce dosažitelné, alespoň 1x v týdnu. Může to být dobrý film, káva s přáteli, koupel v bylinkové lázni, masáž, kino… Je to jen na vás. Seznam průběžně doplňujte a hlavně plňte.

MUDr. Marie Skalská, autorka článku

MUDr. Marie Skalská, autorka článku

Otázka č. 9 – JAK TO UDRŽÍM? (Jo-jo efekt výhodou!)

Využijeme jiný úhel pohledu na tu samou věc a to přímo na minulé neúspěšné hubnutí. Zamyslete se nad tím, proč to minule nevyšlo, kde byla slabá místa. Přestali jste cvičit, protože jste měli plno pracovních povinností? Pravidelný režim vám rozhodila all-inclusive dovolená? Dostali jste se do stresových situací a hubnutí „vypustili?  Bravo, vyzkoušeli jste si slepé uličky, víte, kde jsou rizika. Berte si z minulých chyb poučení. Jak by se to dalo nyní udělat jinak? Jaké byly varovné příznaky blížícího se selhání? Nikdo není dokonalý, ale vy máte trumf v ruce –  o svých nedokonalostech a slabinách víte.

Prosba závěrem, buďte, prosím, k sobě laskaví a mějte ke svému tělu úctu. Je to váš nejvěrnější parťák. Často a upřímně mu děkujte, klidně nahlas, že to s vámi stále táhne v dobrém i zlém. Uvidíte, jak se vám odvděčí.

Z archivu aneb přečtěte si také:

MUDr. Marie Skalská: Jak poznám, zda je můj pitný režim dostatečný a jak mi jeho dodržování pomůže v hubnutí?

MUDr. Marie Skalská: Jak poznám, zda je můj pitný režim dostatečný a jak mi jeho dodržování pomůže v hubnutí?

O pitném režimu se toho v posledních letech píše více než dost. Přesto si myslím, že si zasluhuje i zde svou pozornost. Velmi často si totiž sama uvědomím, jak málo jsem během dne pila, a to se vážně snažím…

Jenže pak přijde všední pracovní den, člověk skáče od úkolu k úkolu, od jedné schůzky k další… A najednou si uvědomím, že kromě kafíčka, jež je z hlediska pitného režimu trochu sporné, jsem pořádně pila naposledy ráno. Znáte to?

Celý článek 30.12.2013 21

MUDr. Skalská Marie
www.profitinstitut.cz

Kouč aktivního životního stylu, lékařka, lektorka, fitness instruktorka a sportovní labužnice.
Zakladatelka Pro Fit Institutu, přednášející na FTVS UK, členka mezinárodních odborných společností.
S nadšením vám pomůže vyladit stravu a pohyb podle vašich potřeb, možností a chutí. V ambulantní praxi v Centru sportovní medicíny se zabývá sportovní medicínou a nutricí od dětí až po vrcholové sportovce.

21.1.2019 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024