Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak se na krizi připravovala Kuchařka ze Svatojánu

Krize, o které mluvili jen někteří z ekonomů, politologů nebo přírodovědců, se nakonec dostavila v té nejméně očekávané podobě.

Pandemie koronaviru, a s ní spojené ekonomické propady, sociální izolace, nejistota, deprese a strach měly určitý vliv téměř na každého z nás…

Já sama jsem se o směřování našeho západního civilizačního modelu začala zajímat už před lety. Četla jsem knihy, studovala články a poslouchala přednášky věnované ekologii, klimatickým změnám, filozofii, krizi hodnot, technologiím, velkým cyklům v historii civilizací a na ně navazujícím krizím ve všech myslitelných oblastech. Nebyla jsem tedy překvapená, že krize přišla, jen mě udivilo, že to bylo tak záhy.

Kuchařka ze Svatojánu

Dokonce ji v jistém smyslu vítám jako určitý obrodný proces, ze kterého můžeme, a já věřím, že také vyjdeme, posíleni. Zdá se, že moje praktická Krizová kuchařka ze Svatojánu, na které jsem pracovala ještě dlouho před vypuknutím celosvětové epidemie, přichází na knižní trh právě v tu nejpříhodnější dobu. Nemá nikoho ani v nejmenším vystrašit, naopak mým cílem bylo posílit naději a víru, že to zvládneme vlastními silami, protože ta nejlepší pomocná ruka je vždy na konci našeho ramene.

Knih, příruček a různých návodů k přežití v krizích vychází v současnosti dostatek, ale většinou jsou určeny mužům. Ti musí v takových obtížných situacích zajistit své rodině bezpečí, teplo a jídlo. A jaká je úloha ženy? Neméně důležitá, musí přece udržet v chodu rodinu, nasytit ji, ošetřit v případě nemoci a především nedovolit, aby se její členové utápěli ve smutku a beznaději. Musí vytvořit alespoň zdání normálnosti v turbulentním světě a nejistých podmínkách.

Krizová kuchařka ze Svatojánu

Ale i kdybychom se s žádnou krizí aktuálně potýkat nemuseli, moje knížka, jež vychází v pro mnohé netypickém létě 2020, vás naučí používat lokální zdroje a první kroky k důležité a potřebné vědomé skromnosti, která se může ukázat jako životní nutnost.

Ať už vše dopadne jakkoliv, je dobré si ze situace vzít ponaučení a znovu se naučit spolupracovat, domluvit se, oprášit výměnný obchod. V těžkých dobách se osamělým individualistům žije velmi těžce a to i v případě, že mají dost peněz. I když ne všichni máme možnost vypěstovat si svoje jídlo, máme možnost nabídnout své služby výměnou za ně. Někdo je šikovný zdravotník, jiný rozumí motorům, další je zručný kutil. Když umím péct chleba nebo plést teplé ponožky, mohu za to dostat obilí nebo zeleninu. Proto moje rada pro všechny případy zní: naučte se něco praktického.

Recept nejen pro letošní léto – kvašená rajčata

Mléčné kvašení je jedním z nejjednodušších, nejlevnějších a nejzdravějších způsobů, jak dodat svému tělo zdraví prospěšné látky. Především v zimě, kdy je málo čerstvé zeleniny a ovoce, je konzumace kvašené zeleniny nutností. Věděli jste, že můžete kvasit i rajčátka? Vybírejte drobná a pevná, ta divoká jsou k tomu jak stvořená.

Kuchařka ze Svatojánu

1,6 kg drobných rajčat promícháme s paličkou pokrájeného česneku, svazkem bazalky, dvěmi lžícemi hořčičného semínka, jednou lžičkou bílého pepře a lžičkou koriandru. Vložíme do kvašáčku a zalijeme studeným solným roztokem: v 1 litu převařené vody rozpustíme 3 lžíce soli. Zatížíme a necháme 4 – 5 dnů kvasit při pokojové teplotě. Poté přendáme do zavařovaček a uchováme v chladničce.

Rekapitulace ingrediencí aneb budeme tedy potřebovat:

  • 1,6 kg drobných rajčat
  • 1 palička česneku
  • svazek bazalky
  • 2 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžička bílého pepře
  • 1 lžička koriandru
  • 3 lžíce soli

Pěkné léto přeji a chovejte se k přírodě, v které je zdrávo co nejvíce pobývat, s láskou a respektem.

Foto: Kuchařka ze Svatojánu

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kuchařka ze Svatojánu
kucharkazesvatojanu.blogspot.cz

Výtvarnice na volné noze, autorka úspěšného blogu Kuchařka ze Svatojánu a fotografka.
Denně doplňuje zásobárnu vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček.
Je moudrá a výjimečná.

5.7.2020 Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Související články

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024