Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak začít s otužováním v ledové vodě?

Je to o rozhodnutí a tréninku.

Možností, jak se v zimě tužit, je mnoho. A asi se shodneme, že saunování už znáte…

Při něm teplo střídá chlad. Jo, po tom se vždycky cítím fajn. Jiný, “větší fajn”, nastává v situaci, kdy teplo vynecháte. Vlastně jen na první pohled. Pokud je sauna něco, co už znáte a toužíte po dalším levelu, pak jsou tyto řádky právě pro vás.

Možná je ve vašem okolí někdo, kdo se v zimě otužuje v ledové vodě. Říkáte mu blázen, nebo vás inspiruje? Tady to začíná. První selekce. Pojďme se tedy pobavit o tom, proč to lidé dělají.

Jak začít s otužováním v ledové vodě?

NASA zkoumala eskymáky a šerpy, aby astronauti mohli vydržet déle v extrémně chladném kosmickém prostoru. Všichni vrcholoví sportovci často chodí po tréninku do ledových kádí, aby rychleji regenerovali. Ano, dělají to ti nejlepší. Dělali to už dávno, dříve, než byl Wim Hof (držitel několika rekordů v oblasti chladu), než se začalo chodit v trenýrkách na Sněžku. Proč si myslíte, že Michael Phelps (americký plavec, držitel 28 olympijských medailí) zvládl spálit 12 000 kalorií a vědci říkali, že to není možné? Trénoval ve studené vodě.

Nabízí se otázka, zda-li se potřebuje běžný člověk chodit otužovat do rybníka nebo ledové vody. Já myslím, že ne. Ale mohl by. Pokud cítí, že je zdravý a chce být silnější a odolnější. Co to znamená zdravý? Určitě se nedoporučuje otužovat v ledové vodě, pokud máte jakékoliv onemocnění nebo se necítíte dobře. Některé studie naopak píší, že pokud cítíte první příznaky nemoci a máte např. mírně zvýšenou teplotu, dá se bacil ještě v první fázi přebít právě studenou vodou (teplota co nejblíže 0°C). Osobně jsem tuto variantu vyzkoušel zatím jednou a zabrala. To však neznamená, že zabere vám.

Výhod pravidelného otužování je hodně, ale není to pro každého. Jde o práci s nekomfortem, s dechem, s rituály před samotným ponorem. Taky je rozdíl, jestli jste introvert, nebo extrovert. A jak se dokážete před vstupem do vody uvolnit.

  • Není také úplně jednoduché si pak oblékat ponožky, když necítíte nohy ani ruce.

Pravidelné otužování ve studené vodě vám ale může pomoci s prokrvením těla, zlepšením imunity a nastartováním metabolismu. Právě aktivace hnědého tuku při otužování pomáhá efektivněji spalovat. Zjednodušeně řečeno: Hnědý tuk je tuk, který nám pomáhá spalovat bílý tuk pomocí termogeneze – tvorby tepla. Tento tuk mají např. novorozenci, proto se při chladu nedokáží tolik třást jako dospělí. Postupem času ho jako dospělí ztrácíme.

  • Samozřejmě výhod je více. Při otužování v ledové vodě se mimo jiné často překonáváte, tudíž posilujete i psychickou odolnost.

Každopádně, určitě se nemusíte otužovat každý den, tak jako to dělají profesionální atleti. Vše má své zdravé pojetí. A každé tělo reaguje jinak. Takový společný ponor do rybníka s přáteli jednou týdně může být ale slibný začátek. No a pokud takové přátelé ještě neznáte, tak věřte, že existují, stačí hledat.

Uvažujete po přečtení článku, že si vše zkusíte v praxi? Bezpečnou variantou je začít s otužováním v chladné vodě pod dohledem zkušeného odborníka na specializovaném kurzu, kde se dovíte i nezanedbatelné množství dalších relevantních informací z nejnovějších studií.

Poznámka redakce:

Fotografie v článku je pouze ilustrační. Otužování u nás často probíhá v potoce či bystřině, takže se není třeba ledu bát, vzkazuje organizátor podobných akcí.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Zuzana Švédová: Jak si vyšperkovat zimní jídelníček

Zuzana Švédová: Jak si vyšperkovat zimní jídelníček

Zima, to je období ztišení se, přiblížení se ke svým kořenům, zaobírání se vlastním nitrem.

Člověk se více stahuje do sebe, aby pak na jaře opět rozproudil sílu, která se mocní s přibývajícím sluncem, prodlužujícím se dnem, teplem, jež nás vybízí užívat darů přírody vůkol.

Celý článek 18.1.2020 0

Mgr. Havlík Michael
https://michaelhavlik.cz

Mgr. Michael Havlík, ACC, je dlouholetým atletickým koučem a držitelem světové certifikace koučování ICF. Působí jako trenér v Theragym, vede odborné kurzy a workshopy se zaměřením na profesní rozvoj, regenerační a tréninkové metody.

26.1.2020 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024